© Uitgeverij Querido
Toef Jaeger in gesprek met auteur Damon Galgut

‘De belofte’

Deze avond gaat Toef Jaeger in gesprek met de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut over zijn nieuwste boek De belofte. Hierin weerklinkt de recente geschiedenis van Zuid-Afrika. Een gesprek over Galguts boek, de geschiedenis van Zuid-Afrika, de destijds kromme dynamiek tussen mensen van verschillende komaf en Galguts eigen visie en ervaringen.

Let op! De voertaal van dit programma is Engels!

De belofte vertelt het verhaal van Amor Swart. Als kind is zij de stille getuige van de belofte die haar stervende moeder afdwingt bij Amors vader. Deze belofte, dat hun zwarte hulp, Salomé, een eigen huis zal krijgen als dank voor haar jarenlange trouwe dienst, komt hij niet na, en Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Ze doet haar uiterste best om de belofte alsnog waar te kunnen maken. Na de dood van Amors vader ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus blijven zich verzetten. Kan Amor nog iets uitrichten of is het te laat?

Over de sprekers

Damon Galgut is al vaak genomineerd en bekroond. De goede dokter won de Commonwealth Writers Prize en stond op de shortlist van de Man Booker Prize en de International Dublin Literary Award. De bedrieger werd ook genomineerd voor de Commonwealth Writers Prize, en In een vreemde kamer voor de Man Booker Prize. Zijn werk is in zestien landen vertaald. Galgut woont en werkt in Kaapstad.

Toef Jaeger is redacteur van NRC Handelsblad. In 2014 verscheen van haar en collega Hanneke Chin-A-Fo Het boekenparadijs, over de ondergang van de boekhandelsketen Polare. Jaeger schreef de biografie van schrijver en schilder Henk van Woerden, Koning Eenoog, die in het Afrikaans is vertaald.

Gerelateerde programma’s
19 06 23
Een ver-van-mijn-bedshow? Over Virtual Reality en het beïnvloeden van gedrag

Met Virtual Reality kan wat ver weg voelt, heel dichtbij worden gebracht. Bijvoorbeeld de impact die onze consumptie van voedsel en plastic elders in de wereld heeft of in de toekomst. Virtual Reality heeft hierdoor de potentie om de ‘psychologische afstand’ te verkleinen die veel mensen ervaren tot de gevolgen van hun gedrag. Tijdens deze middag laten we zien hoe je met VR duurzaam gedrag kan stimuleren, onder andere door de psychologische afstand te verkleinen.

Datum
Maandag 19 jun 2023 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
14 12 22
Omdat lezen loont

Nederland leest steeds minder en steeds minder graag. Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Ter gelegenheid van de verschijning van de bundel Omdat lezen loont (red. Yra van Dijk, Micha Hamel, Marie-José Klaver en Els Stronks), gaan beleidsmakers, leraren, studenten, politici en journalisten in debat.

Datum
Woensdag 14 dec 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
25 11 22
Ukraine’s Strategic Choices and Future Geopolitics

On November 25 it will be nine months since the beginning of Putin’s three-day blitzkrieg. Ukraine is resolutely holding out and showing notable progress in repelling the aggressor. Having failed on the battlefield with its army largely degraded and in rout, the Russian regime has doubled down on missile and drone attacks on the energy grid, and resorted to a nuclear blackmail aiming to undermine Ukraine’s will to resist and the Western resolve to support Ukraine in its fight for freedom. During this event, Professor Oleksandr Bogomolov will present the Ukrainian perspective on the current situation and various future scenarios.

Datum
Vrijdag 25 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25