Het proces van Neurenberg
Op 20 november 1945 begon het proces van Neurenberg tegen de 24 belangrijkste oorlogsmisdadigers onder de nazi’s die Hitler niet gevolgd waren in de ondergang, onder wie Göring, Hess, Seyss-Inquart en Speer. Naar aanleiding van het recent vertaalde Het proces van Neurenberg. Oorlogsmisdadigers, sterreporters en het eerste internationale gerechtshof gaan redacteur Steffen Radlmaier en historicus Krijn Thijs in gesprek.
N.B. De voertaal van dit programma is Duits.
In Neurenberg worden voor de eerste keer in de geschiedenis de schuldigen aan oorlog en onnoembaar leed ter verantwoording geroepen. Het proces vormt niet alleen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het volkenrecht, het is bovendien een mediaspektakel van de eerste orde. De grote internationale kranten en tijdschriften sturen hun beste mensen, onder wie schrijvers als Alfred Döblin, Gregor von Rezzori, John Dos Passos, Ilja Ehrenburg, Erika Mann, Martha Gellhorn, Rebecca West en Erich Kästner, of journalisten zoals de jonge Willy Brandt.
Zij berichten over het proces en ‘Görings mentaliteit als bendeleider’, over de volkomen vernielde binnenstad en de desinteresse en ellende onder de bevolking. Twijfels – of de vernieling van Dresden wel juist was, of een internationaal gerechtshof in de toekomst kan verhinderen dat ‘een dorp wordt aangestoken en gezamenlijk de kelen van buren worden doorgesneden’ – zijn al in 1945 en 1946 te horen. Naar aanleiding van het recente vertaalde Het proces van Neurenberg. Oorlogsmisdadigers, sterreporters en het eerste internationale gerechtshof gaan redacteur Steffen Radlmaier en de Nederlandse historicus Krijn Thijs in gesprek.
Over de sprekers
Steffen Radlmaier is chef Literatuur & Cultuur van de Nürnberger Nachrichten. Het proces van Neurenberg – Oorlogsmisdadigers, sterreporters en het eerste internationale gerechtshof verscheen in Hans Magnus Enzensbergers gerenommeerde reeks Die Andere Bibliothek, werd benoemd als Sachbuch des Jahres, en is tot nu toe al vele malen herdrukt.
Krijn Thijs is historicus en wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Hij studeerde Geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en schreef daarna een proefschrift over het politieke gebruik van de Berlijnse stadsgeschiedenis in het Derde Rijk, de DDR en West‐Berlijn aan het Zentrum für Zeithistorische Forschung te Potsdam. Sinds 2009 is hij werkzaam bij het DIA. Hij begeleidt het DAAD-Graduiertenkolleg, organiseert workshops en lezingen en geeft onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam (Geschiedenis, Duitslandstudies).