© Uitgeverij Querido
Toef Jaeger in gesprek met auteur Damon Galgut

‘De belofte’

Deze avond gaat Toef Jaeger in gesprek met de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut over zijn nieuwste boek De belofte. Hierin weerklinkt de recente geschiedenis van Zuid-Afrika. Een gesprek over Galguts boek, de geschiedenis van Zuid-Afrika, de destijds kromme dynamiek tussen mensen van verschillende komaf en Galguts eigen visie en ervaringen.

De belofte vertelt het verhaal van Amor Swart. Als kind is zij de stille getuige van de belofte die haar stervende moeder afdwingt bij Amors vader. Deze belofte, dat hun zwarte hulp, Salomé, een eigen huis zal krijgen als dank voor haar jarenlange trouwe dienst, komt hij niet na, en Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Ze doet haar uiterste best om de belofte alsnog waar te kunnen maken. Na de dood van Amors vader ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus blijven zich verzetten. Kan Amor nog iets uitrichten of is het te laat?

Over de sprekers

Damon Galgut is al vaak genomineerd en bekroond. De goede dokter won de Commonwealth Writers Prize en stond op de shortlist van de Man Booker Prize en de International Dublin Literary Award. De bedrieger werd ook genomineerd voor de Commonwealth Writers Prize, en In een vreemde kamer voor de Man Booker Prize. Zijn werk is in zestien landen vertaald. Galgut woont en werkt in Kaapstad.

Toef Jaeger is redacteur van NRC Handelsblad. In 2014 verscheen van haar en collega Hanneke Chin-A-Fo Het boekenparadijs, over de ondergang van de boekhandelsketen Polare. Jaeger schreef de biografie van schrijver en schilder Henk van Woerden, Koning Eenoog, die in het Afrikaans is vertaald.

Gerelateerde programma’s
12 11 20
Oorlogen en Oceanen

Hij is zoon van verzetsheld Bastiaan J. Ader en broer van kunstenaar Bas Jan Ader: Erik Ader schreef in ‘Oorlogen en oceanen’ over de bewogen geschiedenis van zijn familie en zijn eigen leven als diplomaat. Hij gaat over beide in gesprek met Niña Weijers, Jaap Hamburger en Frank Westerman (moderator).

Datum
Donderdag 12 nov 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
08 12 20
Carry van Bruggen

Carry van Bruggen (1881-1932) legde als denker en schrijver het vrouwelijk bewustzijn zonder compromissen bloot en leverde het gevecht met haar eigen seksualiteit openhartig. In dit programma kijken we met bewonderaars en experts naar het rijke oeuvre van Carry van Bruggen en de waarde ervan heden ten dage.

Datum
Dinsdag 8 dec 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
12 05 21
The Racial History of an Idea
White Freedom

In his new book, White Freedom, historian Tyler Stovall traces the complex relationship between freedom and race from the eighteenth century to today, revealing how being free has meant being white. He will discuss these new perspectives together with historian René Koekkoek and anthropologist Francio Guadeloupe.

Datum
Woensdag 12 mei 2021 20:00 – 21:00