#MYOWNGENDER
Vier jaar lang verkende beeldend kunstenaar Sevilay Maria het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw. Haar fotoproject #MYOWNGENDER vertelt de verhalen van diegenen die de regels van het genderspectrum tarten. Wat zeggen deze foto’s?
In de expositie #MYOWNGENDER zijn modellen die niet binnen de traditionele tweedeling van man en vrouw passen vastgelegd op diepzwart of transparant glas, via een fotografietechniek uit 1851, genaamd collodion wet plating. Van mei tot september is de expositie bij de Hogeschool van Amsterdam via een virtuele rondleiding te bezoeken. Waar kijken we naar, hoe kijken we en ook: hoe worden we zelf bekeken? Wij verkennen in woord wat Sevilay Maria in beeld bracht.
Over de sprekers
Sevilay Maria is beeldend kunstenaar. Zij bespreekt de thema’s van onze moderne tijd via een fotografische techniek uit 1851. Binnen deze tegenstrijdigheid kijkt ze verder dan het eerste gezicht, om een unieke ‘ik’ op beeld vast te leggen. Als fotograaf belichaamt ze eenzelfde contradictie als haar werk: de artistieke creatieveling verenigd met de gedisciplineerde chemicus. Ze werkte onder meer voor de Volkskrant, PS Parool, ID Magazine, NRC, Vogue, Condé Nast Traveler en Marie Claire.
Linda Duits is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur. Zo promoveerde ze aan de hand van een etnografisch onderzoek naar de Nederlandse meisjescultuur (2008). Duits is actief mediamaker: ze maakt de podcasts Onder Mediadoctoren en Geeky Dingen, schrijft columns voor Folia en Brainwash, en publiceert regelmatig in media als Het Parool en NRC Handelsblad. Daarnaast geeft ze freelance les aan verschillende universiteiten, momenteel bij Media & Cultuur aan de UvA.
Luis Bracamontes is een queer Mexicaanse spoken-wordartiest. Hij is de oprichter van @UnwantedWordsProject, een platform voor opkomende LGTBQ+-dichters en -spoken-wordartiesten, en de Queer Poetry Nights. Daarnaast organiseerde hij de eerste Queer & Feminist Poetry Awards, is hij sinds 2013 lid van de SEMICH (Writer’s Society of Michoacán) en alumnus van het @poetrycircle cohort 2019-2020. Zijn werk draait om LGBTQ+-ervaringen en de intersecties van identiteit en mentale gezondheid. Bracamontes bracht zijn werk op onder meer de OperaDagen Rotterdam, Dublin Arts and Human Rights Festival en Queer Art Brunch Club.
Nanoah Struik is zelfstandig ondernemer, uni-dropout, activist op het gebied van genderdiversiteit, schrijver, spreker en podcastmaker van De Genderkwiebus Podcast. Hen komt uit Drenthe maar woont op dit moment in Amsterdam. Nanoah gebruikt de neutrale voornaamwoorden die/diens en hen/hun.
Aldo Kempen (moderator) is promovendus op het grensvlak van filosofie, genderstudies en media-theorie aan de Open Universiteit. In zijn PhD kijkt hij naar de verschillende manieren waarop (feministische) filosofen zich verhouden tot hun eigen performatieve zelfweerlegging. Naast zijn onderzoek is hij actief in het bestuur van Stichting MBO Talent en schrijft en spreekt hij op verschillende plekken.