Beter denken met Marcus du Sautoy

Wiskunde als kunst van de shortcut

In zijn nieuwe boek Beter denken introduceert Marcus du Sautoy de wiskunde als kunst van de shortcut. Aan de hand van verhalen, raadsels en puzzels verhaalt hij over zowel shortcuts waardoor de menselijke beschaving mogelijk werd, als handige shortcuts die ons dagelijks leven makkelijker maken. Vanavond presenteert Du Sautoy deze ingenieuze strategieën, waarna hij in gesprek gaat met Desiree Agterberg.

Let op! De voertaal van dit programma is Engels.

Hoe onthoud je meer en vergeet je minder? Hoe kun je alleen al door te verhuizen meer verdienen en slimmer worden? En hoe pak je een kofferbak het efficiëntst in? In zijn nieuwe boek Beter denken toont Marcus du Sautoy hoe wiskunde de kunst van de shortcut is: het zit vol manieren om beter te leren denken en helpt je sneller je weg te vinden in een complexe wereld.

Of het nu gaat om de bouw van de eerste steden langs de Nijl en de Eufraat, zo’n vijfduizend jaar geleden, het berekenen van de omtrek van de aarde, het leren bespelen van een instrument, of het ontwerpen van algoritmes die ons helpen bij het vinden van een levenspartner, steeds opnieuw verzinnen we een slimme, korte route. Over deze en andere strategieën spreekt Marcus de Sautoy met wiskundige Desiree Agterberg.

Over de sprekers

Marcus du Sautoy is hoogleraar wiskunde en Simonyi Professor for The Public Understanding of Science aan Oxford University. Hij is Fellow of the Royal Society en bekend als presentator van de BBC-tv-series The Story of Maths en The Code. Hij schreef talloze artikelen over wiskunde, onder meer voor The Times, The Guardian en The Daily Telegraph. Eerder verschenen van hem bij Nieuwezijds: De code van creativiteit, Wat wij niet kunnen weten, De getalmysteries en Het symmetrie-monster.

Desiree Agterberg (moderator) heeft geschiedenis van de wiskunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Ze is werkzaam als docent/onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij geeft les aan de lerarenopleiding wiskunde (bachelor en master).

Gerelateerde programma’s
25 01 24
Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap
Anders dan de anderen

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.

Datum
Donderdag 25 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25