© Olivier Roller

Une soirée française avec Margot Dijkgraaf et Marie-Hélène Lafon

Deze avond vindt de langverwachte ontmoeting met Franse schrijver Marie-Hélène Lafon plaats. Zij won in 2021 de Prix Cercle de Lecture Athenaeum met haar boek Histoire du fils, waarvoor zij eerder al de Prix Renaudot ontving. Margot Dijkgraaf gaat met haar in gesprek.

Let op! Dit programma is in het Frans

Haar eerste roman Le Soir du chien verscheen in 2001 en werd bekroond met de Prix Renaudot des Lycéens. In 2016 ontving Lafon de Prix Goncourt de la novelle voor Histoires. In 2015 werd haar boek Annonce verfilmd. In 2019 verscheen Le pays d’en haut. In dit boek komt naar voren waarom haar geboortestreek de Cantal zo’n belangrijke rol speelt in haar boeken. Lafon vertelt dat ze gehecht is aan de bergachtige, vulkanische streek en de mensen die daar wonen. Met de korte zin: “J’en suis de là-haut” (‘Ik ben van daarboven’) geeft Lafon haar verbondenheid met haar geboortestreek weer. Journalist en schrijver Margot Dijkgraaf gaat op deze avond in gesprek met Lafon over haar indrukwekkende oeuvre. De voertaal van deze avond is Frans.

Over de sprekers

Marie-Hélène Lafon is opgegroeid in een boerengezin in de vallei van de rivier Santoire, in het departement Cantal in de Auvergne. Thuis werd Occitaans gesproken. Ze bezocht de middelbare school in Saint-Flour. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze naar Parijs om te gaan studeren aan de Universiteit van Parijs-Sorbonne IV. Zij promoveerde tot doctor in de letterkunde op een proefschrift over Henri Pourrat, een etnoloog en schrijver uit de Auvergne. In 1987 legde ze met goed gevolg het concours d’agrégation de grammaire af. Lafon doceert Frans, Latijn en Grieks aan het Collège Saint Exupéry in Parijs. In 1996, toen zij 34 jaar oud was, begon ze met het schrijven van korte verhalen. Al haar werken zijn uitgegeven door Buchet-Chastel.

Margot Dijkgraaf  is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator en schrijft al zo’n dertig jaar over literatuur, voornamelijk voor NRC. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. Met een scala aan partners in de internationale boekenwereld organiseert ze in binnen- en buitenland literaire activiteiten. In 2001 werd zij benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzeveer. Haar laatste boek is In de voetsporen van mijn grootvader.

Gerelateerde programma’s
13 12 24
Voltaire lezing
**Geannuleerd** Traîtrise et universalisme. Peut-on penser l’universalité dans le monde dit « arabe » ?

Comment penser contre le communautaire ? Comment penser contre soi et les siens ? L’intellectuel et artiste d’origine arabe pose une question qui ne se pose plus depuis longtemps pour l’intellectuel occidental : est-on un traître ? Qu’est-ce que l’universalisme pour « l’Arabe » et le musulman ? Peut-on sortir du décolonial sans reniements ? Comment un écrivain ou un intellectuel d’origine arabe, perçu comme tel, peut-il s’exprimer en Occident ? Quels sont les risques ? Quelle est la légitimité ?   

Datum
Vrijdag 13 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25