Beter denken met Marcus du Sautoy

Wiskunde als kunst van de shortcut

In zijn nieuwe boek Beter denken introduceert Marcus du Sautoy de wiskunde als kunst van de shortcut. Aan de hand van verhalen, raadsels en puzzels verhaalt hij over zowel shortcuts waardoor de menselijke beschaving mogelijk werd, als handige shortcuts die ons dagelijks leven makkelijker maken. Vanavond presenteert Du Sautoy deze ingenieuze strategieën, waarna hij in gesprek gaat met Desiree Agterberg.

Let op! De voertaal van dit programma is Engels.

Hoe onthoud je meer en vergeet je minder? Hoe kun je alleen al door te verhuizen meer verdienen en slimmer worden? En hoe pak je een kofferbak het efficiëntst in? In zijn nieuwe boek Beter denken toont Marcus du Sautoy hoe wiskunde de kunst van de shortcut is: het zit vol manieren om beter te leren denken en helpt je sneller je weg te vinden in een complexe wereld.

Of het nu gaat om de bouw van de eerste steden langs de Nijl en de Eufraat, zo’n vijfduizend jaar geleden, het berekenen van de omtrek van de aarde, het leren bespelen van een instrument, of het ontwerpen van algoritmes die ons helpen bij het vinden van een levenspartner, steeds opnieuw verzinnen we een slimme, korte route. Over deze en andere strategieën spreekt Marcus de Sautoy met wiskundige Desiree Agterberg.

Over de sprekers

Marcus du Sautoy is hoogleraar wiskunde en Simonyi Professor for The Public Understanding of Science aan Oxford University. Hij is Fellow of the Royal Society en bekend als presentator van de BBC-tv-series The Story of Maths en The Code. Hij schreef talloze artikelen over wiskunde, onder meer voor The Times, The Guardian en The Daily Telegraph. Eerder verschenen van hem bij Nieuwezijds: De code van creativiteit, Wat wij niet kunnen weten, De getalmysteries en Het symmetrie-monster.

Desiree Agterberg (moderator) heeft geschiedenis van de wiskunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Ze is werkzaam als docent/onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij geeft les aan de lerarenopleiding wiskunde (bachelor en master).

Gerelateerde programma’s
23 06 23
Hoe een Nederlandse bergnaam in Suriname ons koloniaal bewustzijn verandert
De Toemoek Hoemak Expeditie

In de documentaire De Toemoek Hoemak Expeditie verdiept Freek de Goeje zich in de gelijknamige expeditie in Suriname van 1907. Hij loopt in de voetsporen van cartograaf en antropoloog Claudius de Goeje, die een deel van Suriname in kaart bracht. Hij legde ook de eerste contacten met de inheemse bewoners (Wayana’s) en vernoemde een gebergte naar zichzelf (het De Goejegebergte). Honderd jaar later legt Freek de expeditie-route opnieuw af naar het Wayana-volk, waarvan het bestaan en de cultuur bedreigd worden door illegale goudmijnen en razendsnelle ontbossing. Tijdens dit programma, georganiseerd in samenwerking met het Allard Pierson en de tentoonstelling ‘Open Kaart’, gaat De Goeje met anderen in debat over zijn film.

Datum
Vrijdag 23 jun 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 03 23
Groningen en het gas: een maand na het rapport

‘Groningers boven gas’ is de boodschap van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Na decennia van gaswinning en bevingen heeft Nederland een ‘ereschuld’ aan de Groningers. De commissie oordeelde snoeihard over de wijze waarop overheid en bedrijven alleen oog hadden voor hun financiële belangen. Hoe nu verder?

Datum
Dinsdag 28 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 03 23
Een programma over intersekse
De I in LHBTQIA+

For Your Information (FYI) is een programma over intersekse, de I in LHBTQIA+. Intersekse betekent dat je geboren bent in een lichaam dat niet helemaal past binnen de hokjes man of vrouw. Via theater, een lezing en een korte documentaire maken we kennis met de ervaringen van drie intersekse personen.

Datum
Dinsdag 14 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25