© Boom Uitgevers Amsterdam
Hannah Arendts analyses herzien

Imperialisme

Met de verschijning van Imperialisme is Arendts volledige hoofdwerk The Origins of Totalitarianism voor het eerst in het Nederlands beschikbaar. Ter gelegenheid van de vertaling gaan experts in gesprek over dit werk, zijn ontstaansgeschiedenis en receptie, als ook zijn betekenis voor onze eigen tijd.

In Imperialisme bespreekt Hannah Arendt de maatschappelijke desintegratie vanaf 1870 tot aan de Eerste Wereldoorlog, die de voedingsbodem zou vormen voor het twintigste-eeuwse totalitarisme. Centraal in haar analyse staan het overzeese kolonialisme van de Europese mogendheden, de racistische theorieën die in diezelfde tijd werden ontwikkeld en de ontheemding van tientallen miljoenen mensen na de Vrede van Versailles in 1919. Arendt beschrijft hoe al deze elementen zich in het midden van de twintigste eeuw uitkristalliseerden in het totalitarisme.

Imperialisme is het tweede deel van Hannah Arendts trilogie The Origins of Totalitarianism, en het derde en laatste deel dat in Nederlandse vertaling verschijnt. Het vormt de brug tussen Antisemitisme en Totalitarisme, en is onmisbaar voor een volledig begrip van Arendts analyse van de opkomst van totalitaire regimes in de twintigste eeuw. In dit deel gaat Arendt uitgebreid in op het imperialistisch project van Europese mogendheden – met name de kolonisering van Afrika – als een van de elementen die kristalliseerde in de Shoah. Ons panel vraagt zich af hoe haar analyse ons helpt om de verbanden te zien tussen deze donkere zijdes van het Europese verlichtingsproject, en hoe we die kunnen aanvullen met inzichten van andere denkers over kolonialisme.

Over de sprekers

Anya Topolski is filosoof en ethicus en als universitair hoofddocent verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij is onder meer gespecialiseerd in het politieke denken van Hannah Arendt, de ethiek van Emmanuel Levinas en het hedendaagse joodse denken. Voor haar promotieonderzoek ontving ze in 2009 de Auschwitz Stichting Prijs.

Liesbeth Schoonheim is postdoctoraal onderzoeker aan de Humboldt Universiteit te Berlijn, waar zij onderzoek verricht op het snijpunt van politieke theorie en feminisme. In 2018 promoveerde ze aan de KU Leuven met een proefschrift over Hannah Arendts notie van narrativiteit. Schoonheim werkt rondom lichamelijkheid, vriendschap en liefde, en zorg, en meer in het bijzonder de mogelijkheid tot verzet daarin. Daarnaast onderzoekt ze ook meer historische vraagstukken, zoals de vraag hoe een geschiedenis van de politieke filosofie ‘van beneden’ eruit kan zien.

Esha Guy Hadjadj is schrijver, vertaler en freelance journalist. Hij studeerde hedendaagse filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij schrijft graag over de manier waarop we ons verhouden tot een al dan niet gedeeld verleden. Daarnaast is hij geïnteresseerd in de ontoereikende oplossingen voor klimaatontwrichting.

Marli Huijer (moderator) is emeritus hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus School of Philosophy, Erasmus Universiteit Rotterdam, voorzitter Stichting Maand van de Filosofie en columnist voor dagblad Trouw. Ze is voormalig Denker des Vaderlands (2015-2017). Huijers onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur. Van haar hand verschenen o.a. Beminnen. Nieuw licht op seksuele vrijheid (2018), Achterblijven. Een nieuwe filosofie voor een grenzeloze wereld (2016), Discipline (2013). Onlangs verscheen De toekomst van het sterven (2022).

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 05 24
Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Margot Dijkgraaf & Ulrike Draesner

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In deze editie een dialoog tussen Margot Dijkgraaf, en Ulrike Draesner. Moderatie: Jerker Spits.

Datum
Donderdag 16 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 12 23
Uit de schatkamer van Johan Polak
Op weg naar het einde van Gerard Reve

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gerard Reve verschijnt een facsimile-uitgave van de handschriften van zijn brievenboek Op weg naar het einde, die zich bevinden in het archief van de gerenommeerde Amsterdamse uitgever en boekhandelaar Johan Polak. Kenners en liefhebbers gaan in gesprek over onder meer de totstandkoming van deze editie, het archief van Polak en het belang van Reve voor de huidige generatie lezers en letterkundigen.

Datum
Donderdag 14 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25