Trots. De filosofie van een emotie

In haar nieuwe boek Trots. De filosofie van een emotie, schijnt Martha Claeys licht over die ogenschijnlijk ambigue emotie: trots. Wat betekent het om trots te zijn? Waarom zou je trots zijn als je ook dankbaar of blij kunt zijn? Wat kunnen we bereiken met trots? Samen met schrijver Marja Pruis buigt Martha Claeys zich vanavond over deze en aanverwante vragen.

Trots lijkt soms iets voor mensen met grote ego’s, voor opscheppers die geen maat kennen op sociale media, en voor lichtgeraakte mensen die zich snel gekrenkt voelen. Wie trots is, zet zichzelf te veel in de kijker. Maar trots is ook een emotie die ten grondslag ligt aan emancipatie en daarmee een krachtig wapen kan zijn voor protest. Met trots kun je jezelf als mens beter naar waarde schatten. Meer ruimte voor sommige vormen van trots kan de sleutel zijn tot sociale rechtvaardigheid.

In haar boek Trots. De filosofie van een emotie onderzoekt Martha Claeys de betekenis van trots in woelige tijden en betoogt dat trots vandaag de dag van groot belang is. Vanavond onderzoekt zij samen met schrijver Marja Pruis hoe ‘trots’ zich manifesteert, wat de kracht van deze emotie is en hoe politiek ze is. En ook: hoe ze zich verhoudt tot haar tegenhanger, de schaamte.

Over de sprekers

Martha Claeys is filosoof. Na studies in Berlijn en Chicago promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden en publiceerde hierover in onder meer Ethical Perspectives, Tijdschrift voor Filosofie, de Standaard, De Morgen, Knack, en rekto:verso. Daarnaast host en produceert Claeys samen met Lotte Spreeuwenberg de filosofische podcast Kluwen.

Marja Pruis is schrijver, columnist en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar romans ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Voor haar essays en columns, gebundeld in Kus me, straf me, Genoeg nu over mij en Oplossingen, ontving ze de Jan Hanlo Essay Prijs, de J. Greshoffprijs en de J. L. Heldringprijs. Haar jongste boek is Boos meisje. Over vrouwen en frictie (2022). Pruis’ werk verschijnt bij Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar.

Tatjana Almuli (moderator) is neerlandicus en werkt als freelance journalist en fotograaf. Haar essays en columns zijn te lezen in onder meer Het Parool, Flow, Vogue en ELLE. In 2022 verscheen haar roman Ik zal je nooit meer. Eerder verscheen van haar hand de bestseller Knap voor een dik meisje (2019).

Gerelateerde programma’s
10 12 24
Bevallen van een jackfruit

Als filosoof Marthe Kerkwijk zwanger wordt, lijkt het alsof haar vermogen om zelfverzekerd haar leven te sturen door onzichtbare monstertjes wordt aangevreten. Moeder worden blijkt geen privézaak, maar een ethische en politieke kwestie. In haar net verschenen boek Bevallen van een jackfruit geeft Kerkwijk een nieuwe invulling van autonomie. 

Datum
Dinsdag 10 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 11 24
CANCELLED: Metropolitan Nature. A Conversation with Emanuele Coccia

**This event has been cancelled due to the storm**

Eccentric philosopher and author Emanuele Coccia will share his thoughts on his latest project ‘Metropolitan Nature.’ As the recipient of the Mondrian Prize 2024, he currently resides in the former studio of Piet Mondrian in Laren. Lisa Doeland and Francesco Carrasso will join Coccia in the philosophical exploration of nature in the city, the relation between species, and the notion of home.

Datum
Woensdag 27 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 12 24
Zorg goed voor je ziel
Vrouwelijke Griekse filosofen van Theano tot Hypatia

In overzichtswerken van de antieke filosofie kom je nauwelijks vrouwen tegen. Dat is iets van recente datum: lange tijd hebben vrouwelijke antiek-Griekse denkers tot de filosofische canon behoord, maar vanaf omstreeks 1800 worden ze niet meer besproken.  Samen met Mieke de Vos en Michiel Leezenberg keren we terug naar de vrouwelijke Griekse filosofen en wat er van hun werk is nagebleven.  

Datum
Maandag 2 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25