Terugblik

Engelstalig evenement
SPUI25 in spe
30 04 21
De Topografie van de Domheid

Iedere natie ter wereld kent steden en landen die spreekwoordelijk bekendstaan als dom. In Nederland moeten vooral Kampen en België het ontgelden, terwijl de Belgen op hun beurt de domheid lokaliseren in Olen. Maar waarom zijn uitgerekend die steden, provincies en landen het doelwit van spot?

Datum
Vrijdag 30 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
30 04 21
Refugees and Religion

The complex role of religion in the flight and accommodation of refugees is often overlooked or narrowed down to questions about the presumed backwardness of religious conflict or moral superiority of a welcoming culture. With the editors of Refugees and Religion we discuss the issue of religion from a broader, comparative and historical perspective, understanding religious refugees as an integral part of the modern world.

Datum
Vrijdag 30 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
29 04 21
Anti-lockdown Protests and the (Geo)Politics of Statephobia
Statephobia: Whose Sovereignty?

In this first episode of the Statephobia and Statephilia Series, political philosopher Mitchell Dean, one of the foremost contemporary theorists of state power, and political geographer Luiza Bialasiewicz discuss the nature of the current Covid-19 protests and their wider political as well as geopolitical implications.

Datum
Donderdag 29 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
28 04 21
Een ode aan Willem Elsschot

Willem Elsschot behoeft weinig introductie. Hij schiep een relatief klein oeuvre, dat meer dan zestig jaar na zijn dood nog altijd getuigt van zijn zeldzame schrijftalent. Deze middag brengen we met Alma Mathijsen en Yra van Dijk een ode aan het werk van Elsschot. Moderator: Diederik Burgersdijk.

Datum
Woensdag 28 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
26 04 21
Over homofobie en social shaming in de voetbalwereld

In zijn debuutroman De afwijking laat Dries Muus van binnenuit zien hoe het klimaat in het mannenvoetbal doorwerkt op jongens die niet aan de strikte heteronormen voldoen. Onder leiding van Jeroen van Kan gaat Muus deze middag in gesprek met Thijs Smeenk en Bowi Jong over zijn boek en de noodzaak tot acceptatie van homoseksualiteit in de voetbalwereld

Datum
Maandag 26 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
22 04 21
Literaire talkshow!
Letteren Live #12

Marjolijn de Cocq en Dieuwertje Mertens presenteren de twaalfde aflevering van de literaire talkshow van Het Parool, het Nederlands Letterenfonds en SPUI25. De gasten van deze editie zijn Rokus Hofstede, Mensje van Keulen en Simone Atangana Bekon

Datum
Donderdag 22 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
16 04 21
De meest besproken man van Nederland

Omroeppolitiek, media-ambtenaren en machtige mannen die zich onaantastbaar wanen: welkom in de wereld van De meest besproken man van Nederland. Jeroen Pen gaat met Ronald Ockhuysen in gesprek over de thema’s uit zijn debuutroman en de eerste naoorlogse generatie die het slechter kreeg dan haar ouders.

Datum
Vrijdag 16 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
14 04 21
De bange mens

Wat is angst? Die vraag heeft Daan Heerma van Voss, van jongs af aan geplaagd door angsten, lang beziggehouden. Maar diep graven durfde hij niet. Totdat zijn vriendin hem op een herfstochtend een opdracht gaf – hij moest het fenomeen angst doorgronden, voor het te laat was, voor hemzelf én hun relatie.

Datum
Woensdag 14 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
14 04 21
Over Tacitus en zijn Annalen

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus (ca. 55-ca. 120) is onder meer bekend van zijn uitgebreide werk de Annalen, waarin hij schreef over onder meer de keizers Tiberius, Claudius en Nero, en over de brand van Rome, de christenvervolging en de dood van Seneca. In dit programma vragen we ons bij de presentatie van Vincent Huninks nieuwe vertaling van de Annalen af: hoe moeten we het werk van Tacitus nu zien, zovele jaren later?

Datum
Woensdag 14 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
13 04 21
Een middag over greenwashing
Duurzaam of een doorzichtige marketingtruc?

Termen als ‘groen’, ‘duurzaam’ en ‘CO2-neutraal’ zijn niet meer weg te denken uit de marketing van grote bedrijven. Consumenten vragen ook steeds bewuster om duurzame producten, en zijn bereid om daarvoor te betalen. Energiebedrijven, banken en kledingwinkels: in allerlei sectoren proberen en beweren bedrijven groen en verantwoord te zijn. Maar hoe vaak is dit ook echt zo?

Datum
Dinsdag 13 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
01 04 21
Citizen-state relations in the city
Hear me out!

In this NIAS Talk fellows Anouk de Koning, Nanke Verloo and Markha Valenta discuss contemporary urban citizenship in Amsterdam as there is increasing emphasis on democratization and representation in citizen-state relations.

Datum
Donderdag 1 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
01 04 21
Literaire talkshow!
Letteren Live #11

Marjolijn de Cocq en Alexander Reeuwijk presenteren het programma, dat ook per video wordt verspreid. De gasten van deze elfde editie zijn Frank Westerman, Sholeh Rezazadeh en Gerda Blees.

Datum
Donderdag 1 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
31 03 21
Het verhaal van een gevangenisdirecteur
Het zijn mensen

Voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw beschrijft in het boek Het zijn mensen zijn belevenissen in klinieken en gevangenissen. Uit de verhalen blijkt dat hij niet alleen een groot hart voor de nabestaanden van geweldsslachtoffers heeft, maar ook voor gedetineerden, hun familie en het personeel van gevangenissen en klinieken. Tijdens dit programma gaat Douw met vier van hen in gesprek over hun persoonlijke verhaal.

Datum
Woensdag 31 mrt 2021 20:00 uur
Locatie
Online
23 03 21
New Visions of German History

In a new Amsterdam German Studies Lecture historian Frank Biess pleads for new narratives for the history of the Federal Republic of Germany. Too often, German postwar history has been depicted as a success story of a country which eventually arrived in the fold of Western liberalism.

Datum
Dinsdag 23 mrt 2021 18:00 uur
Locatie
Online
22 03 21
Dit hebben wij in huis! #10
Van taalsommen naar telregels

Alleen mensen kunnen rekenen en praten, en hoe je die kennis ontwikkelt blijkt innig met elkaar verweven. Samen met universitair docent Taalkunde Caitlin Meyer kijken we in deze slotaflevering naar hoe taalregels kinderen helpen om getallen te begrijpen, zoeken we de verschillen tussen slimme fouten als driede en loopte, en leren we iets over hoe leren werkt.

Datum
Maandag 22 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
15 03 21
Collecting and Mapping Knowledge of Southern Africa
Rethinking Colonial Cartography

In this NIAS Talk we investigate late nineteenth century maps of southern Africa, made and compiled by European settlers. Many colonists who settled in what would become South Africa felt a need to map the land in order to ‘know’ it. What happens when we read colonial maps as texts?

Datum
Maandag 15 mrt 2021 20:00 uur
Locatie
Online
15 03 21
Dit hebben wij in huis! #9
Boeken in Batavia

In Nederlands-Indië werd gelezen! Er waren vele uitgevers, boekhandels, drukkerijen. Van Nederlanders, Indonesiërs, en van in de kolonie woonachtige Chinezen en Arabieren. Of ze nu geschreven waren op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of gesteendrukt met inkt van de damarboom: in de koloniale geschiedenis waren boeken belangrijk.

Datum
Maandag 15 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
11 03 21
European Politics in Transition #4
Turning out- or inwards?

The Netherlands on the EU and international stage after the 2021 elections.

On 17 March 2021, a new parliament will be elected in the Netherlands. Many of the issues that feature prominently in party manifestos and the campaign have an obvious international dimension: the economic recession that is manifesting itself, the European distribution of Covid vaccines, or the measures needed to tackle climate change. Moreover, the outcome of the elections impacts on the government composition, and hence on the position of the Netherlands on the EU and international stage.

Datum
Donderdag 11 mrt 2021 20:00 uur
Locatie
Online
11 03 21
Ontwaak! Over de problemen van het neoliberalisme

Met de verkiezingen voor de deur buigen wij ons deze middag aan de hand van het nieuwe boek van Ewald Engelen over de problemen van het neoliberalisme. Waarom rekent de burger de politiek hier niet op af?

Datum
Donderdag 11 mrt 2021 17:15 uur
Locatie
Online
09 03 21
Het wilde deel van de wereld

In het antropoceen stelt de mens zichzelf centraal en probeert hij de wereld op grote schaal te beheersen. De natuur wordt gereduceerd tot instrument en verliest haar intrinsieke waarde. Omgevingsfilosoof Virginie Maris pleit voor een herwaardering van de natuur in haar radicale anders-zijn.

Datum
Dinsdag 9 mrt 2021 20:00 uur
Locatie
Online
08 03 21
De zijkant van de filosofie
Wijsvrouwen

Iedereen kent Socrates, Kant en Nietzsche. Maar hoe zit het met Theano, Porete, Cereta en Salomé? De westerse canon van de filosofie wordt grotendeels gevormd door witte mannen, hoog tijd om te luisteren naar de wijsvrouwen die elk tijdperk kent.

Datum
Maandag 8 mrt 2021 20:00 uur
Locatie
Online
08 03 21
Dit hebben wij in huis! #8
Gender and Citizenship in the Dutch Caribbean

Together with Associate Professor Theatre Studies Sruti Bala and Rose Mary Allen, Professor of Culture, Community and History at the University of Curaçao, we will look at the developments of women’s studies and feminist movements in the islands of the Dutch Caribbean.

Datum
Maandag 8 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
03 03 21
Een verhaal over burn-out en depressie
Naar omstandigheden nogal slecht

In haar boek Naar omstandigheden nogal slecht beschrijft Inger Boxsem de burn-out en langdurige depressie die haar met een smak op de bodem van haar gestel en van de sociaal-maatschappelijke ladder wierpen. Met Marian Donner verkent zij het hoe en waarom van die overspannen staat, waarin zoveel mensen in onze samenleving geraken.

Datum
Woensdag 3 mrt 2021 20:00 uur
Locatie
Online
01 03 21
Dit hebben wij in huis! #7
Culturele verbeeldingen van het platteland: voorbij de idylle?

Veel populaire culturele verbeeldingen van het platteland – denk aan ‘Boer zoekt vrouw’ – grijpen terug op de idylle, met als gevolg dat de niet-idyllische aspecten van het platteland onzichtbaar blijven.

Datum
Maandag 1 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
25 02 21
Roofkunst in Nederland
Sporen van kolonialisme

Roofkunst is een belangrijk vraagstuk waar de afgelopen decennia (inter)nationaal steeds meer aandacht naar uitgaat. In Nederland adviseerde een onafhankelijke adviescommissie vorig jaar minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de staat van roofkunst in Nederland. Hoe nu verder?

Datum
Donderdag 25 feb 2021 20:00 uur
Locatie
Online
25 02 21
Schools, peers, and parents in pandemic times
When the Great Equalizer shuts down

In 1848 Horace Mann wrote that schools and education are the great equalizer of conditions of men; the balance wheel of the social machinery. In the wake of the coronavirus pandemic, schools have remained closed for long periods around the globe, depriving society of this powerful equalizing force of education accessible to all. What are the consequences on children today and on the future society?

Datum
Donderdag 25 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
24 02 21
Deniz Kuypers in gesprek met Theo Hakkert
De atlas van overal

Op het Turkse platteland van het midden van de vorige eeuw wordt een dichter verliefd op een meisje uit de stad, met grote gevolgen. Zeventig jaar later, aan de westkust van Amerika, blikt zijn zoon terug op het leven van zijn vader in een poging te begrijpen waarom zij al jaren van elkaar vervreemd zijn.

Datum
Woensdag 24 feb 2021 20:00 uur
Locatie
Online
22 02 21
Dit hebben wij in huis! #6
Psychedelische middelen en media-machinaties

In 1969 schreef filosoof Marshall McLuhan dat de interesse in psychedelica indertijd te maken had met het ontwikkelen van ‘empathie met de ons binnendringende elektronische omgeving’. De hedendaagse ‘psychedelische renaissance’ wordt geleid door experimenten in de therapeutische werking van geestverruimende middelen.

Datum
Maandag 22 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
16 02 21
Over vrouwen en humor

Met een stropdas om in de Tweede Kamer heb je de lachers al gauw op je hand. Maar als je je als vrouw van humor bedient – zeker in het publieke of professionele domein – wordt je grap lang niet altijd met een lach beantwoord. Het wordt soms zelfs gezien als een gebrek aan expertise. Wat kan dit ons leren over wat wij verstaan onder humor? Waarom vinden we bepaalde dingen grappig en andere juist niet? En wie bepaalt eigenlijk wat grappig is?

Datum
Dinsdag 16 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
15 02 21
NIAS Talk
Newcomers’ Right to the City

With increasing worldwide migrant mobilities it is not always clear who has the right to the city. What is the role of the newcomer in an urbanized world?

Datum
Maandag 15 feb 2021 18:30 uur
Locatie
Online
15 02 21
Dit hebben wij in huis! #5
Kennis maakt naakt. Over bomen (en mensen) in het paradijs

Alle culturen kennen de levensboom, symbool van continuïteit en vergankelijkheid, van de lijn en de cyclus die samen het leven vormen. Maar het Bijbelse scheppingsverhaal zet daar nog een boom naast, die van kennis van goed en kwaad, waar de mens bovendien niet van mag eten. Hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep legt uit hoe dat precies zit.

Datum
Maandag 15 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
08 02 21
Het nut van de man

Sinds #MeToo ligt de man, vooral de witte, opnieuw onder vuur als wellustig patriarch en geprivilegieerd onderdrukker. Feminisme bloeit en de man raakt uit de mode. Wat blijft er over van mannelijkheid? En wat is mannelijkheid eigenlijk?

Datum
Maandag 8 feb 2021 20:00 uur
Locatie
Online
08 02 21
Dit hebben wij in huis! #4
The Future of the Soviet Past: Can ‘Doing History’ Further Reconciliation in Russia?

What are the prospects for reconciliation when a state denies, marginalizes, or appropriates the narrative regarding a history of repression? In conjunction with the end of the Soviet era and the global ascent of the human rights discourse, observers and Gulag survivors alike expected that the nation’s history of repression would be more fully acknowledged and redressed. This proved inaccurate.

Datum
Maandag 8 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
04 02 21
NIAS Talk
Mapping Belonging as a Field of Study

‘To belong: to be in the right place or a suitable place. To feel happy or comfortable in a situation.’ According to the Cambridge dictionary, the very word ‘belonging’ conjures up warm feelings. But what about the tensions present in this word?

Datum
Donderdag 4 feb 2021 20:00 uur
Locatie
Online
04 02 21
Literaire talkshow!
Letteren Live #10

Marjolijn de Cocq en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat ook per video wordt verspreid. De gasten van deze tiende editie zijn Yolanda Entuis, Oek de Jong en Schiavone Simson.

Datum
Donderdag 4 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
01 02 21
Dit hebben wij in huis! #3
Aandacht voor Nederlandse Gebarentaal

In 2020 is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) officieel erkend. Wie gebruiken eigenlijk NGT en hoe leren kinderen die taal? Er zijn ongeveer 15.000 dove NGT-gebaarders, maar ook nog horenden zoals ouders van dove kinderen, professionals en leraren.

Datum
Maandag 1 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
29 01 21
Het onbekende verhaal van de massale slavenopstand in een Nederlandse kolonie
Bloed in de rivier

Op zondag 27 februari 1763 kwamen duizenden tot slaaf gemaakten in de Nederlandse kolonie Berbice (het hedendaagse Guyana) in opstand tegen hun overheersers en de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leefden. Naar aanleiding van haar boek Bloed in de rivier gaat slavernijhistoricus Marjoleine Kars deze middag in gesprek met experts over deze opstand.

Datum
Vrijdag 29 jan 2021 17:00 uur
Locatie
Online
28 01 21
Interview met Arnon Grunberg
Joodse literatuur en het naoorlogse Europa

Aan de vooravond van de internationale conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ spreken we met schrijver Arnon Grunberg over de rol die vormen van joodse literatuur hebben gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na 1945.

Datum
Donderdag 28 jan 2021 16:00 uur
Locatie
Online
27 01 21
Under Attack in Central-Eastern Europe
Gender and Sexuality Studies

What are the historical, political, social and cultural sources of the attacks on Gender and Sexuality Studies in Central-Eastern Europe? Are they local or rather fueled by transnational conservative movements? What are possible strategies and solidarities (local and global) to counteract them? This roundtable is part of the ACES lecture series Gender and Sexuality in European (Geo)Politics.

Datum
Woensdag 27 jan 2021 16:30 uur
Locatie
Online
25 01 21
Dit hebben wij in huis! #2
‘Cherchez la femme!’ Vrouwen, kunst en huishoudelijke consumptie, 1600-1700

‘Zoek de vrouw’, schreef Alexandre Dumas. Zijn advies was bedoeld voor detectives, maar ook kunsthistorici zouden het zinnetje ter harte moeten nemen, betuigt universitair docent Vroege moderne kunstgeschiedenis Judith Noorman. Door huishoudelijke consumptie te bestuderen, laar haar onderzoeksteam zien dat vrouwen meer impact hadden op de zeventiende-eeuwse kunstproductie dan voorheen werd gedacht.

Datum
Maandag 25 jan 2021 17:00 uur
Locatie
Online