Culturele veldslagen

In Culturele veldslagen onderzoekt Gijs van Oenen de filosofische en historische achtergronden van de zogenaamde culture wars, waarin culturele stellingen worden bevraagd en aangevochten met een beroep op identiteit, zelfbegrip en sociale tegenstellingen. Ter gelegenheid van zijn nieuwe boek gaat de filosoof in gesprek over de wisselwerking tussen overtuiging, identiteit en sociale rechtvaardigheid en hoe deze vorm krijgt aan zowel de rechter- als linkerkant van het politieke spectrum.

In zijn nieuwe boek Culturele veldslagen beschrijft Gijs van Oenen hoe de zogenaamde culture wars enerzijds voortvloeien uit vernieuwende ideeën binnen het marxisme over het belang van cultuur, en anderzijds worden aangedreven door radicale inzichten uit de Franse filosofie over taal, waanzin en seksualiteit. Deze inzichten, van met name Derrida en Foucault, hebben in de afgelopen halve eeuw ingrijpende gevolgen gehad voor ons denken en doen in kwesties als multiculturalisme, etniciteit, zwart bewustzijn, postkolonialisme, gender, seksualiteit en heteronormativiteit.

Over de sprekers

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder verscheen van zijn hand Overspannen democratie (2018). Daarnaast is hij een van de auteurs van de filosofiemethode Durf te denken!

Karin Amatmoekrim is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde zes romans, een bundel korte verhalen en talloze essays. Amatmoekrim is correspondent Verzwegen Geschiedenis bij De Correspondent en vaste columnist van NRC Handelsblad. Op dit moment werkt ze aan de grote geschiedenis van Suriname en rondt ze haar boek In wat voor land leef ik eigenlijk af, de biografie van Anil Ramdas waarop ze in februari 2023 hoopt te promoveren aan Leiden Universiteit.

Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit. Hij doet onderzoek naar de terugkeer van de waardendiscussie in het publieke domein, in het bijzonder op de universiteiten. Daarnaast is hij columnist en recensent. Van 2006 tot 2021 was Van Raak lid van de Tweede Kamer, voor de SP. Recent verschenen van zijn hand Stel een daad. Een kleine geschiedenis van de SP 1972-1999 (2021) en Denken op de dijken. Het Nederland van de filosofen (2020).

Tamar de Waal (moderator) is rechtsfilosoof, universitair docent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Civic en columnist voor De Groene Amsterdammer. In juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe (Hart Publishing, Bloomsbury). Voor haar proefschrift Conditional Belonging (2017) won zij in 2019 de tweejaarlijkse VWR-dissertatieprijs voor de beste dissertatie in de rechtsfilosofie in Nederland en België.

Gerelateerde programma’s
22 02 24
En nu? De mens als bedreigde diersoort

We stapelen crisis op crisis. De problemen zijn onderhand zo groot dat de constatering voor de hand ligt dat ook de mens een bedreigde diersoort is. Volgens filosoof Jan Bransen is het de hoogste tijd daar wat aan te doen en wel door anders te denken. Elf mentaliteitsveranderingen, daarvoor pleit hij in zijn nieuwe boek En nu? Vanmiddag licht hij zijn ideeën toe.

Datum
Donderdag 22 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
06 05 24
Welkom in het Symbioceen

Het leven is onlosmakelijk verbonden met competitie, strijd en vernietiging, maar minstens zo belangrijk is symbiose: het samenleven en samenwerken van mensen, andere levensvormen en technische artefacten. In zijn nieuwe boek Welkom in het Symbioceen laat Jos de Mul zien dat symbiose een onuitputtelijke bron van vernieuwing is. Hij gaat hierover in gesprek met Lydia Baan Hofman en Sophie van Balen.

Datum
Maandag 6 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 11 23
Wat denken doet. Als filosofie je wereld verandert

Het denken van de filosofie is abstract, maar zodra ideeën je leven veranderen wordt filosofie heel concreet. Op deze Wereldfilosofiedag (Unesco) leggen Coen Simon en Carolien van Welij schrijvers, kunstenaars, wetenschappers én het publiek gemakkelijke en ongemakkelijke waarheden voor om hun leven te veranderen.

Datum
Donderdag 16 nov 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25