Grillig. Klimaat, chaos en publieke opinie

Dagelijks blijkt hoe moeilijk het is om menselijk gedrag te sturen, en tegelijkertijd hoe snel het kan omslaan. Hoe om te gaan met deze grilligheid? Jaap van Ginneken bekroont zijn oeuvre met ‘een laatste waarschuwing’ en advies aan iedere bestuurder, manager en onderzoeker die nog steeds heilig gelooft in ‘meten is weten, weten is voorspellen, en voorspellen is beheersen’.

De mens is oneindig ongeschikt om lange-termijnproblemen waar te nemen, en om die überhaupt in zijn hersenbol te krijgen. Onze hersenen hebben ons als menselijke soort heel ver gebracht, maar zijn zodanig geprogrammeerd dat ze niet geleerd hebben om af te remmen en te minderen. Ook nu de situatie overal in de wereld verslechtert en we de muren op ons zien afkomen, blijft het moeilijk om in actie te komen. Ons brein was altijd onze grote bondgenoot, maar zou nu wel eens onze grootste vijand kunnen worden.

Toch, zo stelt Van Ginneken in zijn nieuwste boek Grillig. Klimaat, chaos en publieke opinie, vormen telkens terugkerende dramatische verschuivingen in de publieke opinie – van plotselinge geruchten, mediahypes en sociale bewegingen tot aan protesten, paniek en beurscrashes – wel degelijk een patroon. Alleen is dat patroon enkel te herkennen voor wie durft af te wijken van het dwaalspoor dat leidt van meten naar weten, naar voorspellen en beheersen. Aan de hand van nieuwe inzichten uit de chaostheorie en de massapsychologie en met een aantal concrete nieuwsfeiten als aanleiding wijst Van Ginneken ons de weg naar een radicaal andere kijk op de nabije en verre toekomst. De auteur gaat hierover in gesprek met journalist Sanne Bloemink en cultuurpsycholoog en wetenschapshistoricus Ruud Abma.

Over de sprekers

Jaap van Ginneken promoveerde cum laude op politieke en massapsychologie, was associate professor bij communicatiewetenschap (UvA), en publiceerde hierover een kleine dertig boeken – in het Nederlands, Engels en andere talen. Het hier gepresenteerde boek Grillig verschijnt binnenkort ook bij Palgrave MacMillan.

Sanne Bloemink is schrijver en journalist bij De Groene Amsterdammer. Van haar hand verschenen onder meer Diagnosedrift: hoe onze labelcultuur kinderen tekort doet (2018) en De wilde wereld. Een nieuwe relatie met de natuur (2020).

Ruud Abma (moderator) is psycholoog en wetenschapshistoricus. Hij publiceerde o.a. Over de grenzen van disciplines. Plaatsbepaling van de sociale wetenschappen. In 2020 verscheen van zijn hand Denken als ambacht. Wat universiteiten kunnen bijdragen (Nijmegen: Valkhofpers).

Gerelateerde programma’s
13 12 22
Secrets of the Sea in Times of Climate Breakdown

Despite its many secrets and wonders, oceans have been under threat for years. Corals are dying and sea life is disappearing. Although this is a global phenomenon, some people are affected more than others—and as with many a climate issue, these inequalities bear witness of the afterlife of (post)colonialism. In this talk, we shed light on the ambiguous nature of marine protection and the colonial dimensions of ocean health.

Datum
Dinsdag 13 dec 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
19 06 23
Een ver-van-mijn-bedshow? Over Virtual Reality en het beïnvloeden van gedrag

Met Virtual Reality kan wat ver weg voelt, heel dichtbij worden gebracht. Bijvoorbeeld de impact die onze consumptie van voedsel en plastic elders in de wereld heeft of in de toekomst. Virtual Reality heeft hierdoor de potentie om de ‘psychologische afstand’ te verkleinen die veel mensen ervaren tot de gevolgen van hun gedrag. Tijdens deze middag laten we zien hoe je met VR duurzaam gedrag kan stimuleren, onder andere door de psychologische afstand te verkleinen.

Datum
Maandag 19 jun 2023 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
14 12 22
Omdat lezen loont

Nederland leest steeds minder en steeds minder graag. Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Ter gelegenheid van de verschijning van de bundel Omdat lezen loont (red. Yra van Dijk, Micha Hamel, Marie-José Klaver en Els Stronks), gaan beleidsmakers, leraren, studenten, politici en journalisten in debat.

Datum
Woensdag 14 dec 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25