Is daar iemand. Over poëzie en psychose

Veertien jaar na een psychotische crisis en daaropvolgende opname presenteert Micha Hamel zijn nieuwe dichtbundel is daar iemand. Een groot deel van deze gedichten schreef hij tijdens zijn fellowship als artist-in-residence bij NIAS. Naast voordrachten uit de bundel is er muziek en geeft Ralph Kupka een korte inleiding in de wereld van bipolaire stoornissen.

In de winter van 2009 werd Micha Hamel met een psychotische crisis in het ziekenhuis opgenomen. Op de afdeling psychiatrie stond er een bed voor hem, met een nachtkastje ernaast voor de foto’s van zijn vrouw en zijn kinderen. Een optocht van experts kwam er uiteindelijk achter wat hij had en deed er iets aan, en ook bij de diverse therapieën waren er leermomenten bij de vleet. Na een aantal weken mocht hij weer naar huis, en kon hij met zijn diagnose onder de arm weer gaan leven en werken. Eenieder die hem vroeg naar zijn ervaringen kreeg steevast het antwoord ‘het eten was er lekker’, hetgeen ook zo was. En zoals dat gaat vluchtten velen in zijn sociale en professionele omgeving weg voor hem en zijn stoornis, maar bleef een goed aantal anderen vrijmoedig samen met hem in de afgrond kijken. Inmiddels is het 2023 en heeft zijn dichterschap zich over zijn herinneringen ontfermd.

Over de sprekers

Micha Hamel is componist, dichter en artistiek onderzoeker. In 2022 was hij artist-in-residence bij NIAS. Hij is lid van de Akademie van Kunsten en Lector Performance Practice bij Codarts University for the Arts Rotterdam.

Maaike Aarts is violist. Zij speelt viool als freelancer in het Nederlands Kamerorkest en is werkzaam als kamermusicus.

Antje Lohse is zangeres en actrice. Ze zong onder andere met het Orkest van het Oosten, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nieuw Ensemble, Nieuw Amsterdams Peil.

Kees Roorda is auteur, theatermaker en regisseur. Hij is mede-oprichter en artistiek leider van theatercollectief The Glasshouse.

Ralph Kupka is psychiater en hoogleraar Bipolaire Stoornissen bij VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Gerelateerde programma’s
15 06 21
Leven en werk van Fré Dommisse (1900-1971)
Literatuur en psychiatrie

Op 13 juni is het vijftig jaar geleden dat Fré Dommisse overleed. Haar naam zal weinigen nog iets zeggen, want deze Nederlandse schrijver belandde al in de loop van haar leven in de poule van vergetelheid. Dommisses bescheiden oeuvre, dat grotendeels voortkwam uit haar ervaringen als psychiatrisch patiënte, blijft echter overeind. Deze avond onderzoeken onder anderen Catharina Th. Bakker en Léon Hanssen Dommisses nalatenschap.

Datum
Dinsdag 15 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
02 03 20
Over diagnostisering en (de)stigmatisering
Een plek voor de psyche

Met welke woorden beschrijven wij psychische problematiek, welke plek is er voor haar ingeruimd in onze samenleving? Wat zijn de gevolgen van spreken in ‘normaal’ en ‘verward’, toenemende diagnostisering en stigmatisering?

Datum
Maandag 2 mrt 2020 19:00 uur
Locatie
SPUI25