Achtergronden van Israël/Palestina
Tijdens de tweede avond van het tweeluik over Israël/Palestina onderzoeken we de historische, sociaal-culturele achtergronden van het heden vanuit de antropologie en het internationaal recht. Ook bezien we de publieke perceptie en de berichtgeving over Israël/Palestina in Nederland.
Het recente geweld in Israël/Palestina heeft achtergronden in de sociale, juridische en politieke context van de laatste zeventig jaar. In de reconstructie van deze context hebben de laatste jaren grote verschuivingen plaatsgevonden. In recente rapporten van mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en B’Tselem wordt de sociale en politieke ongelijkheid tussen Joodse Israëli’s, Palestijnen in Oost-Jeruzalem, de Westbank en Gaza geanalyseerd in termen van apartheid, en is er aandacht voor de rol van Israël in het bestuur van het hele gebied tussen de Middellandse zee en de Jordaan. Hoe verhoudt dit zich tot het publieke engagement en de publieke perceptie in Nederland?
Over de sprekers
Erella Grassiani is antropoloog aan de UvA. Ze is gespecialiseerd in militarisering en veiligheid in Israël/Palestina. Ze doet onderzoek naar de Israëlische veiligheidsindustrie en is bestuurslid van Gate48, een organisatie van kritische Israeli’s in Nederland. Ze is recent naar Nederland teruggekeerd vanuit Jaffa.
Dina Zbeidy is antropoloog en heeft meerdere jaren gewerkt bij verschillende mensenrechtenorganisaties in Palestina en Nederland. Ze heeft onderzoek gedaan naar nationalisme, sociale bewegingen, en vluchtelingen in het Midden-Oosten. Dina is docent sociale wetenschappen bij de opleiding HBO Rechten aan de Hogeschool Leiden en senior onderzoeker bij het lectoraat Recht en Rechtvaardigheid binnen het thema Access to Justice.
Itaï van de Wal is masterstudent Rechtswetenschappelijk Onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar het vergelijken van apartheid als een politiek en rechtelijk systeem.
Yolande Jansen (moderator) is Universitair Hoofddocent Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en Bijzonder Hoogleraar humanisme in relatie tot religie en seculariteit voor de Socrates Stichting bij de Vrije Universiteit.