M. Vasalis is niet dood!

Vasalis (1909-1998) is een van de meest geliefde dichters uit de twintigste eeuw. Haar werk blijft in druk en in 2011 verscheen een goed ontvangen biografie. Tijdens M. Vasalis is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Vasalis’ poëzie met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar vaak schijnbaar eenvoudige gedichten nog steeds mensen raken.

De Nederlandstalige literatuur is notoir goed in het vergeten van haar overleden schrijvers. Hun werk wordt niet echt meer gelezen en verdwijnt al snel uit druk, misschien op dat ene belangrijke boek na. Dat creëert ten onrechte het beeld dat de Nederlandse literatuurgeschiedenis de hedendaagse lezer weinig te bieden heeft. In de vierdelige serie De auteur is niet dood! willen Jesse van Amelsvoort en Aafje de Roest dat beeld kantelen. Dat doen zij door met vier gasten te bespreken wat het werk van telkens één schrijver of dichter uit het Nederlandse taalgebied voor hen betekent. Waarom moeten wij dit werk in de 21ste eeuw blijven lezen? Wat is er zo mooi aan?

Vandaag is dat M. Vasalis, die tijdens haar leven slechts een drietal bundels publiceerde: Parken en woestijnen (1940), De vogel Phoenix (1947) en Vergezichten en gezichten (1954). Gedichten als ‘Afsluitdijk’ of ‘De idioot in het bad’ zijn bekend, maar Vasalis heeft nog veel meer geschreven. Met Simone Atangana Bekono, Maria Barnas, Maaike Meijer en een student Nederlandse letterkunde van de Universiteit van Amsterdam gaan we over het rijke oeuvre van Vasalis in gesprek.

Over de sprekers

Jesse van Amelsvoort is docent moderne Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In november 2021 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over hedendaagse minderheidsliteratuur in Europa. Hij is redacteur van Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur en heeft gepubliceerd in onder meer de Nederlandse Boekengids en Nexus.

Aafje de Roest promoveert aan de Universiteit Leiden op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren in online Nederlandse jeugdcultuur. Zij concentreert zich op hedendaagse Nederlandse hiphop. Ze is een van de Faces of Science van NEMO en de KNAW, lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds en bedenker van de trending hashtag #wijzijnneerlandici.

Simone Atangana Bekono is dichter en schrijver. Haar dichtbundel hoe de eerste vonken zichtbaar werden (2017) werd bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium en haar roman Confrontaties (2020) stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de prijs Beste Boek voor Jongeren en de Anton Wachterprijs. Ze is columnist bij de Volkskrant en redacteur van De Revisor.

Maria Barnas is dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en redacteur van De Gids. Haar meest recente roman is Altijd Augustus (2017) en in 2022 verscheen haar laatste dichtbundel Diamant zonder r. Haar werk is bekroond met onder meer de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloemprijs. Sinds 2016 is ze lid van de Akademie der Kunsten in 2022 werd ze benoemd tot Stadsdichter van Alkmaar.

Maaike Meijer is neerlandica, literatuurwetenschapper en emerita hoogleraar Genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Momenteel werkt ze aan een studie over mannelijkheid. In 2011 verscheen haar bejubelde biografie van M. Vasalis, in 2018 gevolgd door een biografie van F. Harmsen van Beek.

Jonas van Kappel is neerlandicus, kunsthistoricus en momenteel masterstudent van de opleiding MA Curating Art aan Stockholm University. In zijn bachelorscriptie schreef hij over genderconstructies in het werk en de receptie van M. Vasalis. Verder heeft hij ervaring in theatereducatie en werkt hij aan een mogelijke eerste publicatie voor het onderzoeksplatform Stedelijk Studies.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
16 05 24
Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Margot Dijkgraaf & Ulrike Draesner

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In deze editie een dialoog tussen Margot Dijkgraaf, en Ulrike Draesner. Moderatie: Jerker Spits.

Datum
Donderdag 16 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 24
Woorden willen losjes leven. Virginia Woolf en schrijverschap

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? In het net verschenen Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap reflecteert Virginia Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Vanavond gaan we in gesprek over de schrijver Woolf, en over schrijven en vertalen anno 2024.

Datum
Dinsdag 4 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
18 03 24
Osamu Dazai: een leven vol schaamte

De Japanse schrijver Osamu Dazai schreef een van Japans bestverkochte boeken allertijden: Als mens mislukt. Deze semi-autobiografische roman verscheen in Japan in 1948, enkele maanden voordat Dazai een eind aan zijn leven maakte. Lisanne Snelders gaat over dit bijzondere boek in gesprek met Ellen Deckwitz en Dazai-vertaler Luk Van Haute.

Datum
Maandag 18 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25