© Marco Verch
een routekaart

De toekomst van vakantie

Vakantie doet iets met ons persoonlijk; ze biedt een verrijkende, rustgevende breuk met het alledaagse. Collectieve vakantie doet iets met de wereld; ze vervuilt, verdrukt en commodificeert. Hoe conflicteren deze effecten van toeristische recreatie met elkaar, en hoe brengen we ze weer in balans?

De gemiddelde Nederlander gaat elk jaar 2,2 keer op vakantie. Waarom verruilen wij allemaal zo graag – en zo massaal – ons thuis voor een vreemde plek? Wanneer we terugkwamen van twee weken kamperen, vertelden onze ouders ons vroeger dat ze dankbaarder waren voor hun eigen huis en het bijkomende comfort. De breuk met het alledaagse, het afstand nemen van het normale leven, biedt nieuwe perspectieven. Daarbij zet ze aan tot een langetermijndenken over verleden en toekomst. Reizen en het contact met andere culturen maaken ons toleranter en empathischer, en de onbekende prikkels voeden onze inspiratie.

En toch, weten we nu al een tijd, is er iets goed mis. Populaire bestemmingen zoals historische steden en kustplaatsen barsten uit hun voegen, terwijl de leefbaarheid voor de vaste bewoners keldert. Culturen worden getrivialiseerd en gecommodificeerd, stadscentra worden onderling uniform; alles om aan de verwachtingen van de bezoekers te voldoen. Corona heeft tijdelijk alles stilgelegd, de redactie van SPUI25 in Spe grijpt dit moment aan om een routekaart te maken voor de vakantie van de toekomst.

Over de sprekers

Jillian Student is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Wageningen. Daar onderzoekt zij de wisselwerking tussen mensen en de omgeving van hun vakantiebestemming. Deze nieuwe manier van onderzoek, waarin de mens invloed heeft op zijn omgeving, veronderstelt dat de omgeving kwetsbaar kan zijn. Student analyseert welke aspecten van vakantie het meest schadelijk zijn.

Paul Peeters is bijna twintig jaar professor in duurzaam transport en toerisme aan de Breda University of Applied Sciences. Hij heeft in dit veld tientallen artikelen gepubliceerd en meegewerkt aan meerdere boeken. Hij heeft onder andere onderzocht waarom mensen het belangrijk vinden om ver op vakantie te gaan en ook of dit te veranderen is. In een van zijn laatste publicaties pleit Peeters voor beter beleid op dit gebied om de CO2-bijdrage van toerisme tegen te gaan.

Isa Altink studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan het Amsterdam University College en studeert momenteel aan de schrijversvakschool. Ze schrijft voornamelijk poëzie en proza, en werkt daarnaast met audio. Zo maakte zij voor Zuid-Limburgs wandelfestival Wanderlöss het absurdistische luisterverhaal Spiegeltje, spiegeltje over tienerangst, lijmpistolen en reflectie. Haar gedichten verschenen in Op Ruwe Planken, Notulen van het Onzichtbare en meermaals in de Turing Gedichtenwedstrijd top-100. Ze droeg voor op podia als de Nijmeegse Gedichtennacht, Dichters in de Prinsentuin en Theaterfestival Boulevard.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25