De Socratesbeker 2023 – Live in Kunststof

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. Tijdens een speciale uitzending van Kunststof, live aan het Spui, reiken we de prijs uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

Sinds 2002 reikt Stichting Maand van de Filosofie jaarlijks de Socratesbeker uit. Dit jaar zijn Guido van der Knaap, Thijs Lijster, Gijs van Oenen, Miriam Rasch en Peter Venmans genomineerd. Vanavond worden zij in een speciale editie van Radio 1-programma Kunststof geïnterviewd door Frénk van der Linden, waarna wij van de jury zullen horen wie dit jaar met de prijs naar huis gaat.

Over de genomineerden

Guido van der Knaap studeerde wijsbegeerte, logica en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daar als docent bij de opleiding kunstmatige intelligentie. Van Aristoteles tot algoritmes (Boom Uitgevers) is zijn debuut.

Thijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie in Groningen. Hij publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. Hij won verschillende prijzen, onder meer de essayprijs van Vrij Nederland (2009), de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek (2010) en de Boekman Dissertatieprijs (2015). Hij schreef verschillende boeken, waaronder De grote vlucht inwaarts (2016) (shortlist Socratesbeker, bekroning essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde), Kijken, proeven, denken (2019, shortlist Socratesbeker), Verenigt u! (2019) en afgelopen jaar Wat we gemeen hebben. Lijsters boeken verschijnen bij De Bezige Bij.

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met Overspannen democratie (2018) haalde hij de shortlist van de Prinsjesboekenprijs en de longlist van de Socratesbeker. Vorig jaar verscheen Culture veldslagen (Boom Uitgevers).

Miriam Rasch is filosoof en essayist en verbonden aan de Willem de Kooning Academie. Haar essaybundel Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld (2017) werd genomineerd voor de Socratesbeker 2018. In 2021 won ze die beker met haar boek Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme. Vorig jaar verscheen Autonomie. Een zelfhulpgids (Uitgeverij Prometheus).

Peter Venmans is romanist, hispanist en filosoof. Hij schreef jarenlang over Spaanse en Latijs-Amerikaanse literatuur voor de Volkskrant en De Morgen. Van zijn hand verschenen eerder de essays De ontdekking van de wereld (2005), Over de zin van nut (2008) en Het derde deel van de ziel (2011). Alle drie de publicaties werden genomineerd voor de Socratesbeker en zijn laatste essay werd ook genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs.

Over de jury

Pieter Pekelharing (juryvoorzitter en docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam), Bert Bultink (hoofdredacteur Knack), Alexandra van Ditmars (redacteur Filosofie Magazine), Tanny Dobbelaar (recensent filosofie Trouw en docent essayistiek) en Babah Tarawally (columnist Trouw, journalist en auteur).

Gerelateerde programma’s
21 06 20
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2020

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens een feestelijke Zoom-sessie in de Maand van de Filosofie reiken wij de Socratesbeker uit.

Datum
Zondag 21 jun 2020 20:00 uur
Locatie
Online