De Topografie van de Domheid
Iedere natie ter wereld kent steden en landen die spreekwoordelijk bekendstaan als dom. In Nederland moeten vooral Kampen en België het ontgelden, terwijl de Belgen op hun beurt de domheid lokaliseren in Olen. Maar waarom zijn uitgerekend die steden, provincies en landen het doelwit van spot?
Roos van Rijswijk gaat deze avond in gesprek met Matthijs van Boxsel over zijn boek De Topografie van de Domheid, het langverwachte nieuwe deel van De encyclopedie van de Domheid. Door middel van aanstekelijke anekdotes, bijzondere illustraties en landkaarten met alle domme steden laat Van Boxsel zien dat geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen. In het programma maken we een omweg via denkbeeldige plaatsen waar de domkoppen zout zaaien, vissen verdrinken, wachten tot de rivier voorbij is gestroomd en de maan vangen in een muizenval.
Over de sprekers
Matthijs van Boxsel heeft er zijn levenswerk van gemaakt alle facetten van de domheid in kaart te brengen. Eerder verschenen de veelgeprezen delen De Encyclopedie van de Domheid, Morosofie en Deskundologie. Domheid als levenskunst. Zijn werk is in zeventien landen vertaald. Als eerste Nederlander werd hij benoemd tot Régent du Collège de ’Pataphysique.
Roos van Rijswijk debuteerde met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids en Das Magazin, en schrijft recensies voor NRC Handelsblad.