© Piet Schreuders
Over wereldbeeld en werken van W.F. Hermans

Hermans helemaal

Het wereldbeeld en de werken van Willem Frederik Hermans spreken vandaag, een kwart eeuw na zijn dood, nog altijd aan, en inspireren nieuwe kunstenaars en liefhebbers van de letteren tot nieuwe creaties. Wat verklaart die wonderlijke aantrekkingskracht van een moeilijk man, die zijn talenten in de volle breedte – van romans tot poëzie, collages en fotografie – aan Nederland toonde?
Willem Frederik Hermans is een kwart eeuw na zijn dood weer geheel terug in de belangstelling: zijn Volledige Werken in 24 delen zijn onlangs voltooid, Hermans wordt ontdekt als fotograaf en zijn boeken worden tot toneelstukken bewerkt. In dit programma brengen we Hermans in de volle breedte, van zijn bewonderenswaardige nieuwsgierigheid en creatieve speelsheid tot gesel des vaderlands. De Volledige Werken geven aanleiding voor herbezinning op de man die zich bezighield met zoveel meer dan het schrijven van romans, novellen en verhalen: hij was dichter, fysisch geograaf, lector, fotograaf, toneelschrijver, kunstenaar en reizend en schrijvend journalist. Bekritiseerd om alles wat hem bezighield, maar Hermans hield altijd voet bij stuk. Wie is de man die iedereen, persoonlijk en publiek, tegen zich in het harnas joeg, en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen? Veel. Zijn wereldbeeld blijkt niets aan actualiteit te hebben ingeboet, en spreekt velen die hem hebben gekend of die hem in deze tijd ontdekken nog altijd aan.

Over de sprekers

Peter Kegel is editeur bij het Huygens Instituut (KNAW). In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij en het Willem Frederik Hermans instituut (WFHi) verzorgde hij de afgelopen decennia mede de Volledige Werken. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht, waar hij eerder ook actief was als bibliothecaris. Momenteel bereidt hij een proefschrift voor over tekstgenese.

Inge-Vera Lipsius is, naast curatorial associate bij de Amsterdamse galerie The Merchant House, regisseur en acteur. Zij behaalde een Master’s degree in European, Latin American and Comparative Literatures, en een Bachelor’s degree in Engels aan de Universiteit van Cambridge, waar zij actief was als actrice en zich specialiseerde in Franse literatuur en theater. Zij regisseert momenteel een eigen bewerking van Hermans novelle Paranoia, die eind oktober wordt opgevoerd.

Piet Schreuders is grafisch ontwerper, uitgever en ‘directeur’ van De Poezenkrant. Hij publiceerde diverse boeken met bijzondere aandacht voor vormgeving. Voor het Fotomuseum Den Haag stelde hij de tentoonstelling ‘Vrij belangrijke foto’s’ samen, die nog tot 8 januari 2023 te zien is. In januari verschijnt het boek Het Universum van Willem Frederik Hermans van Hans Renders, Max Pam en Piet Schreuders.

Diederik Burgersdijk is moderator bij SPUI25. Hij doceert Latijn en Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, en aan het Radboud Institute for Culture and History (RICH) te Nijmegen. Bij Athenaeum, Polak & Van Gennep verschenen zijn boeken De Macht van de Traditie. Het keizerschap van Augustus en Constantijn (2016) en De Sluipwesp en de Leliën. Geloof en ongeloof in de klassieken (2018) en Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool (2022). In 2020 verscheen zijn eerste vertaling vanuit het Latijn, in samenwerking met Peter Burgersdijk en Richard Haasen: Cornelius Nepos. Macht en moraal, nagelaten werk.

Gerelateerde programma’s
23 11 22
Diogenes en het cynische denken

Hij gaf geen colleges, maar leefde zijn visie van radicale autonomie vóór in zijn pot op het marktplein. Wie was Diogenes? En wat kunnen we vandaag de dag leren van zijn cynische denken? Een avond over het belang van een filosoof voor wie denken, leven en lichamelijkheid onlosmakelijk zijn verbonden. Hierover gaat auteur Inger Kuin in gesprek met Jacqueline Klooster, Hiske Versprille en moderator Diederik Burgersdijk.

Datum
Woensdag 23 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
20 04 23
Midden in de psychedelische renaissance
Waarover je niet kunt spreken zing je

Literair tijdschrift De Gids, internettijdschrift DIG en gastredacteur en filmmaker Maartje Nevejan hielden samen een collectieve trip en doen verslag van hun zoektocht naar een nieuwe taal. Het nummer van De Gids wordt feestelijk gepresenteerd met gesprekken, optredens en vertoningen van bijdragende schrijvers, kunstenaars en redacteuren van dit nummer, onder wie Patricia Pisters, Maartje Nevejan en Dirk Vis.

Datum
Donderdag 20 apr 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
22 11 22
Hannah Arendts analyses herzien
Imperialisme

Met de verschijning van Imperialisme is Arendts volledige hoofdwerk The Origins of Totalitarianism voor het eerst in het Nederlands beschikbaar. Ter gelegenheid van de vertaling gaan experts in gesprek over dit werk, zijn ontstaansgeschiedenis en receptie, als ook zijn betekenis voor onze eigen tijd.

Datum
Dinsdag 22 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25