Terugblik

Engelstalig evenement
SPUI25 in spe
16 12 22
Het leven van een prins in ballingschap
Bernhards oorlog

Bernhards oorlog gaat over het wonderlijke en niet zelden spectaculaire leven van de Prins der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Biograaf Dik van der Meulen gaat deze avond in gesprek over Bernhard als een complexe figuur, die opportunisme paarde aan doodsverachting; een man die egocentrisch was en tegelijk loyaal aan zijn vrienden – hoewel niet altijd aan zijn eigen echtgenote Juliana, de toekomstige koningin.

Datum
Vrijdag 16 dec 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 12 22
Omdat lezen loont

Nederland leest steeds minder en steeds minder graag. Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Ter gelegenheid van de verschijning van de bundel Omdat lezen loont (red. Yra van Dijk, Micha Hamel, Marie-José Klaver en Els Stronks), gaan beleidsmakers, leraren, studenten, politici en journalisten in debat.

Datum
Woensdag 14 dec 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 12 22
Secrets of the Sea in Times of Climate Breakdown

Despite its many secrets and wonders, oceans have been under threat for years. Corals are dying and sea life is disappearing. Although this is a global phenomenon, some people are affected more than others—and as with many a climate issue, these inequalities bear witness of the afterlife of (post)colonialism. In this talk, we shed light on the ambiguous nature of marine protection and the colonial dimensions of ocean health.

Datum
Dinsdag 13 dec 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 12 22
Transnationalizing the History of Germany’s First Democracy
Weimar Between East and West

For a long time, research on the Weimar Republic has implicitly assumed a comparison with Western European (liberal) democracy. More recent research emphasizes that the Weimar Republic should also and even especially be understood in the context of Central and Eastern European democracies. In this lecture, historian Thomas Mergel argues for a much broader, transnational perspective on the Weimar Republic.

Datum
Donderdag 8 dec 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
02 12 22
Over het publieke debat en de elite in Nederland
Gesprekshonger

De rol van de Nederlandse elite in het publieke debat staat al geruime tijd ter discussie. In de vijftiger jaren richtten bestuurders met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, voormalige gijzelaars uit het kamp St. Michielgestel, het Nederlands Gesprek Centrum (NGC) op. Naar aanleiding van zijn boek Gesprekshonger, een geschiedenis van het NGC, verkent historicus Wim de Jong met Daan Roovers, Xandra Schutte en James Kennedy de ontwikkeling van het maatschappelijke debat in Nederland en de rol van de elite daarin.

Datum
Vrijdag 2 dec 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
01 12 22
Ongelijkheid en onderwijs. Hoe pakken we kansenongelijkheid in het onderwijs aan?

Ongelijkheid begint al bij de geboorte. Aan de hand van de postcode waar je opgroeit zijn de kansen in je verdere leven voor een groot deel te voorspellen. Onderwijs zou een gelijkmaker moeten zijn, maar dat is vaak niet het geval. In deze derde en laatste aflevering in de reeks Ongelijkheid onderzoeken we kansenongelijkheid in het onderwijs.

Datum
Donderdag 1 dec 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 11 22
Over een verleden van dynastieën
De harten van de wereldgeschiedenis

Historicus Simon Sebag Montefiore spreekt aan de hand van zijn nieuwe boek De wereld over een nieuw soort wereldgeschiedenis; van de Inca’s en de Ottomanen, tot de Habsburgers en de Kennedy’s. Voor Montefiore vormen deze machtige dynastieën een mondiale geschiedenis die alle tijdperken en continenten overspant en waarin familiebanden centraal staan.

Datum
Dinsdag 29 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 11 22
Culturele veldslagen

In Culturele veldslagen onderzoekt Gijs van Oenen de filosofische en historische achtergronden van de zogenaamde culture wars, waarin culturele stellingen worden bevraagd en aangevochten met een beroep op identiteit, zelfbegrip en sociale tegenstellingen. Ter gelegenheid van zijn nieuwe boek gaat de filosoof in gesprek over de wisselwerking tussen overtuiging, identiteit en sociale rechtvaardigheid en hoe deze vorm krijgt aan zowel de rechter- als linkerkant van het politieke spectrum.

Datum
Maandag 28 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 11 22
Over het muzikale talent van de alledaagse luisteraar
Groots luisteren

Ben jij muzikaal? De meeste mensen zijn wat betreft die vaardigheid nogal kritisch op zichzelf. Maar de leden van de muziekcognitiegroep van de Universiteit van Amsterdam zouden je hier waarschijnlijk tegenspreken: de alledaagse luisteraar heeft vaak onvermoede muzikale vaardigheden.

Datum
Maandag 28 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
25 11 22
Ukraine’s Strategic Choices and Future Geopolitics

On November 25 it will be nine months since the beginning of Putin’s three-day blitzkrieg. Ukraine is resolutely holding out and showing notable progress in repelling the aggressor. Having failed on the battlefield with its army largely degraded and in rout, the Russian regime has doubled down on missile and drone attacks on the energy grid, and resorted to a nuclear blackmail aiming to undermine Ukraine’s will to resist and the Western resolve to support Ukraine in its fight for freedom. During this event, Professor Oleksandr Bogomolov will present the Ukrainian perspective on the current situation and various future scenarios.

Datum
Vrijdag 25 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 11 22
Over haar schrijverschap en de hele mikmak
Dola de Jong

De dag dat Mirjam van Hengel een column las waarin Dola de Jong had geschreven dat ze een nieuw leven begon en dat de hele vroegere mikmak haar geen laars meer kon schelen, wist ze: daar wil ik meer van weten. Wie was deze vrouwelijke auteur? Een avond over het schrijverschap en bewogen leven van Dola de Jong.

Datum
Donderdag 24 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 11 22
Diogenes en het cynische denken

Hij gaf geen colleges, maar leefde zijn visie van radicale autonomie vóór in zijn pot op het marktplein. Wie was Diogenes? En wat kunnen we vandaag de dag leren van zijn cynische denken? Een avond over het belang van een filosoof voor wie denken, leven en lichamelijkheid onlosmakelijk zijn verbonden. Hierover gaat auteur Inger Kuin in gesprek met Jacqueline Klooster, Hiske Versprille en moderator Diederik Burgersdijk.

Datum
Woensdag 23 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 11 22
Hannah Arendts analyses herzien
Imperialisme

Met de verschijning van Imperialisme is Arendts volledige hoofdwerk The Origins of Totalitarianism voor het eerst in het Nederlands beschikbaar. Ter gelegenheid van de vertaling gaan experts in gesprek over dit werk, zijn ontstaansgeschiedenis en receptie, als ook zijn betekenis voor onze eigen tijd.

Datum
Dinsdag 22 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 11 22
hoeveel ruimte mogen de Amsterdamse terrassen innemen?
100 jaar De Zwart. Het Amsterdamse kroeggesprek

Caféterrassen in Amsterdam zijn flink wat groter dan voor de covid-19-pandemie het geval was. Is dat een vloek of een zegen voor de stad? Moeten de terrassen ook na de pandemie zo groot blijven? Hierover spreken we ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Café De Zwart.

Datum
Dinsdag 22 nov 2022 14:00 uur
Locatie
SPUI25
21 11 22
Een pandemie van desinformatie

Onlineplatforms zoals YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok en Twitter vervullen een centrale rol bij het bestrijden van schadelijke informatie waaronder hate speech en terroristische propaganda. Meer recentelijk is daar ook desinformatie bij gekomen. Dit beleid brengt  democratische dilemma’s met zich mee. Waar liggen de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting – van ‘gewone’ burgers en van politici – en hoe en door wie worden die grenzen precies bepaald?

Datum
Maandag 21 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 11 22
De ontdekking van De 75 bladen, 100 jaar na zijn dood
De tijdmachine van Marcel Proust

Op deze honderdste sterfdag van Marcel Proust een gesprek over het belang en de inhoud van het werk van deze schrijver. Er wordt gesproken met de vertalers van zijn werk over de onlangs herontdekte vondst van 75 handgeschreven bladen van Marcel Proust. Ieme van der Poel, die een gids schreef voor de moderne lezer van Op zoek naar de verloren tijd, geeft een mini-college. Voorlezer Louis van Beek draagt voor.

Datum
Vrijdag 18 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
17 11 22
Katalysator van emancipatie: Libelle en Margriet als venster op de wereld

De twee bekendste vrouwenbladen in Nederland, Libelle en Margriet, speelden na de oorlog een veel grotere rol in de emancipatie van vrouwen dan over het algemeen wordt aangenomen. Behalve over breipatronen of koken werd er ook geschreven over thema’s als het wel of niet krijgen van kinderen, geboorteregeling, opvoeding, gelijke rechten en kansen.

Datum
Donderdag 17 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
17 11 22
Ongekend: vrouwen in de natuurwetenschap die over het hoofd werden gezien

Newtons wetten, Einsteins relativiteitstheorie, Schrödingers kat; bijna iedereen kent natuurwetenschappelijke wetten, theorieën of eenheden die naar mannen zijn vernoemd – maar naar vrouwen? In haar nieuwe boek Ongekend toont Margriet van der Heijden dat wie maar een beetje zoekt, hen al gauw vindt: vrouwen die zich tot onderzoeker ontwikkelden, ontdekkingen deden, ideeën formuleerden en vaak daarna toch buiten de geschiedenisboeken bleven.

Datum
Donderdag 17 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 11 22
The Personalization of Politics in the European Union

The personalization of politics, whereby politicians increasingly become the main focus of political processes, is a prominent phenomenon in modern democracies that has received considerable scholarly attention in national politics. However, little is known about the scope, causes and consequences of personalization in European Union politics. In her new book, Katjana Gattermann studies the interplay between four key dimensions of personalization concerning institutions, media, politicians, and citizens in EU politics, and, at this book launch, she and her fellow speakers will discuss how her findings have important implications for the future of personalized politics in the European Union.

Datum
Dinsdag 15 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 11 22
Memetic Tacticality Conference
Memes Beyond Images

The (political) power of memes has moved beyond virtual images. The distinction between the virtual and “real life” no longer applies, or perhaps was never really there. Their effects (or should we say affects) are moving through digital infrastructures, policy, regulations and bodies. If memes are used as a tool by the alt-right to mobilize people to storm the Capitol and play a substantial role in the Ukrainian war, can they also be used by the left to spark a revolution, as memetic warfare is more immediate and accessible than real-life demonstrations? What kind of labor would that require? What kind of tools and principles would we need? And what if memetic logics of spreading information were applied to spread progressive ideas for a possible future?

Datum
Vrijdag 11 nov 2022 10:00 uur
Locatie
SPUI25
10 11 22
Une soirée française avec Margot Dijkgraaf et Marie-Hélène Lafon

Deze avond vindt de langverwachte ontmoeting met Franse schrijver Marie-Hélène Lafon plaats. Zij won in 2021 de Prix Cercle de Lecture Athenaeum met haar boek Histoire du fils, waarvoor zij eerder al de Prix Renaudot ontving. Margot Dijkgraaf gaat met haar in gesprek.

Datum
Donderdag 10 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 11 22
Isaac Roet Prize
Empowering Young People

Every year the Isaac Roet Prize is awarded to a young researcher who offers a solution to a social problem and thereby contributes to a better world. In this event, we present the first two projects that received this prize. Francesca Ranalli helps teenagers build places in their neighbourhoods that make them feel at home. And Anna Bosshard, the winner of 2022, motivates young residents of Amsterdam to reduce their clothing consumption.

Datum
Donderdag 10 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 11 22
From Kandahar to Mazar
Afghanistan: A Year Later

In August 2021, the United States withdrew its last troops from Afghanistan ending its intervention of 20 years. What does the sudden change of power mean for the security in the country or access to education? How does the situation look like on the ground? And how can the Netherlands and the European Union remain involved in Afghanistan? Robbert van Lanschot and Wais Sediq will join in a conversation.

Datum
Woensdag 9 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 11 22
Party Lines, Counterpropositions and (Post-)Socialist Spaces
Collectivities Otherwise

Picking up on a series of conversations spanning Kassel and Amsterdam around the recent documenta fifteen, Collectivities Otherwise is presented on the anniversary of the opening of the so-called Iron Curtain. We explore collectivity in this historical context and in critical relation to media technologies and socialist memory / memories of former East Germany, post-socialist Europe and Central Asia.

Datum
Woensdag 9 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
07 11 22
The Role of Russian Investigative Journalism in Today’s Society

In this event, prominent Russian investigative journalist Roman Anin (iStories) will comment on the war in Ukraine, mobilisation in Russia, Kremlin’s elites and the importance of investigative journalism and free press for Russia. Roman has a unique perspective into the mindset of Putin through a series of investigations.

Datum
Maandag 7 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
06 11 22
Ontmoeting met de winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022: Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon

De winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022 zijn de Spaanse auteur Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon. Niet eerder in de geschiedenis van de Europese Literatuurprijs koos de jury voor een vertaling uit het Spaans. De auteur en vertaler kennen elkaar goed en vertellen in dit programma over hun samenwerking, de kunst van het vertalen en over wat het betekent om op te zoek te gaan naar een nieuwe vorm en zo de literaire wereld op zijn kop te zetten.

Datum
Zondag 6 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 11 22
How We Grow the World We Want
Viral Justice

Long before the pandemic, Ruha Benjamin was doing groundbreaking research on race, technology, and justice, focusing on big, structural changes. But the twin plagues of COVID-19 and anti-Black police violence inspired her to rethink the importance of small, individual actions. Part memoir, part manifesto, her new book Viral Justice is a sweeping and deeply personal exploration of how we can transform society through the choices we make every day.

Datum
Vrijdag 4 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 11 22
Terug naar Srebrenica

Eind oktober verschijnt in Nederlandse vertaling bij uitgeverij De Arbeiderspers Een landkaart van het verdwijnen van Emir Suljagić, overlevende van de genocide in Srebrenica en directeur van het Srebrenica Memorial Center in Potočari. Hij gaat onder leiding van Guido Snel in gesprek met schrijver Bertien Minco, die tevens directeur is van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Datum
Vrijdag 4 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
02 11 22
De nacht van vandaag

Onder de noemer De Nacht Staat Op kwam pakweg een half jaar geleden de uitgaanssector in opstand tegen het in hun ogen perspectiefloze coronabeleid, en voor een herwaardering van de nacht. Sindsdien is de nacht daadwerkelijk weer flink opgestaan. Met ADE nog vers in het geheugen neemt SPUI25 in Spe het hedendaagse nachtleven onder de loep. Hoe ziet het uitgaansleven er post-pandemie uit?

Datum
Woensdag 2 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
01 11 22
Grillig. Klimaat, chaos en publieke opinie

Dagelijks blijkt hoe moeilijk het is om menselijk gedrag te sturen, en tegelijkertijd hoe snel het kan omslaan. Hoe om te gaan met deze grilligheid? Jaap van Ginneken bekroont zijn oeuvre met ‘een laatste waarschuwing’ en advies aan iedere bestuurder, manager en onderzoeker die nog steeds heilig gelooft in ‘meten is weten, weten is voorspellen, en voorspellen is beheersen’.

Datum
Dinsdag 1 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
01 11 22
Progress and Problems in the Study of Consciousness
From Matter to Mind

Understanding consciousness has been for centuries a subject of philosophical investigation, but only recently have scientists started to tackle this question. Some of the most influential philosophers and scientists in the field debate the recent progress (and the problems that remain) in the scientific study of consciousness.

Datum
Dinsdag 1 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 10 22
Hoe burgers hoop levend kunnen houden
De belofte van politiek

Hoe komt het dat het speelveld van de politiek wankel wordt? Waarom is er zo vaak sprake van een negatief beeld van de politiek? Over deze en andere vragen buigt Herman van Gunsteren zich samen met Renske Leijten, Martin Sommer en Tom van der Meer naar aanleiding van zijn nieuwste essay De belofte van politiek. Moderatie: Menno Hurenkamp.

Datum
Maandag 31 okt 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 10 22
Een filosofische verkenning
De deugdzame stad van Aboe Nasr Al-Farabi

De deugdzame stad is het hoofdwerk van de middeleeuwse islamitische filosoof Aboe Nasr al-Farabi. In dit boek verkondigt Al-Farabi dat we het hoogste geluk al tijdens het leven kunnen bereiken — en dus niet pas na de dood. Naar aanleiding van de Nederlandse vertaling gaan kenners in gesprek over dit werk en zijn plaats binnen de islamitische filosofie. Daarbij komen onder meer vragen ter sprake over de filosofische canon, genderverhoudingen en Islam en Verlichting.

Datum
Vrijdag 28 okt 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 10 22
Het nieuwe boek van Thijs Lijster
Wat we gemeen hebben

Wat bindt ons in een wereld waarin ons gemeenschappelijk bezit steeds meer wordt onteigend en vernietigd? De economische crisis, de pandemie en de klimaatcatastrofe hebben een deuk geslagen in ons neoliberale zelfbeeld als autonome individuen. Overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’. Maar wat verbindt ons eigenlijk?

Datum
Vrijdag 28 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 10 22
The Ethical Dilemma of Artificial Intelligence
Moral Machines

In the middle of the 21st century, artificial intelligence (AI) will take many decisions on behalf of humans. Not to enslave people, but to save humanity, posits Roberto Simanowski in his talk. He looks back from the future to the present time, in which the first decisions for this development are made. Fiction for a better understanding of the present.

Datum
Donderdag 27 okt 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 10 22
Van esthetica tot genetica
Het ‘ik’ in de steigers

Een kwastje hier, pincetje daar – aan het ‘ik’ wordt heel wat geklust. Vandaag de dag lijken de instrumenten echter van een andere orde: chirurgie, filters en kunstmatige intelligentie tillen maakbaarheid tot een ongekend niveau. Wie is die zelfgeschapen, moderne mens?

Datum
Donderdag 27 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
26 10 22
Over wereldbeeld en werken van W.F. Hermans
Hermans helemaal
Het wereldbeeld en de werken van Willem Frederik Hermans spreken vandaag, een kwart eeuw na zijn dood, nog altijd aan, en inspireren nieuwe kunstenaars en liefhebbers van de letteren tot nieuwe creaties. Wat verklaart die wonderlijke aantrekkingskracht van een moeilijk man, die zijn talenten in de volle breedte – van romans tot poëzie, collages en fotografie – aan Nederland toonde?
Datum
Woensdag 26 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
25 10 22
Over de (on)zin van economische groei.
Groene groei?

Zowel de corona- als de klimaatcrisis heeft de roep om consuminderen versterkt en economische groei in een kwaad daglicht gezet. In haar boek Groene Groei onderzoekt Barbara Baarsma hoe wenselijk dat is en gaat hierover in gesprek met Paul Smeets.

Datum
Dinsdag 25 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 10 22
M. Vasalis is niet dood!

Vasalis (1909-1998) is een van de meest geliefde dichters uit de twintigste eeuw. Haar werk blijft in druk en in 2011 verscheen een goed ontvangen biografie. Tijdens M. Vasalis is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Vasalis’ poëzie met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar vaak schijnbaar eenvoudige gedichten nog steeds mensen raken.

Datum
Maandag 24 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 10 22
The Older Woman in West Germany and Britain, 1950s-1980s
Navigating Gender Regimes in History

While post-war social scientists and historians devoted ample time to the study of youth, older demographic groups received comparatively less attention. In contrast, in her Amsterdam German Studies Lecture, Professor Christina von Hodenberg focuses on the agency of older women in post-war West-Germany and Britain.

Datum
Donderdag 20 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25