© Christoph Noordzij

Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh

In 1918 verschenen Nescio’s verhalen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje voor het eerst in boekvorm. In de loop der tijd maakte de handelsman J.H.F. Grönloh (1882-1961) zich bekend als de man achter het pseudoniem, maar hij bleef buiten de literaire wereld. Na zijn dood in 1961 heeft zijn familie die lijn voortgezet. Wel verscheen in 1996 Nescio’s Verzameld werk, maar voor biografen bleef de deur gesloten. In Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh gaat die deur eindelijk open. Tijdens dit programma in samenwerking met uitgeverij Van Oorschot staat biograaf Lieneke Frerichs samen met onder anderen Philip Huff, Tommy Wieringa en Saskia Meijs stil bij het voltooien van haar biografie over een van Nederlands grootste schrijvers.

Uit niet eerder gepubliceerde fragmenten uit dagboeken, brieven en andere persoonlijke documenten creëerde Lieneke Frerichs een fascinerend portret van de gecompliceerde man die deze verhalen schreef. Verhalen die een basis hebben in zijn eigen leven: Nescio’s jeugdjaren, zijn idealistische Titaantjes-periode te midden van de wereldverbeteraars in het Gooi, zijn verliefdheid op Agathe Tiket, het gezinsleven met vier dochters en zijn carrière van kantoorbediende tot directeur. Uit de honderden brieven die hij schreef aan zijn dochter in Groningen rijst een beeld op van Amsterdam in oorlogstijd, het leven tijdens de hongerwinter en van de naoorlogse jaren, toen hij eindelijk kon doen wat hij het liefste deed: zwerven in de Nederlandse landschappen. Nescio schittert in de vele citaten uit deze en andere brieven. De biografie laat eens te meer zien wat een groot stilist hij was.

Over de sprekers

Lieneke Frerichs is neerlandica en tekstediteur. Zij was tien jaar beleidsmedewerker bij een van de letterenfondsen en hoofdredacteur van het Verzameld werk van Karel van het Reve. Frerichs publiceerde veel artikelen over Nescio en was samensteller van de bundel Over Nescio. Ze bezorgde zijn Verzameld proza en nagelaten werk en Natuurdagboek, Brieven uit Veere en het reisboekje Buitenland is geen land. De Nescio-erven gaven haar voor de biografie vrije toegang tot alle nagelaten papieren.

Philip Huff is een Nederlandse schrijver en regisseur. Hij is de schrijver van Niemand in de stad. Hij studeerde Spaans aan de Universiteit van Granada, geschiedenis en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en deed een minor Amerikanistiek aan de Humboldt Universiteit in Berlijn.

Tommy Wieringa is de auteur van onder meer Joe Speedboot (F. Bordewijk-prijs), Caesarion (shortlist International IMPAC Dublin Literary Award), Dit zijn de namen (Libris Literatuurprijs), De door van Murat Idrissi en De heilige Rita (Bookspot Literatuur- en Lezersprijs). Zijn werk wordt in meer dan twintig landen vertaald. Iedere zaterdag verschijnt een column van zijn hand in het NRC Handelsblad.

Saskia Meijs (moderator) is altvioliste en programmamaker. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Eerder was ze werkzaam als programmamaker voor het Koninklijk Concertgebouw en Theater de Roode Bioscoop en als adviseur Muziek- en Muziektheater bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Op dit moment werkt ze als artistiek leider bij Het Concertgemaal, als tekstschrijver en fondsenwerver voor verschillende organisaties en projecten en als presentator en moderator, onder andere bij Café Rosso in Theater de Roode Bioscoop.

Gerelateerde programma’s
25 10 21
Grote Denkers in SPUI25
Frenk van Harreveld over Jean-Paul Sartre

De Franse schrijver Jean-Paul Sartre wordt gezien als de vader van het existentialisme, de filosofische stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en ervaringen vooropstelt. Het zijn onderwerpen die de moderne mens nog altijd sterk bezighouden. Gedragswetenschapper Frenk van Harreveld presenteert het gedachtegoed van Sartre en legt parallellen met de sociale wetenschap van nu.

Datum
Maandag 25 okt 2021 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 04 21
Over Tacitus en zijn Annalen

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus (ca. 55-ca. 120) is onder meer bekend van zijn uitgebreide werk de Annalen, waarin hij schreef over onder meer de keizers Tiberius, Claudius en Nero, en over de brand van Rome, de christenvervolging en de dood van Seneca. In dit programma vragen we ons bij de presentatie van Vincent Huninks nieuwe vertaling van de Annalen af: hoe moeten we het werk van Tacitus nu zien, zovele jaren later?

Datum
Woensdag 14 apr 2021 17:00 uur
Locatie
Online
08 12 20
Carry van Bruggen

Carry van Bruggen (1881-1932) legde als denker en schrijver het vrouwelijk bewustzijn zonder compromissen bloot en leverde het gevecht met haar eigen seksualiteit openhartig. In dit programma kijken we met bewonderaars en experts naar het rijke oeuvre van Carry van Bruggen en de waarde ervan heden ten dage.

Datum
Dinsdag 8 dec 2020 17:00 uur
Locatie
Online