Is China nog te stoppen?
Het nieuwste boek van Henk Schulte Nordholt, Is China nog te stoppen?, is een pamflet over China en de coronacrisis. Anderhalf jaar na de uitbraak van de coronapandemie in Wuhan groeit het land inmiddels economisch weer stevig en het volk loopt blijmoedig achter het vaandel van de communistische partij aan. Tijdens dit programma gaat Alex Krijger in gesprek met Henk Schulte Nordholt over de macht en mythes van China.
Op 15 juni verschijnt bij Uitgeverij Querido Is China nog te stoppen? van sinoloog Henk Schulte Nordholt. Aanvankelijk was China het middelpunt van de coronacrisis. Niet voor lang. Het land was al snel coronavrij en de economie groeit inmiddels weer stevig. De communistische partij greep de crisis aan om de ‘Grote Wedergeboorte van de Chinese Natie’ versneld uit te voeren. In het midden van de eenentwintigste eeuw moet China een perfect draaiende eenpartijstaat zijn die economisch, militair en vooral technologisch zijn gelijke niet kent. Deze wezenlijke bedreiging voor de democratische wereld wordt niet goed onderkend – met name niet door Europa.
In Is China nog te stoppen? legt Henk Schulte Nordholt uit wat de communistische partij drijft, hoe zij de macht van het land versterkt en wat onze reactie zou moeten zijn. Zijn slotakkoord is hoopvol: Xi Jinping gaat er niet in slagen het land blijvend naar zijn hand te zetten.
Over de sprekers
Henk Schulte Nordholt is sinoloog. In 1985 werd hij aangesteld als eerste directeur van de AMRO-bank in het toen nog gesloten China. In 1992 startte hij met twee partners het bedrijf Hofung. Ook is hij al twintig jaar actief als schrijver en spreker over China. Zijn veelgeprezen bestseller China en de barbaren werd vertaald in het Engels.
Alex Krijger is historicus. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Als tiener werkt hij mee aan jongerenprogramma’s van de NCRV op radio en tv. Hij was werkzaam bij het ministerie van Defensie, het CDA en later Shell. Momenteel heeft hij een eigen geopolitiek adviesbureau. Krijger heeft enkele boeken en vele artikelen geschreven over onder meer politiek, geschiedenis, defensie en samenleving.