In plaats van woede
Auteur Geke van der Wal schetst in In plaats van woede het leven van jurist en oud-rector Guus Belinfante. Tijdens deze boekpresentatie gaat Van der Wal in gesprek over de Maagdenhuisbezetting van 1969 en de gevolgen hiervan op de rest van Belinfantes leven.
Guus Belinfante (1911-2000) was een vooruitstrevend jurist en een begaafd docent, populair bij zijn studenten op de Universiteit van Amsterdam. Toen hij in het protestjaar 1968 rector magnificus werd, waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Maar Belinfante bleek niet opgewassen tegen de rebellie die de universiteit overspoelde. De studenten bestempelden hem tot vijand, zeker na de Maagdenhuisbezetting van 1969. De gevolgen voor Belinfante waren ingrijpend. Diep weggestopte oorlogsherinneringen kwamen los. Hij zakte weg in een depressie en verliet de universiteit. Pas tien jaar later keerde Belinfante terug in het publieke leven met een belangrijke studie over de naoorlogse berechting van collaborateurs. In dit programma vertelt Geke van der Wal over het leven van een man die opgroeide in een Joods gezin in Den Haag, wiens wereld steen voor steen afbrokkelde in de oorlogsjaren. De in de oorlog ervaren rechteloosheid zou bepalend worden voor zijn denken, maar over de oorlog zelf zweeg hij.
Over de sprekers
Geke van der Wal is journalist. Ze werkte voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Tot 2014 was ze directeur van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. In 2016 verscheen bij Atlas Contact haar biografie over uitgever Rob van Gennep.
Judith Belinfante, de oudste dochter van Guus Belinfante, is historica. Ze was directeur van het Joods Historisch Museum tot 1998, Tweede Kamerlid voor de PvdA tot 2002, en directeur Erfgoed van de Bijzondere Collecties van de UvA-Universiteitsbibliotheek van 2003-2008. Zij vervulde vele nevenfuncties op het snijvlak van cultuur en maatschappij.
James Kennedy is hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis bij de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht en universiteitshoogleraar met een speciale opdracht rond community engaged learning. Tussen 2015 en 2020 was hij decaan van het University College Utrecht. Tevens was hij voorzitter van de commissie die onlangs de vernieuwde Canon van Nederland presenteerde over iconen van de Nederlandse geschiedenis.
Paul Brill (moderator) is buitenland-commentator. Zijn journalistieke loopbaan speelde zich vooral af bij De Groene Amsterdammer en de Volkskrant. Voor laatstgenoemde krant was hij onder meer correspondent in de Verenigde Staten en adjunct-hoofdredacteur. Tot zijn boekpublicaties behoren Amerika van A tot Z (samen met Janny Groen) en 1600 Pennsylvania Avenue.