De rode kogel. Berichten uit bezet Tibet

Christa Meindersma is zesentwintig als Chinese soldaten haar tijdens een vreedzame demonstratie van Tibetanen in Lhasa beschieten. Het is 10 december 1988, de veertigste herdenking van internationale mensenrechtendag. Met twee kogelgaten in haar lichaam lukt het Christa een week later China te verlaten. ‘Vertel de wereld over ons, over de Chinese wreedheden,’ vroegen de Tibetanen haar.

Deze avond staat in het teken van de presentatie van De rode kogel: berichten uit bezet Tibet, een persoonlijk verslag van Christa’s betrokkenheid bij een vergeten conflict op het dak van de wereld. In De rode kogel vertelt Meindersma de verhalen van Tibetanen en beschrijft zij gebeurtenissen waar zij getuige van was die niet eerder opgetekend zijn. Het boek geeft daarmee een uniek inkijkje in de Tibetaanse strijd, en wat een bezetting die al meer dan 70 jaar duurt doet met gewone Tibetanen. Meindersma gaat met Kunsel Rinchen Dorjee in gesprek over haar boek. De avond wordt ingeleid door Kees Flinterman en muzikaal begeleid door Namgyal Lhamo.

Over de sprekers

Christa Meindersma is internationaal jurist en werkte in Tibet als tolk voor het Zwitsers Rode Kruis. Meindersma is voormalig onderhandelaar voor de Verenigde Naties en directeur van het Prins Claus Fonds.

Kees Flinterman is voormalig lid van het VN Mensenrechten Comité en emeritus hoogleraar Mensenrechten aan de Universiteit van Maastricht.

Kunsel Rinchen Dorjee (moderator) studeert aan de Erasmus-universiteit in Rotterdam. Zij is mede-oprichter van Students for Free Tibet-Rotterdam. Zij is voormalig bestuurslid van DWARS, de jongerentak van GroenLinks.

Namgyal Lhamo is folk- en operazangeres. Zij studeerde Tibetaanse opera en klassieke muziek aan het Tibetan Institute of Performing Arts in Dharamsala, India. Namgyal wordt wel de Nachtegaal van Tibet genoemd.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25