Terugblik

Engelstalig evenement
SPUI25 in spe
30 06 21
Naar een nieuw materialisme
Hechten aan dingen

Moeten we ons hechten aan dingen? In de geschiedenis van de mensheid zijn zij steeds belangrijker geworden. Van de scherpe steen, via de ploeg, schoenen en wasmachine, zijn we inmiddels bij de smartphone beland. Hoe om te gaan met dingen nu er zo ongelooflijk veel van zijn en we hun impact op onze leefomgeving leren begrijpen?

Datum
Woensdag 30 jun 2021 20:00 uur
Locatie
Online
30 06 21
Art as Data Activism

Art as a form of political engagement is a proven formula, but what about art as a form of data activism? Can art help us better understand and question the politics of everyday data flows?

Datum
Woensdag 30 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
25 06 21
Letteren Live #14

In aflevering 14 van Letteren Live, de literaire talkshow van SPUI25, Het Parool en het Letterenfonds interviewt Marjolijn de Cocq schrijver en performer Elfie Tromp over de vraag wat je als schrijver mag zeggen, wat kunst kan doen en haar in september te verschijnen roman Pietà (De Geus). Tromp: ‘Ik wil ook wel echt dat het een pleidooi is voor andermans woede en dat je niet meteen daardoor gepantserd hoeft te worden of niet meteen stelling hoeft te nemen daartegen.’

Mischa Andriessen draagt intieme gedichten voor uit zijn nieuwe bundel Het drogsyndicaat (Querido): ‘De ontdekking zal niet het zien zijn / de ontdekking zal niet het horen, niet het weten en zeker niet het nietsdoen zijn / de angst te laten zien zal de ontdekking zijn’

Tot slot spreken Koen Hilberdink en Graa Boomsma over de vele levens van vijftiger Bert Schierbeek, onderwerp van Boomsma’s nieuwe biografie Niemand is waterdicht (De Bezige Bij). ‘Ik had die biografie van Hermans ook wel willen schrijven,’ bekent Boomsma, ‘maar ik heb maar één leven. Hoewel Bert Schierbeek zei: “Ik heb wel 77 levens, het is een kwestie van hoe ik het ‘ik’ interpreteer.”’

Datum
Vrijdag 25 jun 2021 00:00 uur
Locatie
Online
23 06 21
Onze poreuze grenzen in de digitale revolutie
Waar begin en eindig ik?

Vandaag de dag ontkom je niet aan het bestaan van het internet, ook als je ervoor kiest jezelf er niet te manifesteren. SPUI25 in Spe vraagt zich af wat die alomtegenwoordigheid betekent voor ons zelfbegrip en onze zelfexpressie. Het internet en ik, wie creëert wie?

Datum
Woensdag 23 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
22 06 21
Infrastructures of Collecting in Transnational Perspective
(Un)Mapping Modern Art

Moving our understanding of modern art production beyond the dominant canon and narrative: this will be the aim of ‘(Un)mapping Infrastructures: Transnational Perspectives on Modern Art, 1900-1970’. With keynotes by Professor John Clark and Professor Partha Mitter, we mark the start of this long-term research project.

Datum
Dinsdag 22 jun 2021 11:00 uur
Locatie
Online
19 06 21
The Courage of the Writer
State of European Literature

How should a writer relate to the burning issues of European societies? What courage does Europe need from its writers? Dutch author Nelleke Noordervliet will tend to these and other questions during the second State of European Literature on ‘The Courage of the Writer’.

Datum
Zaterdag 19 jun 2021 17:00 uur
17 06 21
Frida Kahlo

Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) is op dit moment wellicht de beroemdste vrouwelijke kunstenaar ter wereld. Haar werk en nalatenschap inspireren wereldwijd nog steeds velen. Vanaf mei 2021 toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met werk van Kahlo, haar echtgenoot Diego Rivera en andere Mexicaanse modernisten. Deze avond brengt de Alumnikring Kunstgeschiedenis drie specialisten samen over Kahlo, haar werk en de tijd waarin ze leefde.

Datum
Donderdag 17 jun 2021 20:00 uur
Locatie
Online
17 06 21
Interfering in Social Science English
On Other Terms

The diversity of academic work is simultaneously strengthened and limited by the use of English as an ‘international’ language. This event focusses on the book On Other Terms: Interfering in Social Science English that gathers together texts of authors who grew up with other tongues, but who do most of their academic work in English. It introduces carefully selected other terms and articulates what may be gained from allowing them to interfere in English.

Datum
Donderdag 17 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
16 06 21
Femke van der Laan in gesprek met Herman Brusselmans
Eenzaamheid #3

In de derde aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met schrijver Herman Brusselmans. Joris van Casteren leest voor uit zijn nieuwste boek Eenzaamheid, Charlotte Mutsaers draagt poëzie voor en er is muziek van celliste Sara Gabalawi.

Datum
Woensdag 16 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
15 06 21
From Chaos to Life
Entropy

A grand scientific concept that unifies the cosmological, the societal, the microbial, all the way to the atomic: entropy is a key concept in understanding the beginning of the universe, the later emergence of life, and the end of the universe. How should we understand the interpretation and uses of this concept?

Datum
Dinsdag 15 jun 2021 20:00 uur
Locatie
Online
15 06 21
Leven en werk van Fré Dommisse (1900-1971)
Literatuur en psychiatrie

Op 13 juni is het vijftig jaar geleden dat Fré Dommisse overleed. Haar naam zal weinigen nog iets zeggen, want deze Nederlandse schrijver belandde al in de loop van haar leven in de poule van vergetelheid. Dommisses bescheiden oeuvre, dat grotendeels voortkwam uit haar ervaringen als psychiatrisch patiënte, blijft echter overeind. Deze avond onderzoeken onder anderen Catharina Th. Bakker en Léon Hanssen Dommisses nalatenschap.

Datum
Dinsdag 15 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
14 06 21
Alex Krijger in gesprek met Henk Schulte Nordholt
Is China nog te stoppen?

Het nieuwste boek van Henk Schulte Nordholt, Is China nog te stoppen?, is een pamflet over China en de coronacrisis. Anderhalf jaar na de uitbraak van de coronapandemie in Wuhan groeit het land inmiddels economisch weer stevig en het volk loopt blijmoedig achter het vaandel van de communistische partij aan. Tijdens dit programma gaat Alex Krijger in gesprek met Henk Schulte Nordholt over de macht en mythes van China.

Datum
Maandag 14 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
08 06 21
When Everything is Designed
The World as Project

In the past, designers created objects. Today, practically everything is designed: the climate, processes, refugee camps. But when everything is designed, it is high time to stop judging design solely on aesthetic criteria.

Datum
Dinsdag 8 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
03 06 21
Toef Jaeger in gesprek met auteur Damon Galgut
‘De belofte’

Deze avond gaat Toef Jaeger in gesprek met de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut over zijn nieuwste boek De belofte. Hierin weerklinkt de recente geschiedenis van Zuid-Afrika. Een gesprek over Galguts boek, de geschiedenis van Zuid-Afrika, de destijds kromme dynamiek tussen mensen van verschillende komaf en Galguts eigen visie en ervaringen.

Datum
Donderdag 3 jun 2021 20:00 uur
Locatie
Online
03 06 21
Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh

In 1918 verschenen Nescio’s verhalen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje voor het eerst in boekvorm. In de loop der tijd maakte de handelsman J.H.F. Grönloh (1882-1961) zich bekend als de man achter het pseudoniem, maar hij bleef buiten de literaire wereld. Na zijn dood in 1961 heeft zijn familie die lijn voortgezet. Wel verscheen in 1996 Nescio’s Verzameld werk, maar voor biografen bleef de deur gesloten. In Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh gaat die deur eindelijk open. Tijdens dit programma in samenwerking met uitgeverij Van Oorschot staat biograaf Lieneke Frerichs samen met onder anderen Philip Huff, Tommy Wieringa en Saskia Meijs stil bij het voltooien van haar biografie over een van Nederlands grootste schrijvers.

Datum
Donderdag 3 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
02 06 21
Bijdragen uit de geesteswetenschappen, antropologie en rechten
Achtergronden van Israël/Palestina

Tijdens de tweede avond van het tweeluik over Israël/Palestina onderzoeken we de historische, sociaal-culturele achtergronden van het heden vanuit de antropologie en het internationaal recht. Ook bezien we de publieke perceptie en de berichtgeving over Israël/Palestina in Nederland.

Datum
Woensdag 2 jun 2021 20:00 uur
Locatie
Online
01 06 21
Contributions from the Humanities
Voices on Israel/Palestine

This two-part event offers a critical, academic perspective on Palestine/Israel. Speakers on the first night will provide an in-depth historical, cultural and social analysis of the current moment.

Datum
Dinsdag 1 jun 2021 20:00 uur
Locatie
Online
01 06 21
Letteren Live #13

In aflevering 13 van Letteren Live, de literaire talkshow van SPUI25, Het Parool en het Letterenfonds, interviewt Marjolijn de Cocq Nico Dros over Willem die Madoc maakte (Van Oorschot). Dros werd op de middelbare school al gegrepen door de beginregel van Van den vos Reynaerde. De regel vormde het startpunt voor zijn nieuwste roman, een werk dat epische proporties aanneemt. Hoe zijn boek tot stand kwam, en wie en wat hem tijdens het werken bijstonden, bespreekt hij met Marjolijn de Cocq. ‘Ik weet nog dat ik dacht: het moet een beetje een groots werk worden.’

Babs Gons verzorgt een literair intermezzo en draagt voor uit haar nieuwe bundel Doe het toch maar (Atlas Contact): ‘hoe wil ik mijn taal?/ik wil mijn taal met ruimte/voor interpretatie’.

Ten slotte spreken Thomas Möhlmann en Alfred Schaffer over Schaffers oeuvre en de P.C. Hooftprijs voor poëzie. ‘Je eigen werk typeren is godsonmogelijk’, meent Schaffer. Toch onderneemt hij een goede poging daartoe in zijn gesprek met collega-dichter Thomas Möhlmann. Ze praten over zijn oeuvre, het schrijven, lezen en leven in verschillende talen en landen en het onverwacht winnen van die indrukwekkend prijs.

Datum
Dinsdag 1 jun 2021 00:00 uur
Locatie
Online
31 05 21
Van beeld naar woord
#MYOWNGENDER

Vier jaar lang verkende beeldend kunstenaar Sevilay Maria het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw. Haar fotoproject #MYOWNGENDER vertelt de verhalen van diegenen die de regels van het genderspectrum tarten. Wat zeggen deze foto’s?

Datum
Maandag 31 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
27 05 21
Autobiografie van een pionier
Bent ú de burgemeester?

Joyce Sylvester is een pionier, steeds is zij de eerste zwarte vrouw in haar functie. Sinds 2016 is ze substituut ombudsman, eerder was ze waarnemend burgemeester van Anna Paulowna en Naarden. Twaalf jaar lang was ze senator voor de PvdA. Naar aanleiding van de lancering van haar autobiografie Bent ú de burgemeester? verkennen we vanuit verschillende invalshoeken het belang van diversiteit in publieke functies.

Datum
Donderdag 27 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
26 05 21
Political imagination with(in) and beyond the state
The Longer Histories of Statephobia

Covid-19 has brought the role of the state into full visibility. It has both highlighted the unequal effects of the dismantling of welfare state regimes and appeals for a ‘return of the state’ to the provision of public goods such as healthcare. Can this moment of crisis provide opportunities for a new politics?

Datum
Woensdag 26 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
26 05 21
Unfolding 21st Century Scenarios
Experiencing Art in Pandemic Times

Nothing is like it used to be in the art world: the Covid-19 pandemic has caused art institutions globally to relocate events and activities to online spaces and social media, or postpone those for which physical presence was deemed essential. The art world has fundamentally existed in and as a physical space: what are the consequences of the major transformation taking place in art institutions as a result of the ongoing public health crisis?

Datum
Woensdag 26 mei 2021 17:00 uur
Locatie
Online
25 05 21
Postcolonial Practices in the Netherlands and Norway
Culture, Coloniality and Companionship

How to relate to a colonial past that has influenced today’s cultural institutions, universities and archives? What strategies do present-day researchers and artists employ to both acknowledge detrimental histories and ‘unlearn’ them? Taking renowned cultural theorist Ariella Azoulay’s notion of ‘companionship’ as our starting point, we explore the very different yet in ways remarkably consistent Dutch and Norwegian postcolonial practices.

Datum
Dinsdag 25 mei 2021 17:00 uur
Locatie
Online
20 05 21
De publieke vriendschap

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek Doodgewone vrienden en zijn verse Denkerschap spreken we filosoof Paul van Tongeren over vriendschap – in haar private én publieke vorm. Want kunnen we de Denker des Vaderlands niet als zodanig opvatten: een ‘vriend’ van de mensen, die raad geeft en spiegels voorhoudt?

Datum
Donderdag 20 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
19 05 21
From Cosmetics to Toxins
Stories of Skin Care

Over time, the world of skin care has won a spot in almost everyone’s bathroom and nightstand. Commercials promote the ‘right’ skin care routines resulting in health and beauty. But isn’t there more to it, what are the true stories behind skin care?

Datum
Woensdag 19 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
19 05 21
Een tweegesprek
Erasmus, dwarsdenker

Erasmus wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. In dit tweegesprek bevraagt classicus Diederik Burgersdijk biograaf Sandra Langereis over het leven en denken van Erasmus, naar aanleiding van haar nieuwe boek Erasmus. Dwarsdenker.

Datum
Woensdag 19 mei 2021 17:00 uur
18 05 21
Het proces van Neurenberg

Op 20 november 1945 begon het proces van Neurenberg tegen de 24 belangrijkste oorlogsmisdadigers onder de nazi’s die Hitler niet gevolgd waren in de ondergang, onder wie Göring, Hess, Seyss-Inquart en Speer. Naar aanleiding van het recent vertaalde Het proces van Neurenberg. Oorlogsmisdadigers, sterreporters en het eerste internationale gerechtshof gaan redacteur Steffen Radlmaier en historicus Krijn Thijs in gesprek.

Datum
Dinsdag 18 mei 2021 17:00 uur
Locatie
Online
12 05 21
The Racial History of an Idea
White Freedom

In his new book, White Freedom, historian Tyler Stovall traces the complex relationship between freedom and race from the eighteenth century to today, revealing how being free has meant being white. He will discuss these new perspectives together with historian René Koekkoek and anthropologist Francio Guadeloupe.

Datum
Woensdag 12 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
07 05 21
200 jaar man en mythe
Napoleon leeft!

200 jaar geleden, op 5 mei 1821, overleed Napoleon Bonaparte op het afgelegen Sint Helena, waar hij zijn laatste jaren gebruikte om zijn mythe eigenhandig een definitieve vorm te geven. Een paar dagen later werd hij begraven in de schaduw van een grote wilg in de Vallée du Géranium, maar daarmee kwam het verhaal van de keizer niet tot een einde – integendeel: in de eeuwen die volgden werd er flink gesleurd met zijn lichaam en legende.

Datum
Vrijdag 7 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
06 05 21
een routekaart
De toekomst van vakantie

Vakantie doet iets met ons persoonlijk; ze biedt een verrijkende, rustgevende breuk met het alledaagse. Collectieve vakantie doet iets met de wereld; ze vervuilt, verdrukt en commodificeert. Hoe conflicteren deze effecten van toeristische recreatie met elkaar, en hoe brengen we ze weer in balans?

Datum
Donderdag 6 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
04 05 21
Verhalen over vooroorlogse bewoners
Joodse huizen

De belangstelling voor het joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De boekenreeks Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. Voorafgaand aan de Dodenherdenking wordt voorgelezen uit het nieuwe deel.

Datum
Dinsdag 4 mei 2021 19:00 uur
Locatie
Online
03 05 21
Eenzaamheid

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd. Deze middag gaat hij met Maarten Asscher in gesprek over zijn nieuwe boek Eenzaamheid. Met muziek van celliste Sara Gabalawi en poëzie van Yentl van Stokkum.

Datum
Maandag 3 mei 2021 17:00 uur
Locatie
Online
30 04 21
De Topografie van de Domheid

Iedere natie ter wereld kent steden en landen die spreekwoordelijk bekendstaan als dom. In Nederland moeten vooral Kampen en België het ontgelden, terwijl de Belgen op hun beurt de domheid lokaliseren in Olen. Maar waarom zijn uitgerekend die steden, provincies en landen het doelwit van spot?

Datum
Vrijdag 30 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
30 04 21
Refugees and Religion

The complex role of religion in the flight and accommodation of refugees is often overlooked or narrowed down to questions about the presumed backwardness of religious conflict or moral superiority of a welcoming culture. With the editors of Refugees and Religion we discuss the issue of religion from a broader, comparative and historical perspective, understanding religious refugees as an integral part of the modern world.

Datum
Vrijdag 30 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
29 04 21
Anti-lockdown Protests and the (Geo)Politics of Statephobia
Statephobia: Whose Sovereignty?

In this first episode of the Statephobia and Statephilia Series, political philosopher Mitchell Dean, one of the foremost contemporary theorists of state power, and political geographer Luiza Bialasiewicz discuss the nature of the current Covid-19 protests and their wider political as well as geopolitical implications.

Datum
Donderdag 29 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
28 04 21
Een ode aan Willem Elsschot

Willem Elsschot behoeft weinig introductie. Hij schiep een relatief klein oeuvre, dat meer dan zestig jaar na zijn dood nog altijd getuigt van zijn zeldzame schrijftalent. Deze middag brengen we met Alma Mathijsen en Yra van Dijk een ode aan het werk van Elsschot. Moderator: Diederik Burgersdijk.

Datum
Woensdag 28 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
26 04 21
Over homofobie en social shaming in de voetbalwereld

In zijn debuutroman De afwijking laat Dries Muus van binnenuit zien hoe het klimaat in het mannenvoetbal doorwerkt op jongens die niet aan de strikte heteronormen voldoen. Onder leiding van Jeroen van Kan gaat Muus deze middag in gesprek met Thijs Smeenk en Bowi Jong over zijn boek en de noodzaak tot acceptatie van homoseksualiteit in de voetbalwereld

Datum
Maandag 26 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
22 04 21
Literaire talkshow!
Letteren Live #12

Marjolijn de Cocq en Dieuwertje Mertens presenteren de twaalfde aflevering van de literaire talkshow van Het Parool, het Nederlands Letterenfonds en SPUI25. De gasten van deze editie zijn Rokus Hofstede, Mensje van Keulen en Simone Atangana Bekon

Datum
Donderdag 22 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
16 04 21
De meest besproken man van Nederland

Omroeppolitiek, media-ambtenaren en machtige mannen die zich onaantastbaar wanen: welkom in de wereld van De meest besproken man van Nederland. Jeroen Pen gaat met Ronald Ockhuysen in gesprek over de thema’s uit zijn debuutroman en de eerste naoorlogse generatie die het slechter kreeg dan haar ouders.

Datum
Vrijdag 16 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
14 04 21
Over Tacitus en zijn Annalen

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus (ca. 55-ca. 120) is onder meer bekend van zijn uitgebreide werk de Annalen, waarin hij schreef over onder meer de keizers Tiberius, Claudius en Nero, en over de brand van Rome, de christenvervolging en de dood van Seneca. In dit programma vragen we ons bij de presentatie van Vincent Huninks nieuwe vertaling van de Annalen af: hoe moeten we het werk van Tacitus nu zien, zovele jaren later?

Datum
Woensdag 14 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online