De Topografie van de Domheid

Iedere natie ter wereld kent steden en landen die spreekwoordelijk bekendstaan als dom. In Nederland moeten vooral Kampen en België het ontgelden, terwijl de Belgen op hun beurt de domheid lokaliseren in Olen. Maar waarom zijn uitgerekend die steden, provincies en landen het doelwit van spot?

Roos van Rijswijk gaat deze avond in gesprek met Matthijs van Boxsel over zijn boek De Topografie van de Domheid, het langverwachte nieuwe deel van De encyclopedie van de Domheid. Door middel van aanstekelijke anekdotes, bijzondere illustraties en landkaarten met alle domme steden laat Van Boxsel zien dat geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen. In het programma maken we een omweg via denkbeeldige plaatsen waar de domkoppen zout zaaien, vissen verdrinken, wachten tot de rivier voorbij is gestroomd en de maan vangen in een muizenval.

Over de sprekers

Matthijs van Boxsel heeft er zijn levenswerk van gemaakt alle facetten van de domheid in kaart te brengen. Eerder verschenen de veelgeprezen delen De Encyclopedie van de Domheid, Morosofie en Deskundologie. Domheid als levenskunst. Zijn werk is in zeventien landen vertaald. Als eerste Nederlander werd hij benoemd tot Régent du Collège de ’Pataphysique.

Roos van Rijswijk debuteerde met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids en Das Magazin, en schrijft recensies voor NRC Handelsblad.

Gerelateerde programma’s
22 01 20
Het dalende leesniveau & de onderwijscrisis

Uit de PISA-meting, een driejaarlijks vergelijkend onderzoek onder 60.000 leerlingen uit 77 landen, kwamen verontrustende conclusies. Een kwart van de tieners in Nederland is onvoldoende geletterd en de kloof tussen leerlingen uit verschillende opleidingsniveaus wordt groter en groter. In hoeverre hangt dit samen met de crisis in het onderwijs?

Datum
Woensdag 22 jan 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 01 20
Over intergenerationeel onderwijs
Oud geleerd jong gedaan

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) organiseert colleges voor (dementerende) senioren in heel het land, gegeven door enthousiaste studenten. Deze middag krijgen wij een kijkje in de keuken van dit intergenerationele onderwijs.

Datum
Donderdag 9 jan 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 02 19
Onbegrensd
De intelligentie van planten

Eeuwenlang dachten wij dat alleen de mens beschikte over gevoel en intelligentie. Planten en dieren waren van een andere orde. Dit beeld is aan het kantelen: steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook planten intelligent zijn. Tijdens dit derde programma in de reeks ‘Onbegrensd’ bespreken wetenschappers en kunstenaars de voor ons nog grotendeels verborgen wereld van de intelligentie van planten

Datum
Maandag 11 feb 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25