Katalysator van emancipatie: Libelle en Margriet als venster op de wereld

De twee bekendste vrouwenbladen in Nederland, Libelle en Margriet, speelden na de oorlog een veel grotere rol in de emancipatie van vrouwen dan over het algemeen wordt aangenomen. Behalve over breipatronen of koken werd er ook geschreven over thema’s als het wel of niet krijgen van kinderen, geboorteregeling, opvoeding, gelijke rechten en kansen.

Vroeger werd een pasgetrouwde vrouw gelukkig gemaakt met een abonnement op een damesblad. Was het blad eenmaal in huis, dan vervulde het vaak jarenlang de rol van raadgeefster, vraagbaak en dus die van ‘beste vriendin’. In de eerste decennia na de oorlog werden Libelle en Margriet door miljoenen vrouwen gelezen. Journalist een schrijfster Marjan van Marle maakte een selectie uit de jaargangen van Libelle en Margriet van de jaren 50 tot eind jaren 80, waarin de gigantische ontwikkelingen van de twintigste-eeuwse maatschappij zichtbaar worden. De redacties pleitten voor beter onderwijs, legalisering van abortus, recht op beleving van de eigen vrouwelijke seksualiteit, parttime werken en betere kinderopvang. In haar boek Je beste vriendin laat Marjan van Marle zien dat Libelle en Margriet in deze periode een niet te onderschatten rol speelden in de emancipatie van de Nederlandse vrouw.

Marjan van Marle gaat met redacteur Simon Dikker Hupkes en journalist Maartje Laterveer in gesprek over de ontwikkeling en maatschappelijke invloed van misschien wel de twee meest toonaangevende vrouwenbladen in Nederland. Journalist Liddie Austin leidt de avond in met een column.

Over de sprekers

Liddie Austin studeerde Slavische Talen en Algemene Literatuurwetenschap, was redacteur van bladen als Libelle en Opzij en werkt sinds 2013 als freelance journalist voor bladen als Zin, Flow, Happinez, FD Persoonlijk, Harper’s Bazaar en ook nog steeds voor Libelle.

Maartje Laterveer schrijft voor de Volkskrant, Vogue, Het Financieele Dagblad en FD Persoonlijk en bespreekt elke maand de nieuwste boeken in Vogue. Ze schreef een wekelijkse column over de veranderende man-vrouwverhoudingen in Het Financieele Dagblad en heeft zich sindsdien in dit onderwerp gespecialiseerd. In september 2017 verscheen haar boek Vrouwen & seks. In februari 2019 verscheen bij Atlas Contact Wolf, een essaybundel die ze samenstelt rondom de vraag: wat maakt de vrouw? In februari 2020 verscheen hierop het vervolg over de man: Sfinx.

Marjan van Marle studeerde cultuurwetenschappen en werkt sinds 1973 in de journalistiek, onder meer bij Margriet en Libelle. In 1998 debuteerde ze met De gelukkige weduwe, een roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van een populair vrouwenblad. Inmiddels heeft ze vijftien boeken over uiteenlopende onderwerpen op haar naam staan. Op 18 november verschijnt haar boek Je beste vriendin. Libelle en Margriet als venster op de wereld. 

Simon Dikker Hupkes studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is redacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact. Dikker Hupkes is de host van de succesvolle podcastreeks Wie is Poetin?.

Gerelateerde programma’s
17 11 22
Ongekend: vrouwen in de natuurwetenschap die over het hoofd werden gezien

Newtons wetten, Einsteins relativiteitstheorie, Schrödingers kat; bijna iedereen kent natuurwetenschappelijke wetten, theorieën of eenheden die naar mannen zijn vernoemd – maar naar vrouwen? In haar nieuwe boek Ongekend toont Margriet van der Heijden dat wie maar een beetje zoekt, hen al gauw vindt: vrouwen die zich tot onderzoeker ontwikkelden, ontdekkingen deden, ideeën formuleerden en vaak daarna toch buiten de geschiedenisboeken bleven.

Datum
Donderdag 17 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 03 22
De Beauvoir, Paglia en Peterson
Macht, seks en mythe

In De tweede sekse verklaart Simone de Beauvoir de hardnekkigheid van asymmetrische machtsverhoudingen tussen de seksen uit onderliggende mythische verhalen en voorstellingen. Maar daaraan voegt ze toe dat deze ‘dromen van de mensheid’ historisch bepaald zijn, en dus veranderlijk. Volgens Camille Paglia en Jordan Peterson echter zijn de dominante mythen over macht, seks en sekse tijdloos en onontkoombaar. In haar lezing onderzoekt Karen Vintges een aantal invloedrijke theorieën over seks en seksenverhoudingen.

Datum
Woensdag 23 mrt 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25