Het leven van een prins in ballingschap

Bernhards oorlog

Bernhards oorlog gaat over het wonderlijke en niet zelden spectaculaire leven van de Prins der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Biograaf Dik van der Meulen gaat deze avond in gesprek over Bernhard als een complexe figuur, die opportunisme paarde aan doodsverachting; een man die egocentrisch was en tegelijk loyaal aan zijn vrienden – hoewel niet altijd aan zijn eigen echtgenote Juliana, de toekomstige koningin.

Tijdens zijn ballingschap in Londen beleefde prins Bernhard een komeetachtige militaire carrière. Binnen vier jaar klom hij op van kapitein zonder bevoegdheden tot luitenant-generaal, en werd hij bevelhebber van het georganiseerde verzet in Nederland. Toch vonden koningin Wilhelmina en hijzelf dat er nóg meer in had gezeten. Bernhards oorlog. Het leven van een prins in ballingschap bevat tal van nieuwe inzichten in het doen en laten van de prins in de Tweede Wereldoorlog, en laat bovenal zien dat Bernhard, mede door toedoen van zijn schoonmoeder, een aanzienlijk veiligheidsrisico was.

In dit programma gaat Dik van der Meulen naar aanleiding van zijn nieuwe biografie met nader bekend te maken gasten in gesprek over de vraag: Hoe is het mogelijk dat een in Duitsland geboren prins, die in 1936 nog een onbezoldigde kantoorbaan had, in 1945 een van de invloedrijkste en populairste Nederlanders was geworden?

Over de sprekers

Dik van der Meulen schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem III kreeg in 2014 de Libris Geschiedenis Prijs. De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen werd bekroond met de Jan Wolkers Prijs 2017. Daarna verschenen het pamflet Is natuur links? en de biografie Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941).

Jeroen Koch is als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht. In 2013 publiceerde hij de biografie Koning Willem I, 1772-1843 (Boom, Amsterdam). Samen met Dik van der Meulen en Jeroen van Zanten schreef hij The House of Orange in Revolution and War. A European History, 1772-1890 (Reaktion Books, Londen 2022).

Alexander Reeuwijk is schrijver, interviewer en moderator. Zijn boek Oog in Oog met de goden, over Zuid-Indiase bronzen godenbeelden en hun makers verschijnt in het voorjaar 2023 bij Uitgeverij Querido.

Gerelateerde programma’s
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 06 24
De Rapaille Partij: de wonderlijke geschiedenis van een politiek randverschijnsel

Het provocerende optreden van de verschillende Rapaille Partijen in het interbellum vormt een uniek verschijnsel in de Nederlandse politieke geschiedenis. Op basis van uitvoerig bronnenonderzoek beschrijft Robin te Slaa in zijn nieuwe boek de rumoerige geschiedenis van de oorspronkelijke Rapaille Partij en haar navolgers. Hij onderzoekt de uiteenlopende invloeden hierop, zoals anarchisme, dadaïsme, futurisme en fascisme. Vanavond gaat hij over zijn bevindingen in gesprek.

Datum
Maandag 3 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
17 05 24
Breaking the Meme: Critical Meme Reader III Launch

Memes are more than funny cat images on the internet. There are not even statistics available of how many memes are created and consumed every day, so it makes sense to look at them critically. Memes can have a tangible impact on the society we live in and could help create a future we would want. Join us for the launch of the Critical Meme Reader III: Breaking the Meme, edited by Chloë Arkenbout and Idil Galip.

Datum
Vrijdag 17 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25