Over haar schrijverschap en de hele mikmak

Dola de Jong

De dag dat Mirjam van Hengel een column las waarin Dola de Jong had geschreven dat ze een nieuw leven begon en dat de hele vroegere mikmak haar geen laars meer kon schelen, wist ze: daar wil ik meer van weten. Wie was deze vrouwelijke auteur? Een avond over het schrijverschap en bewogen leven van Dola de Jong.

Biograaf Mirjam van Hengel begon een zoektocht die leidde langs Dola’s vrijzinnige Amsterdamse jaren, de vlucht voor Hitler naar Tanger en haar broze eenzaamheid in de straten van New York. Er ontvouwde zich een leven van onverwoestbare energie en diep verdriet: het verhaal van een vrouw die wilde schrijven, met een aantal boeken groot succes had, maar het boek dat ze écht wilde maken nooit voltooide.

Mirjam van Hengel is het type biograaf dat onder de huid van haar hoofdpersonen kruipt. Haar portret van Dola de Jong doet recht aan een intrigerende vrouw, de barst in haar leven, haar geschreven én ongeschreven boeken. Mirjam van Hengel gaat deze middag over Dola de Jong in gesprek met Hanneke Groenteman en dichter Maud vanhauwaert leest onder andere haar ‘Monument voor een vrouw’.

Over de sprekers

Mirjam van Hengel schreef Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert (2018), dat genomineerd werd voor de Bookspot Literatuurprijs en bekroond met de Henriëtte de Beaufortprijs 2022. Eerder verscheen Hoe mooi alles (2014), over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman. Van Hengel was redacteur, maakt literaire programma’s en schrijft voor onder meer de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Hanneke Groenteman begon haar journalistieke carrière bij Het Parool. Daarna werkte ze mee aan diverse radio- en tv-programma’s, waaronder het feministische Hoor Haar, Met het Oog op Morgen (NOS), kunst- en cultuurprogramma De Plantage, en tien seizoenen Sterren op het Doek (Max). Ze publiceerde vier boeken: Doorzakken bij Jamin, Dikke Dame, Bestemming Bereikt? en De Battle (jeugd). Ze schrijft voor diverse bladen, o.a. een column in Zin. Samen met Djoeke Veeninga (VPRO) geeft ze interviewtrainingen.

Maud Vanhauwaert is dichter en performer. Ze publiceerde onder andere de dichtbundels, ik ben mogelijk (2011), wij zijn evenwijdig (2014), en het stad in mij (2020, bekroond met de Jan Campertprijs), de weerslag van haar stadsdichterschap van Antwerpen.

Gerelateerde programma’s
28 11 22
Culturele veldslagen

In Culturele veldslagen onderzoekt Gijs van Oenen de filosofische en historische achtergronden van de zogenaamde culture wars, waarin culturele stellingen worden bevraagd en aangevochten met een beroep op identiteit, zelfbegrip en sociale tegenstellingen. Ter gelegenheid van zijn nieuwe boek gaat de filosoof in gesprek over de wisselwerking tussen overtuiging, identiteit en sociale rechtvaardigheid en hoe deze vorm krijgt aan zowel de rechter- als linkerkant van het politieke spectrum.

Datum
Maandag 28 nov 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
08 03 23
The Future of Global Workers in the Platform Age

For marginalized laborers in the Global South, the future of work is already here—from youth gaining new freedom through the creator economy to algorithmically exploited gig workers. Authors from the new book Feminist Futures of Work: Reimagining Labour in the Digital Economy (eds. Payal Arora, Usha Raman & René König) and beyond engage with this fast-moving market and discuss how we can reshape work platforms to be fair and inclusive.

Datum
Woensdag 8 mrt 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
07 02 23
Hoe vrouwen kijken naar vrouwen

Mannen kijken en vrouwen worden bekeken: dat is althans het idee achter de ‘male gaze’. Maar hoe kijken vrouwen dan naar andere vrouwen? Wie kiezen ze als rolmodel, en wat betekent dat?

Datum
Dinsdag 7 feb 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25