Ontmoeting met de winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022: Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon

De winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022 zijn de Spaanse auteur Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon. Niet eerder in de geschiedenis van de Europese Literatuurprijs koos de jury voor een vertaling uit het Spaans. De auteur en vertaler kennen elkaar goed en vertellen in dit programma over hun samenwerking, de kunst van het vertalen en over wat het betekent om op te zoek te gaan naar een nieuwe vorm en zo de literaire wereld op zijn kop te zetten.

In zijn Nocilla-trilogie vertelt Agustín Fernández Mallo talloze verhalen die de wereld in het digitale tijdperk van de eenentwintigste eeuw weerspiegelen. In het midden van de woestijn van Nevada staat een afgezonderde populier, versierd met honderden paren schoenen. Verderop langs de US Route 50 wordt een eenzame prostituee verliefd op een verzamelaar van gevonden foto’s. In Londen brengt de kunstenaar Jodorkovski uren door met het beschilderen van kleine stukjes kauwgom die vastgekleefd zijn op de stoep. Dit zijn slechts enkele van de verhaallijnen die tezamen de Nocilla-trilogie vormen. De trilogie wordt beschouwd als een zeer gedurfde mijlpaal in de Spaanstalige literatuur. ‘Een fantastisch boek dat de verbrokkeling en versnippering het hoofd biedt door te laten zien hoe dat wat ogenschijnlijk fragmentarisch is, op zichzelf staat, rondzingt, plotseling contact maakt en een amalgaam vormt dat onverwachte eigenschappen blijkt te hebben’, aldus de jury van de ELP.

Over de sprekers 

Agustín Fernández Mallo is geboren in La Coruña en is een gediplomeerde fysicus. De Nocilla-trilogie, gepubliceerd tussen 2006 en 2009, bracht een verschuiving teweeg in de hedendaagse Spaanse literatuur en baande de weg voor een nieuwe generatie schrijvers die bekendstaat als de ‘Nocilla-generatie’.

Adri Boon studeerde Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij woonde langere tijd in Barcelona, Lissabon en Madrid. Sinds 1988 vertaalt hij literaire boeken uit het Catalaans, Portugees en Spaans. Auteurs van wie hij werk heeft vertaald zijn onder anderen Eça de Queiroz, Benito Pérez Galdós en Josep Pla. Ook geeft hij les aan de Vertalersvakschool en verzorgt hij incidenteel workshops.

Kristen Gehrman (moderator) komt uit Charleston, South Carolina en ze is afgestudeerd in taalwetenschappen en literair vertalen aan de Universiteit van Lausanne te Zwitserland. Zij woont nu in Den Haag waar ze werkt als zelfstandig vertaler en docent.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
22 05 23
Slotbijeenkomst leesclubtournee
Campusleesclub met Simone Atangana Bekono

Ter gelegenheid van de benoeming van schrijver Simone Atangana Bekono als honorary fellow van de Universiteit van Amsterdam, organiseerde de faculteit Geesteswetenschappen dit voorjaar acht leesclubs over haar bekroonde roman Confrontaties. Tijdens deze feestelijke afsluiting van de leesclubtournee gaat Atangana Bekono in gesprek over haar roman en aanstelling als honorary fellow en draagt voor uit eigen werk.

Datum
Maandag 22 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
14 04 23
Communistische gezinnen in naoorlogs Nederland
Mama las Marx

Tijdens de Koude Oorlog was de Nederlandse communistische partij een echte familieaangelegenheid en had, naar Sovjet-voorbeeld, een recept voor alle aspecten van het bestaan. Historicus Elke Weesjes interviewde jarenlang mannen en vrouwen die in naoorlogs Nederland opgroeiden in communistische gezinnen en tekende hun verhalen op in haar nieuwe boek Mama las Marx. Vanavond gaat ze over haar bevindingen in gesprek met Jos van Dijk, Marisca Milikowski en Hannah van Binsbergen.

Datum
Vrijdag 14 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 05 23
Connemara: Henk Steenhuis interviewt Prix Goncourt-winnaar Nicolas Mathieu

Tijdens dit programma interviewt Henk Steenhuis de Franse auteur Nicolas Mathieu over zijn nieuwe roman Connemara. In 2014 verscheen Mathieus veelgeprezen debuutroman De uitzichtlozen, die bewerkt is tot een televisieserie en waarvoor hij de Prix Goncourt ontving. Op filmische wijze en met groot psychologisch inzicht beschrijft zijn nieuwe roman het leven van twee veertigers: over thuiskomen, nieuwe liefde en hoe het leven niet altijd loopt zoals je je had voorgesteld.

Datum
Woensdag 3 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25