© Marco Verch
een routekaart

De toekomst van vakantie

Vakantie doet iets met ons persoonlijk; ze biedt een verrijkende, rustgevende breuk met het alledaagse. Collectieve vakantie doet iets met de wereld; ze vervuilt, verdrukt en commodificeert. Hoe conflicteren deze effecten van toeristische recreatie met elkaar, en hoe brengen we ze weer in balans?

De gemiddelde Nederlander gaat elk jaar 2,2 keer op vakantie. Waarom verruilen wij allemaal zo graag – en zo massaal – ons thuis voor een vreemde plek? Wanneer we terugkwamen van twee weken kamperen, vertelden onze ouders ons vroeger dat ze dankbaarder waren voor hun eigen huis en het bijkomende comfort. De breuk met het alledaagse, het afstand nemen van het normale leven, biedt nieuwe perspectieven. Daarbij zet ze aan tot een langetermijndenken over verleden en toekomst. Reizen en het contact met andere culturen maaken ons toleranter en empathischer, en de onbekende prikkels voeden onze inspiratie.

En toch, weten we nu al een tijd, is er iets goed mis. Populaire bestemmingen zoals historische steden en kustplaatsen barsten uit hun voegen, terwijl de leefbaarheid voor de vaste bewoners keldert. Culturen worden getrivialiseerd en gecommodificeerd, stadscentra worden onderling uniform; alles om aan de verwachtingen van de bezoekers te voldoen. Corona heeft tijdelijk alles stilgelegd, de redactie van SPUI25 in Spe grijpt dit moment aan om een routekaart te maken voor de vakantie van de toekomst.

Over de sprekers

Jillian Student is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Wageningen. Daar onderzoekt zij de wisselwerking tussen mensen en de omgeving van hun vakantiebestemming. Deze nieuwe manier van onderzoek, waarin de mens invloed heeft op zijn omgeving, veronderstelt dat de omgeving kwetsbaar kan zijn. Student analyseert welke aspecten van vakantie het meest schadelijk zijn.

Paul Peeters is bijna twintig jaar professor in duurzaam transport en toerisme aan de Breda University of Applied Sciences. Hij heeft in dit veld tientallen artikelen gepubliceerd en meegewerkt aan meerdere boeken. Hij heeft onder andere onderzocht waarom mensen het belangrijk vinden om ver op vakantie te gaan en ook of dit te veranderen is. In een van zijn laatste publicaties pleit Peeters voor beter beleid op dit gebied om de CO2-bijdrage van toerisme tegen te gaan.

Isa Altink studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan het Amsterdam University College en studeert momenteel aan de schrijversvakschool. Ze schrijft voornamelijk poëzie en proza, en werkt daarnaast met audio. Zo maakte zij voor Zuid-Limburgs wandelfestival Wanderlöss het absurdistische luisterverhaal Spiegeltje, spiegeltje over tienerangst, lijmpistolen en reflectie. Haar gedichten verschenen in Op Ruwe Planken, Notulen van het Onzichtbare en meermaals in de Turing Gedichtenwedstrijd top-100. Ze droeg voor op podia als de Nijmeegse Gedichtennacht, Dichters in de Prinsentuin en Theaterfestival Boulevard.

Gerelateerde programma’s
15 12 20
Tussen commodificatie en ‘common’-ificatie
Wonen in de stad

De Gemeente Amsterdam is een aantal jaar geleden een beleidsweg ingeslagen om meer wooncoöperaties te steunen. Waar deze woonvorm in omringende landen als Duitsland met succes is gematerialiseerd, lijkt dat hier nog een ander verhaal. Lang niet iedereen kan op eigen kracht een kavel bemachtigen; zijn de ‘commons’ wel van iedereen?

Datum
Dinsdag 15 dec 2020 20:00 – 21:00
Locatie
Online
25 02 21
Roofkunst in Nederland
Sporen van kolonialisme

Roofkunst is een belangrijk vraagstuk waar de afgelopen decennia (inter)nationaal steeds meer aandacht naar uitgaat. In Nederland adviseerde een onafhankelijke adviescommissie vorig jaar minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de staat van roofkunst in Nederland. Hoe nu verder?

Datum
Donderdag 25 feb 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online
24 11 20
De ontmenselijking van daklozen en drugsgebruikers

Dakloze mensen en drugsgebruikers worden in het dagelijks leven vaak ontmenselijkt. Ze worden genegeerd of krijgen te horen dat zij hun situatie of verslaving hebben ‘verdiend’. De negatieve effecten hiervan zijn immens. Jongerenredactie SPUI25 in Spe onderzoekt (onbewuste) patronen van ontmenselijking en hoe deze te transformeren.

Datum
Dinsdag 24 nov 2020 20:00 – 21:00
Locatie
Online