Terug naar Srebrenica

Eind oktober verschijnt in Nederlandse vertaling bij uitgeverij De Arbeiderspers Een landkaart van het verdwijnen van Emir Suljagić, overlevende van de genocide in Srebrenica en directeur van het Srebrenica Memorial Center in Potočari. Hij gaat onder leiding van Guido Snel in gesprek met schrijver Bertien Minco, die tevens directeur is van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De voertaal van dit programma is Engels.

Emir Suljagić was tijdens de Bosnische oorlog tolk voor de UNHCR in Srebrenica. Hij publiceerde in 2005 Briefkaarten uit het graf. In dit literaire getuigenverslag, dat uiteindelijk in negen verschillende talen verscheen, schreef hij uit eerste hand over het leven in het belegerde Srebrenica, over de val van de VN-enclave en de genocide. In zijn nieuwe boek schrijft hij over het leven na de catastrofe. Is er leven mogelijk als er hele delen van de gemeenschap zijn weggevaagd? Hoe werkt de herinnering, en wat is de rol van rechtsgang en documenten voor de reconstructie van de herinnering? En wat betekent de terugkeer voor Suljagić (sinds 2019 directeur van het Srebrenica Memorial Center in Potočari) en andere nabestaanden naar de plaats van de misdaad, die ook de plaats is van hun leven voor de genocide? Gespreksgenoot van Suljagić is Bertien Minco, schrijver van de roman Liever niet op reis, over de holocaustherinnering uit het perspectief van de tweede generatie, en net als Suljagić verantwoordelijk voor een officiële herinneringsplaats (Kamp Westerbork).

Over de sprekers

Emir Suljagić is journalist, activist en sinds 2019 directeur van het Srebrenica Genocide Memorial. Suljagić promoveerde als politicoloog aan de Universiteit van Hamburg. Hij was tolk voor de Verenigde Naties in Srebrenica en begon zijn journalistieke carrière voor het Bosnische weekblad Dani. Hij werkte als correspondent voor het Institute for War and Peace Reporting vanuit het Joegoslavië in Den Haag. Artikelen van zijn hand verschenen in onder meer The New York Times, Al Jazeera en Die Zeit. Hij doceert International Relations aan de International University of Sarajevo. Hij was ook minister van onderwijs, en onderminister van defensie in Bosnië.

Bertien Minco is sinds mei 2022 algemeen directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze werkte eerder op diverse plekken in de cultuur- en mediasector en onderzoekt, schrijft en vertelt over haar joodse familiegeschiedenis, de tweede wereldoorlog en hoe die is verzwegen. In de roman Liever niet op reis, die Bertien Minco publiceerde in 2016, volgen we hoofdpersoon Rivka bij haar intensieve zoektocht naar de geschiedenis van haar familie, het zwijgen van haar ouders en grootmoeder en de enorme impact die dat nog altijd heeft op haarzelf, maar ook op de volgende generatie.

Guido Snel is schrijver, vertaler en universitair docent Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onlangs het lovend ontvangen Negen steden. Europa van Wenen naar Istanbul. Ook stelde hij recent een bundeling autobiografische teksten samen van Danilo Kiš (Homo Poeticus, 2022). Andere publicaties: De mirreberg (2018, roman), Huis voor het Hiernamaals (2016, verhalen) en Naar Istanbul (2014, reisboek). Zijn werk verschijnt bij De Arbeiderspers.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25