© Piet Schreuders
Over wereldbeeld en werken van W.F. Hermans

Hermans helemaal

Het wereldbeeld en de werken van Willem Frederik Hermans spreken vandaag, een kwart eeuw na zijn dood, nog altijd aan, en inspireren nieuwe kunstenaars en liefhebbers van de letteren tot nieuwe creaties. Wat verklaart die wonderlijke aantrekkingskracht van een moeilijk man, die zijn talenten in de volle breedte – van romans tot poëzie, collages en fotografie – aan Nederland toonde?
Willem Frederik Hermans is een kwart eeuw na zijn dood weer geheel terug in de belangstelling: zijn Volledige Werken in 24 delen zijn onlangs voltooid, Hermans wordt ontdekt als fotograaf en zijn boeken worden tot toneelstukken bewerkt. In dit programma brengen we Hermans in de volle breedte, van zijn bewonderenswaardige nieuwsgierigheid en creatieve speelsheid tot gesel des vaderlands. De Volledige Werken geven aanleiding voor herbezinning op de man die zich bezighield met zoveel meer dan het schrijven van romans, novellen en verhalen: hij was dichter, fysisch geograaf, lector, fotograaf, toneelschrijver, kunstenaar en reizend en schrijvend journalist. Bekritiseerd om alles wat hem bezighield, maar Hermans hield altijd voet bij stuk. Wie is de man die iedereen, persoonlijk en publiek, tegen zich in het harnas joeg, en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen? Veel. Zijn wereldbeeld blijkt niets aan actualiteit te hebben ingeboet, en spreekt velen die hem hebben gekend of die hem in deze tijd ontdekken nog altijd aan.

Over de sprekers

Peter Kegel is editeur bij het Huygens Instituut (KNAW). In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij en het Willem Frederik Hermans instituut (WFHi) verzorgde hij de afgelopen decennia mede de Volledige Werken. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht, waar hij eerder ook actief was als bibliothecaris. Momenteel bereidt hij een proefschrift voor over tekstgenese.

Inge-Vera Lipsius is, naast curatorial associate bij de Amsterdamse galerie The Merchant House, regisseur en acteur. Zij behaalde een Master’s degree in European, Latin American and Comparative Literatures, en een Bachelor’s degree in Engels aan de Universiteit van Cambridge, waar zij actief was als actrice en zich specialiseerde in Franse literatuur en theater. Zij regisseert momenteel een eigen bewerking van Hermans novelle Paranoia, die eind oktober wordt opgevoerd.

Piet Schreuders is grafisch ontwerper, uitgever en ‘directeur’ van De Poezenkrant. Hij publiceerde diverse boeken met bijzondere aandacht voor vormgeving. Voor het Fotomuseum Den Haag stelde hij de tentoonstelling ‘Vrij belangrijke foto’s’ samen, die nog tot 8 januari 2023 te zien is. In januari verschijnt het boek Het Universum van Willem Frederik Hermans van Hans Renders, Max Pam en Piet Schreuders.

Diederik Burgersdijk is moderator bij SPUI25. Hij doceert Latijn en Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, en aan het Radboud Institute for Culture and History (RICH) te Nijmegen. Bij Athenaeum, Polak & Van Gennep verschenen zijn boeken De Macht van de Traditie. Het keizerschap van Augustus en Constantijn (2016) en De Sluipwesp en de Leliën. Geloof en ongeloof in de klassieken (2018) en Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool (2022). In 2020 verscheen zijn eerste vertaling vanuit het Latijn, in samenwerking met Peter Burgersdijk en Richard Haasen: Cornelius Nepos. Macht en moraal, nagelaten werk.

Gerelateerde programma’s
29 05 24
Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd
De gevangenissonnetten van Albrecht Haushofer

De gevangenissonnetten in Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd van de Duitse dichter Albrecht Haushofer roepen een aantal fundamentele vragen op, zoals over de waarheidsaanspraak van poëzie, over het dichterschap als zelfonderzoek en over schrijven als ontsnapping uit onmogelijke omstandigheden. Vanavond belichten we deze tweetalige bundel op dichterlijke, essayistische, biografisch-historische en muzikaal-theatrale wijze.

Datum
Woensdag 29 mei 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
16 05 24
Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Margot Dijkgraaf & Ulrike Draesner

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In deze editie een dialoog tussen Margot Dijkgraaf, en Ulrike Draesner. Moderatie: Jerker Spits.

Datum
Donderdag 16 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
25 01 24
Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap
Anders dan de anderen

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.

Datum
Donderdag 25 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25