Culturele veldslagen

In Culturele veldslagen onderzoekt Gijs van Oenen de filosofische en historische achtergronden van de zogenaamde culture wars, waarin culturele stellingen worden bevraagd en aangevochten met een beroep op identiteit, zelfbegrip en sociale tegenstellingen. Ter gelegenheid van zijn nieuwe boek gaat de filosoof in gesprek over de wisselwerking tussen overtuiging, identiteit en sociale rechtvaardigheid en hoe deze vorm krijgt aan zowel de rechter- als linkerkant van het politieke spectrum.

In zijn nieuwe boek Culturele veldslagen beschrijft Gijs van Oenen hoe de zogenaamde culture wars enerzijds voortvloeien uit vernieuwende ideeën binnen het marxisme over het belang van cultuur, en anderzijds worden aangedreven door radicale inzichten uit de Franse filosofie over taal, waanzin en seksualiteit. Deze inzichten, van met name Derrida en Foucault, hebben in de afgelopen halve eeuw ingrijpende gevolgen gehad voor ons denken en doen in kwesties als multiculturalisme, etniciteit, zwart bewustzijn, postkolonialisme, gender, seksualiteit en heteronormativiteit.

Over de sprekers

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder verscheen van zijn hand Overspannen democratie (2018). Daarnaast is hij een van de auteurs van de filosofiemethode Durf te denken!

Karin Amatmoekrim is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde zes romans, een bundel korte verhalen en talloze essays. Amatmoekrim is correspondent Verzwegen Geschiedenis bij De Correspondent en vaste columnist van NRC Handelsblad. Op dit moment werkt ze aan de grote geschiedenis van Suriname en rondt ze haar boek In wat voor land leef ik eigenlijk af, de biografie van Anil Ramdas waarop ze in februari 2023 hoopt te promoveren aan Leiden Universiteit.

Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit. Hij doet onderzoek naar de terugkeer van de waardendiscussie in het publieke domein, in het bijzonder op de universiteiten. Daarnaast is hij columnist en recensent. Van 2006 tot 2021 was Van Raak lid van de Tweede Kamer, voor de SP. Recent verschenen van zijn hand Stel een daad. Een kleine geschiedenis van de SP 1972-1999 (2021) en Denken op de dijken. Het Nederland van de filosofen (2020).

Tamar de Waal (moderator) is rechtsfilosoof, universitair docent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Civic en columnist voor De Groene Amsterdammer. In juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe (Hart Publishing, Bloomsbury). Voor haar proefschrift Conditional Belonging (2017) won zij in 2019 de tweejaarlijkse VWR-dissertatieprijs voor de beste dissertatie in de rechtsfilosofie in Nederland en België.

Gerelateerde programma’s
10 12 24
Bevallen van een jackfruit

Als filosoof Marthe Kerkwijk zwanger wordt, lijkt het alsof haar vermogen om zelfverzekerd haar leven te sturen door onzichtbare monstertjes wordt aangevreten. Moeder worden blijkt geen privézaak, maar een ethische en politieke kwestie. In haar net verschenen boek Bevallen van een jackfruit geeft Kerkwijk een nieuwe invulling van autonomie. 

Datum
Dinsdag 10 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 11 24
CANCELLED: Metropolitan Nature. A Conversation with Emanuele Coccia

**This event has been cancelled due to the storm**

Eccentric philosopher and author Emanuele Coccia will share his thoughts on his latest project ‘Metropolitan Nature.’ As the recipient of the Mondrian Prize 2024, he currently resides in the former studio of Piet Mondrian in Laren. Lisa Doeland and Francesco Carrasso will join Coccia in the philosophical exploration of nature in the city, the relation between species, and the notion of home.

Datum
Woensdag 27 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 12 24
Zorg goed voor je ziel
Vrouwelijke Griekse filosofen van Theano tot Hypatia

In overzichtswerken van de antieke filosofie kom je nauwelijks vrouwen tegen. Dat is iets van recente datum: lange tijd hebben vrouwelijke antiek-Griekse denkers tot de filosofische canon behoord, maar vanaf omstreeks 1800 worden ze niet meer besproken.  Samen met Mieke de Vos en Michiel Leezenberg keren we terug naar de vrouwelijke Griekse filosofen en wat er van hun werk is nagebleven.  

Datum
Maandag 2 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25