© Marco Verch
een routekaart

De toekomst van vakantie

Vakantie doet iets met ons persoonlijk; ze biedt een verrijkende, rustgevende breuk met het alledaagse. Collectieve vakantie doet iets met de wereld; ze vervuilt, verdrukt en commodificeert. Hoe conflicteren deze effecten van toeristische recreatie met elkaar, en hoe brengen we ze weer in balans?

De gemiddelde Nederlander gaat elk jaar 2,2 keer op vakantie. Waarom verruilen wij allemaal zo graag – en zo massaal – ons thuis voor een vreemde plek? Wanneer we terugkwamen van twee weken kamperen, vertelden onze ouders ons vroeger dat ze dankbaarder waren voor hun eigen huis en het bijkomende comfort. De breuk met het alledaagse, het afstand nemen van het normale leven, biedt nieuwe perspectieven. Daarbij zet ze aan tot een langetermijndenken over verleden en toekomst. Reizen en het contact met andere culturen maaken ons toleranter en empathischer, en de onbekende prikkels voeden onze inspiratie.

En toch, weten we nu al een tijd, is er iets goed mis. Populaire bestemmingen zoals historische steden en kustplaatsen barsten uit hun voegen, terwijl de leefbaarheid voor de vaste bewoners keldert. Culturen worden getrivialiseerd en gecommodificeerd, stadscentra worden onderling uniform; alles om aan de verwachtingen van de bezoekers te voldoen. Corona heeft tijdelijk alles stilgelegd, de redactie van SPUI25 in Spe grijpt dit moment aan om een routekaart te maken voor de vakantie van de toekomst.

Over de sprekers

Jillian Student is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Wageningen. Daar onderzoekt zij de wisselwerking tussen mensen en de omgeving van hun vakantiebestemming. Deze nieuwe manier van onderzoek, waarin de mens invloed heeft op zijn omgeving, veronderstelt dat de omgeving kwetsbaar kan zijn. Student analyseert welke aspecten van vakantie het meest schadelijk zijn.

Paul Peeters is bijna twintig jaar professor in duurzaam transport en toerisme aan de Breda University of Applied Sciences. Hij heeft in dit veld tientallen artikelen gepubliceerd en meegewerkt aan meerdere boeken. Hij heeft onder andere onderzocht waarom mensen het belangrijk vinden om ver op vakantie te gaan en ook of dit te veranderen is. In een van zijn laatste publicaties pleit Peeters voor beter beleid op dit gebied om de CO2-bijdrage van toerisme tegen te gaan.

Isa Altink studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan het Amsterdam University College en studeert momenteel aan de schrijversvakschool. Ze schrijft voornamelijk poëzie en proza, en werkt daarnaast met audio. Zo maakte zij voor Zuid-Limburgs wandelfestival Wanderlöss het absurdistische luisterverhaal Spiegeltje, spiegeltje over tienerangst, lijmpistolen en reflectie. Haar gedichten verschenen in Op Ruwe Planken, Notulen van het Onzichtbare en meermaals in de Turing Gedichtenwedstrijd top-100. Ze droeg voor op podia als de Nijmeegse Gedichtennacht, Dichters in de Prinsentuin en Theaterfestival Boulevard.

Gerelateerde programma’s
23 06 21
Onze poreuze grenzen in de digitale revolutie
Waar begin en eindig ik?

Vandaag de dag ontkom je niet aan het bestaan van het internet, ook als je ervoor kiest jezelf er niet te manifesteren. SPUI25 in Spe vraagt zich af wat die alomtegenwoordigheid betekent voor ons zelfbegrip en onze zelfexpressie. Het internet en ik, wie creëert wie?

Datum
Woensdag 23 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
01 12 21
Onze poreuze grenzen in de digitale revolutie
Het zelf als dashboard

Aan de digitale revolutie is het lastig ontkomen. Hoewel velen van ons een haat-liefdeverhouding hebben met de digitale versies van onszelf, anderen en onze gedeelde leefwereld, lijken die online duplicaties de analoge wereld steeds verder te infiltreren. In het slot van het tweeluik over ‘poreuze grenzen’ verkent SPUI25 in Spe de impact van digitalisering op zelfbegrip, relaties en het idee van het goede leven.

Datum
Woensdag 1 dec 2021 16:00 – 17:30
Locatie
SPUI25
23 09 21
Hannah Arendts analyses herzien
Antisemitisme

Antisemitisme is het eerste deel van Hannah Arendts driedelige studie naar de filosofische oorsprong van het totalitarisme. Naar aanleiding van de eerste Nederlandse vertaling van deze klassieke analyse buigen wij ons over Arendts studie naar antisemitisme, onderzoeken we haar begrippenapparaat, en bekijken welke (politieke) inzet dit werk heeft gehad en hoe het tot onze eigen tijd spreekt.

Datum
Donderdag 23 sep 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Aula