Hoe een generatie God inruilde voor het ware socialisme

Kind van Maria en Mao

In Kind van Maria en Mao vertelt Jos Palm het grotere verhaal over de breuk in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen God verdween uit Nederland. Een hele generatie zette God aan de kant voor socialistische idealen. Wim Berkelaar en Laura Stek praten met Jos Palm over roomse en christelijke jongeren die hun barmhartige energie gingen richten op de arbeidersklasse en onderdrukten elders in de wereld. Nelleke Noordervliet draagt een column voor.

Als kind kleurden ze plaatjes van Jezus, plakten ze engeltjes in hun schriftjes en spaarden ze zilverpapier voor de missie. Jaren later plakte Jos Palm net als zijn twee oudere zussen zegeltjes met het hoofd van Marx erop in het boekje van de toenmalige Maoïstische Socialistische Partij. Maria was ingeruild voor Mao. En Palm was niet de enige die God aan de kant deed voor Lenin en andere nieuwe wereldse – naar later bleek – foute heiligen. Overal zaten de ooit roomse en christelijke jongeren omhoog met een overschot aan barmhartige energie, die ze op de nieuwe armen, de arbeidersklasse in Nederland, en op de onderdrukten elders in de wereld richtten. Jos Palm, Wim Berkelaar en Laura Stek gaan hierover naar aanleiding van dit boek van Palm in gesprek, Nelleke Noordervliet verzorgt een column.

Over de sprekers

Jos Palm is historicus en journalist. Hij is presentator van OVT, het historisch radioprogramma van de VPRO en schrijft voor Trouw, NRC Handelsblad en Historisch Nieuwsblad. Zijn biografie over Ben Jolink, Oerend hard, werd een grote bestseller, en Moederkerk werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Wim Berkelaar is als historicus verbonden aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit. Hij publiceert vooral over historiografie, de Tweede Wereldoorlog en literatuurgeschiedenis.

Laura Stek is radio- en documentairemaker bij de VPRO. Naast haar functie als presentator bij OVT (NPORadio1) werkt Stek aan narratieve podcasts, radiodocumentaires en films. Ze houdt van inhoudelijk gelaagde onderwerpen met ruimte voor vorm-experiment.

Nelleke Noordervliet is schrijver en columnist voor Trouw en voor OVT. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond, en in verschillende talen vertaald. In 2022 ontving zij de Gouden Ganzenveer.

Gerelateerde programma’s
02 05 25
Sieg Maandag: Trauma and Art in the Aftermath of Bergen-Belsen

Sieg Maandag (1937-2013) was seven years old when he was photographed by George Rodger as he walked among the piles of bodies in the liberated Bergen-Belsen concentration camp. His father was killed there, his mother survived camp Beendorf and was reunited with him six months after the war. Sieg’s family were diamond dealers. After the war he learned to work with diamonds, traveled the world, fell in love, sang at the Paradiso night club, and painted hundreds of paintings and ceramics. This presentation, on the 80th anniversary of the photo documenting his liberation, focuses on interdisciplinary approaches to his art as representation and transformation. 

Datum
Vrijdag 2 mei 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
10 10 24
Acid Clouds: Mapping Data Centre Topologies

How can we rethink the ownership and control of data? And in what ways do data centres influence our identities and societal norms? In this book launch we will discuss the themes addressed in ‘Acid Clouds’, which examines data centres through different lenses, from artifical intelligence to machine learning and from environmental impact to digital capitalism. How can we critically engage with the hidden yet pervasive infrastructures that shape our world?

Datum
Donderdag 10 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 09 24
Uitverkocht: De dilemma’s en uitdagingen van de biograaf

Koen Hilberdink spreekt over de biografie als ambacht op het grensgebied van literatuur, geschiedwetenschap en psychologie en de dilemma’s die daarbij optreden en gaat hierover in gesprek met Maarten Asscher. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor het Rudy Kousbroek Fonds, ondergebracht bij het Cultuurfonds. Meer informatie vindt u onderaan de pagina.

Datum
Vrijdag 27 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25