Terugblik

Engelstalig evenement
SPUI25 in spe
25 04 23
Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Hetty Berg & Sasha Waltz

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In de eerste editie een dialoog tussen Hetty Berg, directeur van het Joods Museum in Berlijn, en choreograaf Sasha Waltz, oprichter van het internationale dansgezelschap Sasha Waltz & Guests. Moderatie: Hanco Jürgens (DIA).

Datum
Dinsdag 25 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 04 23
Trots. De filosofie van een emotie

In haar nieuwe boek Trots. De filosofie van een emotie, schijnt Martha Claeys licht over die ogenschijnlijk ambigue emotie: trots. Wat betekent het om trots te zijn? Waarom zou je trots zijn als je ook dankbaar of blij kunt zijn? Wat kunnen we bereiken met trots? Samen met schrijver Marja Pruis buigt Martha Claeys zich vanavond over deze en aanverwante vragen.

Datum
Maandag 24 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
21 04 23
Het Nederlandse kamp dat na de oorlog verzwegen werd
Kamp Erika

‘Hij heeft in Westerbork gezeten’, zo verklaarde de familie van onderzoeksjournalist Hester den Boer de woedeaanvallen van haar opa. Na zijn dood ontdekte Den Boer dat dat niet klopte: op een archiefkaart stond ‘Kamp Erika’ achter zijn naam gekrabbeld. Had hij daar gevangen gezeten? Waarom had hij dat al die tijd verzwegen? En: waarom kon niemand haar iets vertellen over dat kamp? Zij begon een zoektocht naar haar opa’s verleden en naar Kamp Erika, het concentratiekamp dat verzwegen werd.

Datum
Vrijdag 21 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 04 23
De toekomst van het sterven

Publieksfilosoof en voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer onderzoekt in haar boek De toekomst van het sterven de menselijke omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk als maatschappelijk en politiek vlak. Tijdens dit programma zal Huijer een filosofische lezing geven over haar boek, waarin reflectie op de laatste levensfase centraal staat.

Datum
Woensdag 19 apr 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
19 04 23
Digital Childhoods: Learning Within New Media

How do digital media impact children’s experiences and learning? What is at stake when apps, robots, voice assistants and the so-called internet of toys are used by children? What role do big tech companies play in this critical period of life? With the help of experts in linguistics, communications, media studies, and cognitive science, this thought-provoking roundtable explores challenges and opportunities that digital technologies pose to bringing up children today.

Datum
Woensdag 19 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 04 23
Europa tussen kosmopolitisme en nationaal conservatisme

Europa in de eenentwintigste eeuw lijkt verdeeld tussen kosmopolieten aan de ene kant, en nationaal conservatieven aan de andere kant. Het nieuwe boek Europe against Revolution (Oxford University Press 2023) van Matthijs Lok laat zien dat conservatieven in het verleden juist geen nationalisten waren maar Europeanen die zich lieten inspireren door de Verlichting. Lok gaat in gesprek met historici en journalisten over de conclusies en de actualiteit van zijn boek.

Datum
Dinsdag 18 apr 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
18 04 23
Climate Change and Academia: What Role to Play?

What is the role of academics in confronting the climate crisis? Do academics have a special responsibility to get involved in climate justice activism? During this panel discussion, Gerrit Schaafsma discusses the subject with the academics Harriët Bergman, Thomas Wells, Anne Kervers, Christel van Eck and Marthe Wens.

Datum
Dinsdag 18 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
17 04 23
Beter denken met Marcus du Sautoy
Wiskunde als kunst van de shortcut

In zijn nieuwe boek Beter denken introduceert Marcus du Sautoy de wiskunde als kunst van de shortcut. Aan de hand van verhalen, raadsels en puzzels verhaalt hij over zowel shortcuts waardoor de menselijke beschaving mogelijk werd, als handige shortcuts die ons dagelijks leven makkelijker maken. Vanavond presenteert Du Sautoy deze ingenieuze strategieën, waarna hij in gesprek gaat met Desiree Agterberg.

Datum
Maandag 17 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 04 23
Rechtspreken in tijden van efficiency
Hoe meer vonnissen, hoe meer geld

In de afgelopen vijftien jaar is er fors bezuinigd op de rechtspraak. Rechtbanken zijn bedrijven geworden waarin rechters, opgejaagd door het belang van hoge productiecijfers, te weinig tijd hebben om te reflecteren. Naar aanleiding van een artikel in De Groene Amsterdammer, Rechtspreken onder politieke druk, gaan (voormalig) rechters en rechtswetenschappers in debat over het ‘rechterlijke bedrijf’ dat in de greep is van efficiency.

Datum
Vrijdag 14 apr 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
14 04 23
Communistische gezinnen in naoorlogs Nederland
Mama las Marx

Tijdens de Koude Oorlog was de Nederlandse communistische partij een echte familieaangelegenheid en had, naar Sovjet-voorbeeld, een recept voor alle aspecten van het bestaan. Historicus Elke Weesjes interviewde jarenlang mannen en vrouwen die in naoorlogs Nederland opgroeiden in communistische gezinnen en tekende hun verhalen op in haar nieuwe boek Mama las Marx. Vanavond gaat ze over haar bevindingen in gesprek met Jos van Dijk, Marisca Milikowski en Hannah van Binsbergen.

Datum
Vrijdag 14 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 04 23
Esthetische oplossingen ten tijde van woningnood
Schoonheid in het woonbeleid

Kunnen schoonheid en functionaliteit verenigd worden in het woonbeleid van de toekomst? Tegen de achtergrond van de huidige wooncrisis vraagt studentenredactie SPUI25 in Spe zich af of die ene levensbehoefte – een dak boven het hoofd – niet verbonden moet worden met een andere: het verlangen naar schoonheid. Wijst ‘arbeiderspaleis’ het Schip, uit de koker van wijlen Michel de Klerk, de weg?

Datum
Donderdag 13 apr 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 04 23
Female rewritings of ancient myths
The End of the Silence of the Girls

Unlike holy texts such as the Bible, Greek myths have always been extremely flexible and open to all kinds of rewriting. Recent years have witnessed a notable surge of rewritings of female characters, largely by female authors. Scholar Jacqueline Klooster and author Natalie Haynes will jointly reflect on this phenomenon.

Datum
Donderdag 13 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 04 23
De Socratesbeker 2023 – Live in Kunststof

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. Tijdens een speciale uitzending van Kunststof, live aan het Spui, reiken we de prijs uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

Datum
Woensdag 12 apr 2023 19:00 uur
Locatie
SPUI25
06 04 23
Een pleidooi voor esthetiek
Tegen de communicatie

Een online wereld vol alternatieve waarheden, politici die regeren via talkshows en persconferenties, marketingmanagers die overal een draai aan geven: we leven in een tijd die wordt gedomineerd door de communicatie. Inhoud is ondergeschikt gemaakt aan vorm, politieke partijen zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden en tegelijkertijd nergens op vast te pinnen, en bij wetenschappers, kunstenaars en schrijvers gaat het niet om wat ze maken of bedenken maar om hoe ze zichzelf weten te profileren en hun waar aan de man brengen. Hoe is die communicatiesamenleving ontstaan – en kunnen we er nog aan ontsnappen?

Datum
Donderdag 6 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
05 04 23
Christoph Menke in dialogue with Beate Roessler and Titus Stahl
What is Liberation?

In his latest book A Theory of Liberation (Suhrkamp, 2022), German philosopher Christoph Menke claims that we live in a time of failed liberations: Sooner or later, all attempts at liberation have produced new forms of domination and thus of servitude. Tonight, Menke discusses this topic with philosophers Titus Stahl and Beate Roessler.

Datum
Woensdag 5 apr 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 04 23
Wat wil de vrouw?
Brief aan Freud

In hun voorstelling Brief aan Freud zoekt theatercollectief Maatschappij Discordia antwoord op de vraag: ‘wat wil de vrouw?’ Vanuit een eenentwintigste-eeuwse vrouw schrijven zij brieven aan Freud en proberen zij te achterhalen wat hij nou precies (niet) betekend heeft voor de vrouw. Tijdens dit programma diepen de actrices van Discordia de vragen uit waarop de twaalfde voorstelling van hun theaterserie Weiblicher Akt gebaseerd is.

Datum
Dinsdag 4 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 04 23
Helga Ruebsamen is niet dood!

Het bekendste boek van Helga Ruebsamen (1934-2016) is ongetwijfeld Het lied en de waarheid (1997). In deze roman schrijft ze over opgroeien in vooroorlogs Indië en leven in koud naoorlogs Nederland, een overgang die ze aan den lijve ondervonden had. Tijdens Helga Ruebsamen is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Ruebsamens werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 3 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 03 23
Hoe een generatie God inruilde voor het ware socialisme
Kind van Maria en Mao

In Kind van Maria en Mao vertelt Jos Palm het grotere verhaal over de breuk in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen God verdween uit Nederland. Een hele generatie zette God aan de kant voor socialistische idealen. Wim Berkelaar en Laura Stek praten met Jos Palm over roomse en christelijke jongeren die hun barmhartige energie gingen richten op de arbeidersklasse en onderdrukten elders in de wereld. Nelleke Noordervliet draagt een column voor.

Datum
Donderdag 30 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 03 23
Navigating between nostalgic nativism and hopeful liberalism
Promises and Pitfalls of Liberalism

Liberalism has been much maligned in the last decade for its failure to provide people with a sense of collective identity and meaning. But for many people, liberal ideas themselves provide this meaning. In this interdisciplinary exchange, two books are discussed that, respectively, explore the extraordinary rise of nativism in liberal societies, and the possibilities for revivifying liberal ideals in a changing world.

Datum
Woensdag 29 mrt 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
29 03 23
De oudheid door de ogen van vrouwen

‘Revolutie’ luidt het thema van de Week van de Klassieken dit jaar. Tijdens deze avond over de oudheid door de ogen van vrouwen gaan Jacqueline Klooster, Patricia Kret en Lien Foubert in gesprek met Diederik Burgersdijk over de nieuwe stroming romans over de Klassieke Oudheid waarin de rol van de vrouw wordt belicht. Hoe werd de vrouw in de klassieke werken en het museum neergezet, en wat voor veranderingen kunnen we momenteel waarnemen? Wat voor perspectieven biedt dit voor de toekomst?

Datum
Woensdag 29 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 03 23
Groningen en het gas: een maand na het rapport

‘Groningers boven gas’ is de boodschap van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Na decennia van gaswinning en bevingen heeft Nederland een ‘ereschuld’ aan de Groningers. De commissie oordeelde snoeihard over de wijze waarop overheid en bedrijven alleen oog hadden voor hun financiële belangen. Hoe nu verder?

Datum
Dinsdag 28 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 03 23
Politics of Corruption and the Earthquake in Turkey, Syria, and Kurdistan

The two disastrous earthquakes that struck Turkey, Syria, and Kurdistan on February 6 were not isolated incidents. It is clear that this was not simply a natural disaster, but a catastrophe created by corruption, the erosion of institutions and politicization of disaster prevention. The inadequacy of mitigation measures, failure to implement regulations for safe urban planning, fraudulent construction practices, and lack of investments on emergency response made a preventable destruction inevitable.

Datum
Maandag 27 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 03 23
Over het leven van Guus Belinfante
In plaats van woede

Auteur Geke van der Wal schetst in In plaats van woede het leven van jurist en oud-rector Guus Belinfante. Tijdens deze boekpresentatie gaat Van der Wal in gesprek over de Maagdenhuisbezetting van 1969 en de gevolgen hiervan op de rest van Belinfantes leven.

Datum
Vrijdag 24 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 03 23
The Geopolitics of Foreign Technologies
Europe and the Technologies of ‘Others’

In this edition of the ‘Europe and the Geopolitics of Technology’ series, experts scrutinize various urgent questions of European technology regulation. When does foreign innovation become a threat, and how do European technology regulators and publics imagine and differentiate sovereign spaces and practices of technology regulation and application? How do practices of various technology actors (private and public) produce security and sovereignty in Europe, China, Russia and beyond? And how are these spaces, digital infrastructures and practices mutually imagined, othered, and (self-)orientalized?

Datum
Donderdag 23 mrt 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
23 03 23
The Last Ghetto: An Everyday History of Theresienstadt

In the celebrated book The Last Ghetto, Anna Hájková, provides an in-depth analytical history of a prison society during the Holocaust. During this event, Laurien Vastenhout and Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel will have a conversation with Hájková about the importance of her work and some of the main themes it addresses. These include life inside the camp, Jewish agency, and gender.

Datum
Donderdag 23 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 23
Boekpresentatie Een jager in het woud
De Frans-Duitse as van verleden naar toekomst

Na Brexit, de oorlog in Oekraïne en de Duitse Zeitenwende richt het oog zich opnieuw op de Frans-Duitse as. Kan die nog richting geven aan de toekomst van Europa en is de kloof uit hun gezamenlijk verleden definitief overbrugd? Maarten Doormans nieuwe boek Een jager in het woud is een historische röntgenfoto van de manier waarop Frankrijk en Duitsland elkaar bezien. Hij gaat hierover in gesprek met Margot Dijkgraaf, Tom de Bruijn en Joep Leerssen. Moderatie: Ton Nijhuis.

Datum
Woensdag 22 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
21 03 23
De psychiatrie van P.C. Kuiper, toen en nu
Strijd om de ziel

Ter gelegenheid van het verschijnen van Strijd om de ziel. Het leven van P.C. Kuiper (1919–2002) in de psychiatrie van Koen Hilberdink, gaan biograaf, psychiaters en psychoanalytici met elkaar in gesprek over de relevantie van Kuipers gedachtengoed voor de psychiatrie van vandaag. Daarnaast wordt ingegaan op zijn opvattingen over seksualiteit, mannelijkheid en vrouwelijkheid, die in het huidige debat over gender en identiteit nog actueel zijn.

Datum
Dinsdag 21 mrt 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 03 23
Over de rol van conflict in de democratie
Tegen/stellingen

Hoe organiseer je politiek conflict? Het is een van de belangrijkste vragen in een goed functionerende democratie. Onder invloed van neoliberaal gedachtegoed en beleid zijn politieke verschillen de afgelopen decennia afgevlakt. Als gevolg worden tegenstellingen vooral kunstmatig gecreëerd om kiezers te mobiliseren en tegen elkaar af te zetten. Een panel van journalisten, schrijvers, wetenschappers en activisten onderzoekt deze gevaarlijke impasse en hoe haar te overstijgen.

Datum
Maandag 20 mrt 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
14 03 23
Een programma over intersekse
De I in LHBTQIA+

For Your Information (FYI) is een programma over intersekse, de I in LHBTQIA+. Intersekse betekent dat je geboren bent in een lichaam dat niet helemaal past binnen de hokjes man of vrouw. Via theater, een lezing en een korte documentaire maken we kennis met de ervaringen van drie intersekse personen.

Datum
Dinsdag 14 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 03 23
Hybrid Tactics in the Crisis Era
In-Between Media

The Covid pandemic has catalyzed experimental approaches to hybrid cultural programming and togetherness, mixing online, offline, and everything in-between. How can we translate the lessons learned into ways of dealing with post-pandemic urgencies? Can we use hybrid tactics in response to violent displacement, physical impairments, and the war in Ukraine? What kind of tactical media can exist within these (new) digital spaces, and which potential for resistance do they have? Data and information used as a tool for power might not be new, but some of the strategies being looked at in this conference—hopefully—are.

Datum
Donderdag 9 mrt 2023 10:00 uur
Locatie
SPUI25
08 03 23
The Future of Global Workers in the Platform Age

For marginalized laborers in the Global South, the future of work is already here—from youth gaining new freedom through the creator economy to algorithmically exploited gig workers. Authors from the new book Feminist Futures of Work: Reimagining Labour in the Digital Economy (eds. Payal Arora, Usha Raman & René König) and beyond engage with this fast-moving market and discuss how we can reshape work platforms to be fair and inclusive.

Datum
Woensdag 8 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
07 03 23
Italiaans in het voortgezet onderwijs

Meertaligheid heeft veel voordelen en wereldwijd is Italiaans populair als vreemde taal. Momenteel wordt gediscussieerd over de inrichting van het vreemde-taalonderwijs op middelbare scholen. Op deze avond buigen we ons over vragen zoals: wat zijn de ambities en knelpunten, wat is de positie van Italiaans en hoe kunnen we die versterken?

Datum
Dinsdag 7 mrt 2023 18:00 uur
Locatie
SPUI25
06 03 23
De rode kogel. Berichten uit bezet Tibet

Christa Meindersma is zesentwintig als Chinese soldaten haar tijdens een vreedzame demonstratie van Tibetanen in Lhasa beschieten. Het is 10 december 1988, de veertigste herdenking van internationale mensenrechtendag. Met twee kogelgaten in haar lichaam lukt het Christa een week later China te verlaten. ‘Vertel de wereld over ons, over de Chinese wreedheden,’ vroegen de Tibetanen haar.

Datum
Maandag 6 mrt 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 03 23
Op zoek naar de nieuwe mens in het werk van Olga Tokarczuk

Welkom in het Antropoceen, lezen we boven onheilspellende nieuwsberichten. Dat de mens is geëvolueerd tot de primaire geo-kracht is bepaald een verdrietig inzicht. Je hoeft geen klimaatklever te zijn om diep verontrust te raken van de huidige ineenstorting van ecosystemen en klimaat; sommigen spreken dan ook liever van het ‘Misantropoceen’. Tijd om ons – als mens – te herdenken, om nieuwe relaties met onze leefomgeving aan te gaan. Waar anders te beginnen dan daar waar de verbeelding aan de macht is: de literatuur? Vanmiddag gaan we te rade bij Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk, die in de onlangs vertaalde bundel De tedere verteller schrijft: ‘De wereld [is] gemaakt van woorden. Daarom is hoe we over de wereld nadenken, maar ook hoe we erover vertellen, van het grootste belang.’

Datum
Donderdag 2 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 02 23
Specialistenlezing Taalwetenschap
Communicatie tussen en met (niet-menselijke) dieren

Taalkundigen doen meestal onderzoek naar grammaticale en sociale aspecten van mensentaal. Recente inzichten in de sociale wetenschappen laten echter zien dat het tijd wordt om de agentiviteit en individualiteit van niet-menselijke dieren serieus te nemen en onze relatie tot niet-menselijke dieren te heroverwegen. Tijd om dat binnen de taalkunde ook te doen.

Datum
Maandag 27 feb 2023 20:15 uur
Locatie
SPUI25
23 02 23
Michel Krielaars in conversation with Bernard Wasserstein
A Small Town in Ukraine

The historian Bernard Wasserstein set out to uncover the hidden past of the town forty miles west of Lviv where his family originated: Krakowiec. This evening, on the occasion of the book launch of A Small Town in Ukraine, he recounts its dramatic and traumatic history. ‘I want to observe and understand how some of the great forces that determined the shape of our times affected ordinary people.’ Wasserstein will talk about his new book and engage in a conversation with Michel Krielaars.

Datum
Donderdag 23 feb 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
23 02 23
Hoe nieuwe generaties Indische Nederlanders zich tot hun verleden verhouden
Van zwijgzaamheid geen sprake

Een nieuwe generatie Nederlanders met wortels in Indonesië doorbreekt het ‘Indisch zwijgen’. Zij gaan op zoek naar nieuwe vormen en verhalen om zich op persoonlijke wijze te verhouden tot het koloniaal verleden. Maar wat bedoelen we eigenlijk met Indisch zwijgen? En hoe verhoud je je tot een verleden dat getekend is door zwijgzaamheid?

Datum
Donderdag 23 feb 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 02 23
De integrale staat. Kritiek van de samenhang

In politiek en bestuur lijkt samenhang een universele waarde te zijn: het geheel is meer dan de som der delen, en daarin heeft alles en iedereen een plaats. Gelijkheid en gelijkwaardigheid zijn onlosmakelijk verbonden. Volgens Paul Frissen is deze stelling niet alleen theoretisch problematisch, maar ook politiek gevaarlijk. In zijn nieuwe boek De integrale staat bekritiseert hij het verlangen naar samenhang dat alomtegenwoordig is in de theorieën en praktijken van de staat. Hij gaat hierover in gesprek met collega-bestuurskundigen en (ervarings)deskundigen uit journalistiek en politiek.

Datum
Woensdag 22 feb 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 02 23
Is daar iemand. Over poëzie en psychose

Veertien jaar na een psychotische crisis en daaropvolgende opname presenteert Micha Hamel zijn nieuwe dichtbundel is daar iemand. Een groot deel van deze gedichten schreef hij tijdens zijn fellowship als artist-in-residence bij NIAS. Naast voordrachten uit de bundel is er muziek en geeft Ralph Kupka een korte inleiding in de wereld van bipolaire stoornissen.

Datum
Dinsdag 21 feb 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 02 23
Een theatrale lezing van Joods-Duits toneel in negentiende-eeuws Berlijn
Mensen, apen, onrecht

Deze middag reizen wij terug in de tijd, naar het joodse Berlijn van de negentiende eeuw. Welke rol speelde het toneel in de joods-burgerlijke cultuur van toen? Een themamiddag met theatrale lezing en bijdragen van Ezra Engelsberg (DIA) en Deborah Hertz (University of California).

Datum
Dinsdag 21 feb 2023 15:00 uur
Locatie
SPUI25