Gijzelaars van St. Michielsgestel
Over het publieke debat en de elite in Nederland

Gesprekshonger

De rol van de Nederlandse elite in het publieke debat staat al geruime tijd ter discussie. In de vijftiger jaren richtten bestuurders met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, voormalige gijzelaars uit het kamp St. Michielgestel, het Nederlands Gesprek Centrum (NGC) op. Naar aanleiding van zijn boek Gesprekshonger, een geschiedenis van het NGC, verkent historicus Wim de Jong met Daan Roovers, Xandra Schutte en James Kennedy de ontwikkeling van het maatschappelijke debat in Nederland en de rol van de elite daarin.

In Gesprekshonger, dat uitkomt bij ISVW Uitgevers, beschrijft historicus Wim de Jong de opkomst en invloed van het Nederlands Gesprek Centrum. Deze elitaire organisatie had grote invloed in discussies over euthanasie, burgerschap en integratie, maar ook bijvoorbeeld de ondernemende universiteit. Ze was een voorloper van instituten als SCP en CPB en haar tijd ver vooruit met de instelling van burgerberaden.

Gesprekshonger is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van het maatschappelijke debat in Nederland, de rol van de elite of burgerberaden, maar beschrijft ook een uniek stuk Nederlandse geschiedenis dat nog nooit eerder diepgaand is beschreven. De Jong wordt geïnterviewd door Daan Roovers, voormalig Denker des Vaderlands, en gaat in gesprek met Xandra Schutte en James Kennedy.

Over de sprekers

Wim de Jong is politiek historicus, filosoof, en publicist, onder andere op het gebied van democratie, burgerschap en onderwijs. Hij promoveerde bij de Radboud Universiteit met ‘Van wie is de burger? Omstreden democratie in Nederland 1945-1985’.

Xandra Schutte is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, die eerder een jubileumnummer over ‘de elite’ publiceerde.

James Kennedy is hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis bij de Universiteit Utrecht en was voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland opstelde.

Daan Roovers (moderator) is filosoof en docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2019 tot 2021 was ze Denker des Vaderlands. Sinds 1 juli 2021 is zij lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Gerelateerde programma’s
15 05 24
De vrouwen die de Nederlanden vormden
AFGELAST: Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

Datum
Woensdag 15 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 03 24
Migrants' Access to Social Benefits and Services
Welfare Chauvinism in Europe

Should migrants in Europe receive social benefits and services? Not according to the notion of welfare chauvinism, which is currently at the heart of political conflicts in many societies. With the launch of her new book Welfare Chauvinism in Europe, Gianna Maria Eick will discuss this concept, unveiling how the public in Europe really thinks about it.

Datum
Dinsdag 12 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25