Een ode aan Willem Elsschot
Willem Elsschot behoeft weinig introductie. Hij schiep een relatief klein oeuvre, dat meer dan zestig jaar na zijn dood nog altijd getuigt van zijn zeldzame schrijftalent. Deze middag brengen we met Alma Mathijsen en Yra van Dijk een ode aan het werk van Elsschot. Moderator: Diederik Burgersdijk.
Als geen ander weet Elsschot haarfijn, met haast chirurgische precisie, de menselijke ziel bloot te leggen. Zijn romans kenmerken zich door een groot psychologisch inzicht, milde ironie, een scherpe geest en een aanstekelijk gevoel voor humor, en vooral ook door mededogen. Mededogen met de zoekers, de ploeteraars, de dromers. En zijn poëzie wordt zelfs geciteerd in de Tweede Kamer. Elsschot is altijd populair gebleven in Nederland en Vlaanderen, en zijn romans zijn in vele talen vertaald. Waarom is zijn werk nog altijd zo aanstekelijk?
Over de sprekers
Alma Mathijsen schreef drie romans, een novelle, een memoir en een verhalenbundel. Daarnaast schrijft ze essays voor NRC Handelsblad en columns voor LINDA. Haar laatste boek is het autobiografische boek Bewaar de zomer. Hierin reflecteert Mathijsen op taal, volwassen worden en verlies.
Yra van Dijk is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Mondiaal Perspectief aan de Universiteit Leiden. Zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op de betekenis van het typografisch wit in de moderne poëzie (Leegte die ademt, Vantilt 2006). Na bundels over intertekstualiteit en over het laatpostmodernisme, verscheen in 2018 Afgrond zonder vangnet (Nijgh & Van Ditmar), over het werk van Arnon Grunberg in het licht van de Holocaust-herinnering.
Diederik Burgersdijk (moderator) treedt geregeld op als gespreksleider bij SPUI25, en doceert Latijn en Oude geschiedenis aan University College Utrecht en Cartesius Lyceum Amsterdam. Hij schreef diverse boeken bij Athenaeum, Polak en Van Gennep, waaronder recentelijk Cornelius Nepos. Macht en moraal.
N.B. meer sprekers worden spoedig bekendgemaakt!