De ontdekking van De 75 bladen, 100 jaar na zijn dood

De tijdmachine van Marcel Proust

Op deze honderdste sterfdag van Marcel Proust een gesprek over het belang en de inhoud van het werk van deze schrijver. Er wordt gesproken met de vertalers van zijn werk over de onlangs herontdekte vondst van 75 handgeschreven bladen van Marcel Proust. Ieme van der Poel, die een gids schreef voor de moderne lezer van Op zoek naar de verloren tijd, geeft een mini-college. Voorlezer Louis van Beek draagt voor.

In 1954 maakte de befaamde Parijse uitgever Bernard de Fallois uit het niets melding van de vondst van vijfenzeventig bladen handgeschreven werk van Marcel Proust. Het lijkt om een voorstudie te gaan van de beroemde romancyclus Op zoek naar de verloren tijd, maar de vijfenzeventig bladen verdwijnen gelijk weer uit zicht. Pas na het overlijden van De Fallois in 2018 worden ze in zijn nalatenschap gevonden en in 2021 geredigeerd en geannoteerd uitgeven door Gallimard. De herontdekking slaat in als een bom. De internationale pers heeft het over ‘de heilige graal’, want nu het materiaal door iedereen gelezen kan worden, wordt het belang meteen duidelijk. De vijfenzeventig bladen, door Marcel Proust in 1908 geschreven en zorgvuldig bewaard, zijn niets anders dan het fundament van Op zoek naar de verloren tijd. In deze teksten herkent de lezer de meest iconische momenten uit de romancyclus, maar vaak zijn de details anders dan in het uiteindelijke werk.

Over de sprekers

Ieme van der Poel is emeritus hoogleraar Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was als criticus verbonden aan Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Tegenwoordig schrijft ze over Franse en Franstalige literatuur voor De Groene Amsterdammer. In 2004 werd zij door de Franse regering benoemd tot chevalier des Arts et des Lettres. Samen met Ton Hoenselaars annoteerde ze de eerste twee delen van Op zoek naar de verloren tijd.

Louis van Beek is acteur, theatermaker, schrijver en vertaler (voornamelijk voor theater) en voorlezer, en sprak alle audio-edities van het werk van Marcel Proust in.

Gerelateerde programma’s
22 11 22
Hannah Arendts analyses herzien
Imperialisme

Met de verschijning van Imperialisme is Arendts volledige hoofdwerk The Origins of Totalitarianism voor het eerst in het Nederlands beschikbaar. Ter gelegenheid van de vertaling gaan experts in gesprek over dit werk, zijn ontstaansgeschiedenis en receptie, als ook zijn betekenis voor onze eigen tijd.

Datum
Dinsdag 22 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
28 10 22
Het nieuwe boek van Thijs Lijster
Wat we gemeen hebben

Wat bindt ons in een wereld waarin ons gemeenschappelijk bezit steeds meer wordt onteigend en vernietigd? De economische crisis, de pandemie en de klimaatcatastrofe hebben een deuk geslagen in ons neoliberale zelfbeeld als autonome individuen. Overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’. Maar wat verbindt ons eigenlijk?

Datum
Vrijdag 28 okt 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
06 11 22
Ontmoeting met de winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022: Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon

De winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022 zijn de Spaanse auteur Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon. Niet eerder in de geschiedenis van de Europese Literatuurprijs koos de jury voor een vertaling uit het Spaans. De auteur en vertaler kennen elkaar goed en vertellen in dit programma over hun samenwerking, de kunst van het vertalen en over wat het betekent om op te zoek te gaan naar een nieuwe vorm en zo de literaire wereld op zijn kop te zetten.

Datum
Zondag 6 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25