© Studio Jan de Boer

Eenzaamheid

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd. Deze middag gaat hij met Maarten Asscher in gesprek over zijn nieuwe boek Eenzaamheid. Met muziek van celliste Sara Gabalawi en poëzie van Yentl van Stokkum.

In alle boeken en artikelen van van Casteren komt het thema eenzaamheid in verschillende gedaanten aan de orde. In Eenzaamheid biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie, die in deze tijden van corona nog pregnanter is geworden. In een combinatie van wonderlijke anekdotes en maatschappelijke en literaire bespiegelingen belicht hij het raadselachtige verschijnsel eenzaamheid van verschillende kanten. Daarnaast is het ook een persoonlijk relaas over de liefde voor een celliste uit Philadelphia die een einde maakte aan zijn eigen eenzaamheid. In gesprek met Maarten Asscher verkent Joris van Casteren deze middag het thema eenzaamheid.

Over de sprekers

Joris van Casteren stond als journalist al bekend om zijn meesterlijke reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met Lelystad, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. Daarna publiceerde hij onder meer Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs), Mensen op Mars (2016) en Moeders lichaam (2019). Eenzaamheid is zijn nieuwste boek. In 2018 trad hij aan als coördinator van de stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht.

Maarten Asscher (moderator) is de auteur van verhalenbundels, essays, columns, poëzie en non-fictie. Een huis in Engeland is zijn zeventiende boek en zijn tweede roman, en verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, was Maarten Asscher uitgever (Meulenhoff), directeur Kunsten bij het ministerie van OCW en onafhankelijk literair en academisch boekverkoper (Athenaeum Boekhandel).

Yentl van Stokkum (1991) is toneelschrijver en dichter. Ze studeerde aan de HKU, en publiceerde onder andere in Tirade, op Samplekanon en Hard//hoofd. In 2017 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab, het talentontwikkelingstraject van het Nederlands Letterenfonds. Binnen het Slow Writing Lab begon ze met het schrijven van poëzie over Emily Brontë. Onlangs verscheen haar poëziedebuut Ik zeg Emily bij uitgeverij Hollands Diep.

Gerelateerde programma’s
03 03 21
Een verhaal over burn-out en depressie
Naar omstandigheden nogal slecht

In haar boek Naar omstandigheden nogal slecht beschrijft Inger Boxsem de burn-out en langdurige depressie die haar met een smak op de bodem van haar gestel en van de sociaal-maatschappelijke ladder wierpen. Met Marian Donner verkent zij het hoe en waarom van die overspannen staat, waarin zoveel mensen in onze samenleving geraken.

Datum
Woensdag 3 mrt 2021 20:00 uur
Locatie
Online
01 12 20
Een tweegesprek
Sirius

Sirius is het nieuwste boek van dichter, essayist en schrijver Allard Schröder. De auteur gaat met Diederik Burgersdijk in gesprek over de thema’s uit deze sfeervolle en magische roman, en over welke plek dit nieuwste werk inneemt in zijn oeuvre.

Datum
Dinsdag 1 dec 2020 17:00 uur
Locatie
Online
30 09 19
Van tekentafel tot praktijk
Eenzaamheid en de rol van netwerken

Alleen al in Amsterdam lijden 80 duizend mensen onder eenzaamheid. Landelijk ligt dit aantal rond de 1,6 miljoen. Aan de vooravond van de Week tegen Eenzaamheid onderzoeken we het gevoel niet verbonden te zijn met anderen, en kijken we naar de rol van netwerken in dit gemis. Met: Rick Kwekkeboom, Theo van Tilburg, Monique Niezen en Linda Duits.

Datum
Maandag 30 sep 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25