Over homofobie en social shaming in de voetbalwereld
In zijn debuutroman De afwijking laat Dries Muus van binnenuit zien hoe het klimaat in het mannenvoetbal doorwerkt op jongens die niet aan de strikte heteronormen voldoen. Onder leiding van Jeroen van Kan gaat Muus deze middag in gesprek met Thijs Smeenk en Bowi Jong over zijn boek en de noodzaak tot acceptatie van homoseksualiteit in de voetbalwereld
In De afwijking volgen we de veertienjarige Mattias Groen. Na een succesvol begin bij zijn nieuwe club komt Matty’s leven op zijn kop te staan als een kleedkamergerucht zich verspreidt via sociale media: hij heeft een erectie gehad onder de douche. Binnen de kortste keren wordt hij overal achtervolgd door gelach en gescheld, en een minstens even giftige combinatie van angst en schaamte. Terwijl zijn moeder en zijn trainer blijven proberen om hem door de ellende heen te slepen, duwen ze Matty met elke poging ongemerkt dichter naar de afgrond.
Over de sprekers
Dries Muus studeerde filosofie en sociologie in Amsterdam. Hij was redacteur van Propria Cures en schreef over literatuur voor onder meer Vrij Nederland en De Correspondent. Momenteel bespreekt hij Nederlandse fictie voor Het Parool. De afwijking is zijn debuutroman.
Thijs Smeenk is sportjournalist voor ANP en is al jaren actief bij de John Blankenstein Foundation. Hij is zelf homoseksueel en daarom gestopt met voetballen. Nu zet hij zich in voor voetbalclubs om dit thema bespreekbaar te maken.
Jeroen van Kan debuteerde in 2017 met de dichtbundel De wereld onleesbaar. Hij was redacteur van de literaire tijdschriften De Tweede Ronde en Tirade en werkte jarenlang voor de VPRO-radio. Tot 2019 was hij presentator van het televisieprogramma VPRO Boeken.
Bowi Jong, 22 jaar en fanatiek AZ-supporter, zet zich in voor een betere acceptatie van homoseksualiteit binnen de voetbalwereld. Hij deed dit in het verleden onder meer via een breed opgepikte open brief aan de KNVB en de hashtag ‘#sorryjohan’.