© Marco Verch
een routekaart

De toekomst van vakantie

Vakantie doet iets met ons persoonlijk; ze biedt een verrijkende, rustgevende breuk met het alledaagse. Collectieve vakantie doet iets met de wereld; ze vervuilt, verdrukt en commodificeert. Hoe conflicteren deze effecten van toeristische recreatie met elkaar, en hoe brengen we ze weer in balans?

De gemiddelde Nederlander gaat elk jaar 2,2 keer op vakantie. Waarom verruilen wij allemaal zo graag – en zo massaal – ons thuis voor een vreemde plek? Wanneer we terugkwamen van twee weken kamperen, vertelden onze ouders ons vroeger dat ze dankbaarder waren voor hun eigen huis en het bijkomende comfort. De breuk met het alledaagse, het afstand nemen van het normale leven, biedt nieuwe perspectieven. Daarbij zet ze aan tot een langetermijndenken over verleden en toekomst. Reizen en het contact met andere culturen maaken ons toleranter en empathischer, en de onbekende prikkels voeden onze inspiratie.

En toch, weten we nu al een tijd, is er iets goed mis. Populaire bestemmingen zoals historische steden en kustplaatsen barsten uit hun voegen, terwijl de leefbaarheid voor de vaste bewoners keldert. Culturen worden getrivialiseerd en gecommodificeerd, stadscentra worden onderling uniform; alles om aan de verwachtingen van de bezoekers te voldoen. Corona heeft tijdelijk alles stilgelegd, de redactie van SPUI25 in Spe grijpt dit moment aan om een routekaart te maken voor de vakantie van de toekomst.

Over de sprekers

Jillian Student is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Wageningen. Daar onderzoekt zij de wisselwerking tussen mensen en de omgeving van hun vakantiebestemming. Deze nieuwe manier van onderzoek, waarin de mens invloed heeft op zijn omgeving, veronderstelt dat de omgeving kwetsbaar kan zijn. Student analyseert welke aspecten van vakantie het meest schadelijk zijn.

Paul Peeters is bijna twintig jaar professor in duurzaam transport en toerisme aan de Breda University of Applied Sciences. Hij heeft in dit veld tientallen artikelen gepubliceerd en meegewerkt aan meerdere boeken. Hij heeft onder andere onderzocht waarom mensen het belangrijk vinden om ver op vakantie te gaan en ook of dit te veranderen is. In een van zijn laatste publicaties pleit Peeters voor beter beleid op dit gebied om de CO2-bijdrage van toerisme tegen te gaan.

Isa Altink studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan het Amsterdam University College en studeert momenteel aan de schrijversvakschool. Ze schrijft voornamelijk poëzie en proza, en werkt daarnaast met audio. Zo maakte zij voor Zuid-Limburgs wandelfestival Wanderlöss het absurdistische luisterverhaal Spiegeltje, spiegeltje over tienerangst, lijmpistolen en reflectie. Haar gedichten verschenen in Op Ruwe Planken, Notulen van het Onzichtbare en meermaals in de Turing Gedichtenwedstrijd top-100. Ze droeg voor op podia als de Nijmeegse Gedichtennacht, Dichters in de Prinsentuin en Theaterfestival Boulevard.

Gerelateerde programma’s
08 07 22
Vastgelegd. Over kunst en traumaverwerking

Hoe kan kunst bijdragen aan het verwerken van een trauma? Helpt het om een intense ervaring om te zetten in kunst? En hoe vind je passende uiting voor wat je hebt meegemaakt? Dat onderzoeken we in deze bijeenkomst naar aanleiding van de documentaire Vastgelegd.

Datum
Vrijdag 8 jul 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
21 03 22
Interdisciplinarity Beyond the Buzzword
Childhood Obesity in Perspective

One in five children in Amsterdam is overweight, which has proven a difficult problem to solve. Obesity is multifaceted, originating from and persisting due to a combination of medical, social and political factors. This is why an interdisciplinary view is key towards lowering this percentage of overweight kids. Together with Amsterdam’s chief scientific officer Caroline Nevejan, Amsterdam Young Academy will present such a multifaceted view of childhood obesity, marking the launch of Interdisciplinarity beyond the buzzword: a guide to academic work across disciplines.

Datum
Maandag 21 mrt 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
08 03 22
Amazonen en helden (m, v, x)

Wat maakt een held een held? En wat heeft gender daarmee van doen? Samen met Susanne Borowski en Maaike Meijer onderzoeken we deze vragen vanuit het perspectief van de klassieke literatuurwetenschap en genderstudies. Met een poëtisch intermezzo van Kyrke Otto.

Datum
Dinsdag 8 mrt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25