© Sevilay Maria
Van beeld naar woord

#MYOWNGENDER

Vier jaar lang verkende beeldend kunstenaar Sevilay Maria het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw. Haar fotoproject #MYOWNGENDER vertelt de verhalen van diegenen die de regels van het genderspectrum tarten. Wat zeggen deze foto’s?

In de expositie #MYOWNGENDER zijn modellen die niet binnen de traditionele tweedeling van man en vrouw passen vastgelegd op diepzwart of transparant glas, via een fotografietechniek uit 1851, genaamd collodion wet plating. Van mei tot september is de expositie bij de Hogeschool van Amsterdam via een virtuele rondleiding te bezoeken. Waar kijken we naar, hoe kijken we en ook: hoe worden we zelf bekeken? Wij verkennen in woord wat Sevilay Maria in beeld bracht.

Over de sprekers

Sevilay Maria is beeldend kunstenaar. Zij bespreekt de thema’s van onze moderne tijd via een fotografische techniek uit 1851. Binnen deze tegenstrijdigheid kijkt ze verder dan het eerste gezicht, om een unieke ‘ik’ op beeld vast te leggen. Als fotograaf belichaamt ze eenzelfde contradictie als haar werk: de artistieke creatieveling verenigd met de gedisciplineerde chemicus. Ze werkte onder meer voor de Volkskrant, PS Parool, ID Magazine, NRC, Vogue, Condé Nast Traveler en Marie Claire.

Linda Duits is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur. Zo promoveerde ze aan de hand van een etnografisch onderzoek naar de Nederlandse meisjescultuur (2008). Duits is actief mediamaker: ze maakt de podcasts Onder Mediadoctoren en Geeky Dingen, schrijft columns voor Folia en Brainwash, en publiceert regelmatig in media als Het Parool en NRC Handelsblad. Daarnaast geeft ze freelance les aan verschillende universiteiten, momenteel bij Media & Cultuur aan de UvA.

Luis Bracamontes is een queer Mexicaanse spoken-wordartiest. Hij is de oprichter van @UnwantedWordsProject, een platform voor opkomende LGTBQ+-dichters en -spoken-wordartiesten, en de Queer Poetry Nights. Daarnaast organiseerde hij de eerste Queer & Feminist Poetry Awards, is hij sinds 2013 lid van de SEMICH (Writer’s Society of Michoacán) en alumnus van het @poetrycircle cohort 2019-2020. Zijn werk draait om LGBTQ+-ervaringen en de intersecties van identiteit en mentale gezondheid. Bracamontes bracht zijn werk op onder meer de OperaDagen Rotterdam, Dublin Arts and Human Rights Festival en Queer Art Brunch Club.

Nanoah Struik is zelfstandig ondernemer, uni-dropout, activist op het gebied van genderdiversiteit, schrijver, spreker en podcastmaker van De Genderkwiebus Podcast. Hen komt uit Drenthe maar woont op dit moment in Amsterdam. Nanoah gebruikt de neutrale voornaamwoorden die/diens en hen/hun.

Aldo Kempen (moderator) is promovendus op het grensvlak van filosofie, genderstudies en media-theorie aan de Open Universiteit. In zijn PhD kijkt hij naar de verschillende manieren waarop (feministische) filosofen zich verhouden tot hun eigen performatieve zelfweerlegging. Naast zijn onderzoek is hij actief in het bestuur van Stichting MBO Talent en schrijft en spreekt hij op verschillende plekken.

 

Gerelateerde programma’s
17 11 21
Why and When Men and Women Make Different Career Choices
Gender Bias at Work

Progress to achieve the UN’s sustainable development goal of fostering gender equality is slow. Regarding both work field and hierarchical level, women and men still have different career outcomes. A vast body of research has shown gender stereotypes to be a main contributor to this inequality: stereotypes bias hiring, evaluation, promotion decisions, and individuals’ own career-decisions. In this lecture, Tanja Hentschel delves into the different career paths women and men take.

Datum
Woensdag 17 nov 2021 16:00 – 17:30
Locatie
SPUI25
14 09 21
De kunst van verzamelen
Wonderlijke Wunderkammers

Op welke manieren komt de vroegmoderne verzamelvorm van ‘Wunderkammers’ terug in hedendaagse museale en artistieke interventies die verwondering en nieuwsgierigheid proberen te vangen?

Datum
Dinsdag 14 sep 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
17 06 21
Frida Kahlo

Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) is op dit moment wellicht de beroemdste vrouwelijke kunstenaar ter wereld. Haar werk en nalatenschap inspireren wereldwijd nog steeds velen. Vanaf mei 2021 toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met werk van Kahlo, haar echtgenoot Diego Rivera en andere Mexicaanse modernisten. Deze avond brengt de Alumnikring Kunstgeschiedenis drie specialisten samen over Kahlo, haar werk en de tijd waarin ze leefde.

Datum
Donderdag 17 jun 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online