Autobiografie van een pionier

Bent ú de burgemeester?

Joyce Sylvester is een pionier, steeds is zij de eerste zwarte vrouw in haar functie. Sinds 2016 is ze substituut ombudsman, eerder was ze waarnemend burgemeester van Anna Paulowna en Naarden. Twaalf jaar lang was ze senator voor de PvdA. Naar aanleiding van de lancering van haar autobiografie Bent ú de burgemeester? verkennen we vanuit verschillende invalshoeken het belang van diversiteit in publieke functies.

In 2008 werd Joyce Sylvester de eerste vrouw van Surinaamse afkomst in Nederland die waarnemend burgemeester was, wat ze uiteindelijk gedurende ruim zeven jaar is geweest in twee kleine gemeenten, Anna Paulowna en Naarden. Onbevangen begon ze aan haar bestuursfuncties, gaandeweg leerde ze dat de werkelijkheid taaier was dan ze had kunnen bedenken. Ze realiseerde zich: terwijl de diversiteit van de Nederlandse samenleving toeneemt, zijn er nog amper bestuurlijke gezagsdragers die dat weerspiegelen. Met haar boek Bent ú de burgemeester wil Sylvester laten zien dat het wel degelijk kán; dat veel meer mensen de stap kunnen zetten, zoals zij ooit deed. Met haar eerlijke verhaal toont ze het belang van kansengelijkheid.

Over de sprekers

Joyce Juanita Sylvester is sinds 2016 Substituut Ombudsman. Ze studeerde politicologie en communicatiewetenschap en promoveerde in 2000 in het staats- en bestuursrecht. Naast haar ervaring in het openbaar bestuur, heeft zij als consultant in het bedrijfsleven gewerkt. Bent ú de burgemeester? is haar eerste boek.

Kaouthar Darmoni is genderwetenschapper en directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ze is van oorsprong Tunesisch, studeerde genderstudies aan de Sorbonne in Parijs en promoveerde aan de Universiteit van Lyon. Met het door haar opgerichte Feminine Capital & Goddess Dance coacht ze vrouwen over de hele wereld in het ontwikkelen van hun leiderschap.

Liza Mügge is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en 2020-2021 Alexander von Humboldt Fellow aan het Social Science Center Berlin (WZB). Zij leidt een Europees vergelijkend NWO-VIDI project over politieke vertegenwoordiging en diversiteit.

Devika Partiman is sociaal activist en spreker. Ze is oprichter van stichting Stem op een Vrouw die zich inzet om meer vrouwen in politieke functies te krijgen. Ze is bestuurslid bij Nederland Wordt Beter, dat zich inzet voor educatie over het koloniale- en slavernijverleden, en ambassadeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. In 2019 ontving ze de Ribbius Peletier-penning voor haar verdiensten voor vrouwenemancipatie.

Yasmin Brewster is jongerenconsulent en Jonge Ambtenaar van het Jaar 2020. Bij Stroomopwaarts begeleidt zij jongeren tussen de 18 en 27 jaar terug naar werk of school. De jury van Stichting FUTUR, het landelijke netwerk van en voor jonge ambtenaren, roemde haar daadkracht, drive en aanzet tot actie. Als echte change maker inspireert Yasmin Brewster jonge ambtenaren en haar klanten écht iets van hun leven te maken. Haar favoriete quote: ‘The sky is the limit, maar je moet geloven in je eigen spirit’.

Marianne Verhoeven (moderator) is hoofdredacteur van Opzij.

Gerelateerde programma’s
17 12 20
Veertig jaar denken en doen
Gender

In 2020 viert ‘Tijdschrift voor Genderstudies’ het veertigjarig bestaan. De redactie vroeg een aantal auteurs die begin jaren tachtig al baanbrekende artikelen schreven om terug te kijken op die veertig jaar. Hoe staan we ervoor? Blijken de ideeën van toen nu hopeloos achterhaald? Wat is er in veertig jaar bereikt?

Datum
Donderdag 17 dec 2020 20:00 uur
Locatie
Online
03 11 20
Afro-Nederlandse verkenningen #1
Hedendaagse reflecties

Welke hedendaagse realiteiten ervaren Afro-Nederlanders? Hoe verhouden deze zich tot het (recente) verleden? Simone Zeefuik analyseert de verschillende facetten van de huidige Afro-Nederlandse ervaring.

Datum
Dinsdag 3 nov 2020 20:00 uur
Locatie
Online
23 05 19
Emancipatie, inclusiviteit en de kunsthistorische canon

Alumnikring Kunstgeschiedenis organiseert een avond over de recente ontwikkelingen in de moderne beeldende kunst, waarin veel aandacht is voor de niet-westerse wereld. Hoe kunnen we blijven werken aan een inclusieve kunst-en cultuurwereld?

Datum
Donderdag 23 mei 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25