© Olivier Roller

Une soirée française avec Margot Dijkgraaf et Marie-Hélène Lafon

Deze avond vindt de langverwachte ontmoeting met Franse schrijver Marie-Hélène Lafon plaats. Zij won in 2021 de Prix Cercle de Lecture Athenaeum met haar boek Histoire du fils, waarvoor zij eerder al de Prix Renaudot ontving. Margot Dijkgraaf gaat met haar in gesprek.

Let op! Dit programma is in het Frans

Haar eerste roman Le Soir du chien verscheen in 2001 en werd bekroond met de Prix Renaudot des Lycéens. In 2016 ontving Lafon de Prix Goncourt de la novelle voor Histoires. In 2015 werd haar boek Annonce verfilmd. In 2019 verscheen Le pays d’en haut. In dit boek komt naar voren waarom haar geboortestreek de Cantal zo’n belangrijke rol speelt in haar boeken. Lafon vertelt dat ze gehecht is aan de bergachtige, vulkanische streek en de mensen die daar wonen. Met de korte zin: “J’en suis de là-haut” (‘Ik ben van daarboven’) geeft Lafon haar verbondenheid met haar geboortestreek weer. Journalist en schrijver Margot Dijkgraaf gaat op deze avond in gesprek met Lafon over haar indrukwekkende oeuvre. De voertaal van deze avond is Frans.

Over de sprekers

Marie-Hélène Lafon is opgegroeid in een boerengezin in de vallei van de rivier Santoire, in het departement Cantal in de Auvergne. Thuis werd Occitaans gesproken. Ze bezocht de middelbare school in Saint-Flour. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze naar Parijs om te gaan studeren aan de Universiteit van Parijs-Sorbonne IV. Zij promoveerde tot doctor in de letterkunde op een proefschrift over Henri Pourrat, een etnoloog en schrijver uit de Auvergne. In 1987 legde ze met goed gevolg het concours d’agrégation de grammaire af. Lafon doceert Frans, Latijn en Grieks aan het Collège Saint Exupéry in Parijs. In 1996, toen zij 34 jaar oud was, begon ze met het schrijven van korte verhalen. Al haar werken zijn uitgegeven door Buchet-Chastel.

Margot Dijkgraaf  is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator en schrijft al zo’n dertig jaar over literatuur, voornamelijk voor NRC. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. Met een scala aan partners in de internationale boekenwereld organiseert ze in binnen- en buitenland literaire activiteiten. In 2001 werd zij benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzeveer. Haar laatste boek is In de voetsporen van mijn grootvader.

Gerelateerde programma’s
23 06 23
Hoe een Nederlandse bergnaam in Suriname ons koloniaal bewustzijn verandert
De Toemoek Hoemak Expeditie

In de documentaire De Toemoek Hoemak Expeditie verdiept Freek de Goeje zich in de gelijknamige expeditie in Suriname van 1907. Hij loopt in de voetsporen van cartograaf en antropoloog Claudius de Goeje, die een deel van Suriname in kaart bracht. Hij legde ook de eerste contacten met de inheemse bewoners (Wayana’s) en vernoemde een gebergte naar zichzelf (het De Goejegebergte). Honderd jaar later legt Freek de expeditie-route opnieuw af naar het Wayana-volk, waarvan het bestaan en de cultuur bedreigd worden door illegale goudmijnen en razendsnelle ontbossing. Tijdens dit programma, georganiseerd in samenwerking met het Allard Pierson en de tentoonstelling ‘Open Kaart’, gaat De Goeje met anderen in debat over zijn film.

Datum
Vrijdag 23 jun 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 03 23
Politics of Corruption and the Earthquake in Turkey, Syria, and Kurdistan

The two disastrous earthquakes that struck Turkey, Syria, and Kurdistan on February 6 were not isolated incidents. It is clear that this was not simply a natural disaster, but a catastrophe created by corruption, the erosion of institutions and politicization of disaster prevention. The inadequacy of mitigation measures, failure to implement regulations for safe urban planning, fraudulent construction practices, and lack of investments on emergency response made a preventable destruction inevitable.

Datum
Maandag 27 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 03 23
Ik ben alles. Boekenweekevenement 2023

Met dit feestelijke programma trappen we de Boekenweek 2023 af: Mirjam van Hengel interviewt Boekenweekauteurs Lize Spit en Raoul de Jong. Met een poëtisch intermezzo van Tsead Bruinja.

Koop hier je ticket.

Datum
Zaterdag 11 mrt 2023 14:00 uur
Locatie
Aula