Centre Virtuel de la Connaissance sur l'Europe
Boekpresentatie Een jager in het woud

De Frans-Duitse as van verleden naar toekomst

Na Brexit, de oorlog in Oekraïne en de Duitse Zeitenwende richt het oog zich opnieuw op de Frans-Duitse as. Kan die nog richting geven aan de toekomst van Europa en is de kloof uit hun gezamenlijk verleden definitief overbrugd? Maarten Doormans nieuwe boek Een jager in het woud is een historische röntgenfoto van de manier waarop Frankrijk en Duitsland elkaar bezien. Hij gaat hierover in gesprek met Margot Dijkgraaf, Tom de Bruijn en Joep Leerssen. Moderatie: Ton Nijhuis.

Vier oorlogen hebben diepe sporen achtergelaten en al is de ‘erfvijandschap’ tussen beide landen al sinds de laatste wereldoorlog verdampt, de geschiedenis leert dat nationale vooroordelen en clichés hardnekkiger zijn dan we vaak denken en hopen. Staat de Vijfde Republiek niet in de traditie van een rationele Verlichting, waar de geboorte van de Duitse natie juist wortelt in een naar binnen gekeerde romantiek? Of richt Frankrijk zich te veel op het verleden en is de Duitse politiek meer op de toekomst gericht? De laatste tien jaar ging een reeks herdenkingen van de gewelddadige confrontaties tussen beide landen en een aantal tentoonstellingen op zoek naar de balans tussen herinneren, herdenken en vergeten.

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek Een jager in het woud gaat auteur Maarten Doorman over deze en gerelateerde vragen in gesprek met Margot Dijkgraaf, Tom de Bruijn, Joep Leerssen en Ton Nijhuis. Aan het slot van de bijeenkomst reikt Doorman het eerste exemplaar uit aan Cees Nooteboom.

Over de sprekers

Maarten Doorman is schrijver en medewerker van NRC. Hij doceert filosofie aan de Universiteit Maastricht en is bijzonder hoogleraar geschiedenis van de Duitse cultuur namens het Duitsland Instituut aan de VU. 

Tom de Bruijn is voormalig minister van Buitenlandse Zaken, wethouder in Den Haag en Nederlands ambassadeur bij de Europese Unie in Brussel.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. In 2001 werd zij benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer. Haar laatste boek is In de voetsporen van mijn grootvader.

Joep Leerssen is literatuur- en ideeënhistoricus; hij studeerde Vergelijkende Literatuurwetenschap in Aken en Anglo-Ierse Studies in Dublin. Hij is professor emeritus aan de universiteiten van Amsterdam en Maastricht. Hij heeft veel gepubliceerd over nationalisme en over nationale (zelf-)stereotyperingen.

Ton Nijhuis (moderator) is historicus en filosoof. Hij is hoogleraar aan de UvA en directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarnaast is Nijhuis lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

Gerelateerde programma’s
23 03 23
Op de bres voor Europa

Alles wat we in Europa hebben bereikt, staat nu op het spel. Dat is de strekking van het nieuwe boek van Timothy Garton Ash: Europa. Het is een persoonlijke geschiedenis van een periode van ongekende vooruitgang en een getuigenis van wat er is misgegaan: van de financiële crisis van 2008 tot de oorlog in Oekraïne. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling gaat Garton Ash in gesprek met Caroline de Gruyter en Geert Mak. Moderatie: Tamar de Waal.

Datum
Donderdag 23 mrt 2023 20:00 – 21:30
Locatie
Aula
18 04 23
Europa tussen kosmopolitisme en nationaal conservatisme

Europa in de eenentwintigste eeuw lijkt verdeeld tussen kosmopolieten aan de ene kant, en nationaal conservatieven aan de andere kant. Het nieuwe boek Europe against Revolution (Oxford University Press 2023) van Matthijs Lok laat zien dat conservatieven in het verleden juist geen nationalisten waren maar Europeanen die zich lieten inspireren door de Verlichting. Lok gaat in gesprek met historici en journalisten over de conclusies en de actualiteit van zijn boek.

Datum
Dinsdag 18 apr 2023 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
23 02 23
Hoe nieuwe generaties Indische Nederlanders zich tot hun verleden verhouden
Van zwijgzaamheid geen sprake

Een nieuwe generatie Nederlanders met wortels in Indonesië doorbreekt het ‘Indisch zwijgen’. Zij gaan op zoek naar nieuwe vormen en verhalen om zich op persoonlijke wijze te verhouden tot het koloniaal verleden. Maar wat bedoelen we eigenlijk met Indisch zwijgen? En hoe verhoud je je tot een verleden dat getekend is door zwijgzaamheid?

Datum
Donderdag 23 feb 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25