De nacht van vandaag

Onder de noemer De Nacht Staat Op kwam pakweg een half jaar geleden de uitgaanssector in opstand tegen het in hun ogen perspectiefloze coronabeleid, en voor een herwaardering van de nacht. Sindsdien is de nacht daadwerkelijk weer flink opgestaan. Met ADE nog vers in het geheugen neemt SPUI25 in Spe het hedendaagse nachtleven onder de loep. Hoe ziet het uitgaansleven er post-pandemie uit?

Naast het vechten voor een gewaardeerde plek in de maatschappij loopt het nachtleven ook in de eigen rangen tegen problemen aan. Kritiek op de Amsterdamse nachtclub De School en festivals als Awakenings en DGTL in het kader van de Black Lives Matter-protesten van 2020 legde schrijnend bloot dat veel uitgaansgelegenheden niet de inclusieve plek kunnen zijn die ze beloven. Ook feministische en queer activisten riepen clubs en organisaties op om de pandemie als moment van zelfreflectie te gebruiken. Hoe kon het in de toekomst veiliger en inclusiever? Daarnaast bevindt de techno-subcultuur zich momenteel in een commerciële ‘boom’. De jonge clubber komt om de hoek kijken, maar beschikt dankzij twee jaar pandemie niet over de kennis van ongeschreven regels en normen. Het gemeenschapsgevoel en de waarde van de subcultuur komen mogelijk in het geding.

Tegen deze achtergrond vraagt de redactie van SPUI25 in Spe zich af hoe ‘de nacht’ erbij ligt. Waar wringt het, waar moeten we op letten, en wat is er nodig vanuit de politiek én vanuit de scene zelf om een inclusief, waardevol en divers nachtleven neer te zetten? Hoe creëren we het goede nachtleven?

Na afloop van deze verkenning in taal vieren we de nacht van vandaag met een borrel en de tunes van DJ M.C.!

Over de sprekers

Thys Boer is de oprichter van Stichting N8W8 R’dam en kerndocent Leisure & Events Management bij de Willem de Kooning Academie. Thys heeft voor zijn MA opleiding Cultural Entrepreneurship & Economics aan de Erasmus Universiteit de sociale en culturele waarde van de dance scene in Nederland onderzocht.

Lieke Knijnenburg werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer en schrijft met een filosofische blik over ongelijkheid, macht en verzet. In essays verkende ze onder andere de belofte van de nacht, de politieke potentie van clubcultuur en hoe vrij we nog zijn op de dansvloer.

Marly van den Boom brengt als DJ M.C. sets met een rauw 90ies-geluid, waar invloeden uit Eindhoven en Den Haag doorheen klinken. Van acid tot techno en trance – het gaat haar erom mensen te laten bouncen. Verwacht hoge energie en een gevarieerde sound.

Kim Nguyen (alias Kimmah) is DJ, fotograaf en masterstudent stedenbouw aan de TU Delft. Ze heeft gedraaid voor verschillende radiozenders, in clubs als BIT, PIP, Poing, Garage Noord en als voormalig resident bij FOMO Rotterdam. Daarnaast doet ze voor haar afstuderen momenteel ook onderzoek naar nachtleven, gentrificatie en de positie van minderheden hierin.

Timo Koren is docent Arts and Culture Studies aan de Erasmus Universiteit. Hij is gepromoveerd als sociaal geograaf aan de University of Southampton op een onderzoek over nachtclubs in Amsterdam – specifiek het ontstaan van sociale ongelijkheid in het nachtleven, de rol van muziekgenres en de regulering van de stad bij nacht. Eerdere publicaties gaan onder andere over ongelijkheid in de uitgeverijwereld.

Gerelateerde programma’s
05 06 24
Who do we swipe right for and why?
Summer of Algorithmic Love

Are we approaching a summer of algorithmic love? Developments in romantic matchmaking are being fueled by the mundane practice of swiping upon potential partners on dating apps. These apps appear to feed us recommendations of possible lovers, but we are going to dive a level deeper and ask how these recommendations actually interact with our romantic and sexual preferences.

Datum
Woensdag 5 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 09 24
Basisverzen van het middenpad
Nagarjuna: in het licht van de leegte

Nagarjuna wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste boeddhistische denker na de Boeddha zelf. In zijn hoofdwerk, Basisverzen van het middenpad, herdefinieert hij de boeddhistische notie van leegte. De verfijning en diepgang van dit boek hebben niet alleen generaties van latere boeddhisten beziggehouden, maar vormen ook voor hedendaagse filosofen nog een bron van inspiratie. Tegelijkertijd is het een werk van levenskunst dat ook niet-academische (en niet-boeddhistische) lezers kan aanspreken. Bij de nieuwe vertaling van Michiel Leezenberg gaan we in gesprek over Nagarjuna’s denken.

Datum
Donderdag 19 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25