© Alfons de Ridder

Een ode aan Willem Elsschot

Willem Elsschot behoeft weinig introductie. Hij schiep een relatief klein oeuvre, dat meer dan zestig jaar na zijn dood nog altijd getuigt van zijn zeldzame schrijftalent. Deze middag brengen we met Alma Mathijsen en Yra van Dijk een ode aan het werk van Elsschot. Moderator: Diederik Burgersdijk.

Als geen ander weet Elsschot haarfijn, met haast chirurgische precisie, de menselijke ziel bloot te leggen. Zijn romans kenmerken zich door een groot psychologisch inzicht, milde ironie, een scherpe geest en een aanstekelijk gevoel voor humor, en vooral ook door mededogen. Mededogen met de zoekers, de ploeteraars, de dromers. En zijn poëzie wordt zelfs geciteerd in de Tweede Kamer. Elsschot is altijd populair gebleven in Nederland en Vlaanderen, en zijn romans zijn in vele talen vertaald. Waarom is zijn werk nog altijd zo aanstekelijk?

Over de sprekers

Alma Mathijsen schreef drie romans, een novelle, een memoir en een verhalenbundel. Daarnaast schrijft ze essays voor NRC Handelsblad en columns voor LINDA. Haar laatste boek is het autobiografische boek Bewaar de zomer. Hierin reflecteert Mathijsen op taal, volwassen worden en verlies.

Yra van Dijk is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Mondiaal Perspectief aan de Universiteit Leiden.  Zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op de betekenis van het typografisch wit in de moderne poëzie (Leegte die ademt, Vantilt 2006). Na bundels over intertekstualiteit en over het laatpostmodernisme, verscheen in 2018 Afgrond zonder vangnet (Nijgh & Van Ditmar), over het werk van Arnon Grunberg in het licht van de Holocaust-herinnering.

Diederik Burgersdijk (moderator) treedt geregeld op als gespreksleider bij SPUI25, en doceert Latijn en Oude geschiedenis aan University College Utrecht en Cartesius Lyceum Amsterdam. Hij schreef diverse boeken bij Athenaeum, Polak en Van Gennep, waaronder recentelijk Cornelius Nepos. Macht en moraal. 

N.B. meer sprekers worden spoedig bekendgemaakt!

Gerelateerde programma’s
19 05 21
Een tweegesprek
Erasmus, dwarsdenker

Erasmus wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. In dit tweegesprek bevraagt classicus Diederik Burgersdijk biograaf Sandra Langereis over het leven en denken van Erasmus, naar aanleiding van haar nieuwe boek Erasmus. Dwarsdenker.

Datum
Woensdag 19 mei 2021 17:00 – 18:30
05 05 21
Uitreiking Skriptieprijs 2020

Skript Historisch Tijdschrift reikt in samenwerking met Athenaeum Boekhandel voor het twaalfde jaar op rij de prijs voor de beste bachelorscriptie Geschiedenis van Nederland uit!

Datum
Woensdag 5 mei 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
14 04 21
Over Tacitus en zijn Annalen

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus (ca. 55-ca. 120) is onder meer bekend van zijn uitgebreide werk de Annalen, waarin hij schreef over onder meer de keizers Tiberius, Claudius en Nero, en over de brand van Rome, de christenvervolging en de dood van Seneca. In dit programma vragen we ons bij de presentatie van Vincent Huninks nieuwe vertaling van de Annalen af: hoe moeten we het werk van Tacitus nu zien, zovele jaren later?

Datum
Woensdag 14 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online