Frida Kahlo
Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) is op dit moment wellicht de beroemdste vrouwelijke kunstenaar ter wereld. Haar werk en nalatenschap inspireren wereldwijd nog steeds velen. Vanaf mei 2021 toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met werk van Kahlo, haar echtgenoot Diego Rivera en andere Mexicaanse modernisten. Deze avond brengt de Alumnikring Kunstgeschiedenis drie specialisten samen over Kahlo, haar werk en de tijd waarin ze leefde.
De tentoonstelling ‘Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution’ in het Cobra museum Amstelveen vormt een unieke gelegenheid om kennis te maken met het werk van een fascinerende en eigenzinnige kunstenares die haar eigen leven in haar werk tot thematiek verhief. Tijdens dit programma gaan drie specialisten in op verschillende aspecten van deze bijzondere groep kunstenaars. Sebastian Lopez vertelt over de rol die Mexicaanse kunstenaars speelden in het modernisme aan het begin van de twintigste eeuw. Julia Alting behandelt enkele zelfportretten van Frida Kahlo en spiegelt deze aan werk van andere kunstenaressen. Kitty Zijlmans neemt ten slotte het werk van Kahlo als voorbeeld van een andere, meer inclusieve kunstgeschiedschrijving.
Later dit jaar vindt een tweede tentoonstelling plaats over Frida Kahlo: ‘Viva la Frida! – Life and Art of Frida Kahlo’ in het Drents Museum in Assen.
Over de sprekers
Sebastian Lopez is kunsthistoricus, curator en schrijver. Hij werkte onder andere aan de UvA bij de opleiding kunstgeschiedenis, was directeur van de Gate Foundation en directeur van het Institute of International Virtual Arts.
Julia Alting is kunsthistoricus. Zij studeerde cultuurwetenschappen aan het Amsterdam University College en New York University en Azië studies en kunstgeschiedenis aan Universiteit Leiden en SOAS, University of London. Haar interesse ligt in de raakvlakken tussen politiek en esthetiek in hedendaagse kunst en in dekoloniale perspectieven op de kunstgeschiedenis.
Kitty Zijlmans is Hoogleraar Hedendaagse kunstgeschiedenis en theorie/Wereld Kunstwetenschappen aan de Universiteit Leiden.
Paul Faber (moderator) studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA, was enige tijd docent kunstgeschiedenis aan de Rietveld academie en de UvA. Hij werkte van 1986-1997 bij het Museum voor Volkenkunde (nu Wereldmuseum) Rotterdam, achtereenvolgens als hoofd Publieksdienst en hoofd Presentaties en werkte aansluitend 16 jaar als conservator Afrika aan het Tropenmuseum Amsterdam. Sinds 2013 is Faber zelfstandig curator en publicist. Hij werkte mee aan meer dan 120 tentoonstellingen en heeft vele publicaties op zijn naam staan, met name over hedendaagse kunst en cultuur in Afrika en Suriname.