Het wilde deel van de wereld

In het antropoceen stelt de mens zichzelf centraal en probeert hij de wereld op grote schaal te beheersen. De natuur wordt gereduceerd tot instrument en verliest haar intrinsieke waarde. Omgevingsfilosoof Virginie Maris pleit voor een herwaardering van de natuur in haar radicale anders-zijn.

Note: The conversation between Maris and Ten Bos will be conducted in English.

Tegenover de platte, grenzeloze wereld van het antropoceen stelt Virginie Maris ‘het wilde deel van de wereld’. Haar benadering veronderstelt een andere manier van denken over, en omgang met de natuur. Volgens Maris is het van belang onszelf te begrenzen, om zo de soevereiniteit van de wilde natuur zeker te stellen, en haar te beschermen tegen uitbuiting en vervreemding. We moeten ons in de wilde natuur gedragen als bezoekers van een vreemd land, niet als opzichters of beheerders.

Tijdens dit programma gaat filosoof en voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos met Maris in gesprek over haar nieuwe boek dat stelt dat het wilde alomtegenwoordig is; ‘het is de kleine woelmuis die zich een weg baant dwars door de kaarsrechte rijen maïs, het is de zwerm putters die elke winter terugkeert om zich uitbundig te goed te doen aan de zonnebloempitten in de voederbakjes in de tuin, het zijn de paardenbloemen die uit het asfalt steken, het is de torenvalk met haar nest boven in de Notre-Dame. Het is misschien ook een archaïsch, vitaal deel van onszelf.’

Dit programma en boek zijn tot stand gekomen in samenwerking met Institut Français Pays Bas (IFPB). Het gesprek tussen Maris en Ten Bos zal in het Engels worden gevoerd.

Over de sprekers

Virginie Maris is omgevingsfilosoof bij het Centre national de la recherche scientifique (CNRS) en het Centre for Functional and Evolutionary Ecology (CEFE). Haar onderzoek richt zich op biodiversiteit, natuurbehoud, natuurwaarden en de relaties tussen ecologie en economie. Ze schreef meerdere boeken over deze onderwerpen. Het wilde deel van de wereld is het eerste werk van haar hand dat in het Nederlands verschijnt.

René ten Bos was van 2017 tot 2019 Denker des Vaderlands, na Marli Huijer, René Gude en Hans Achterhuis. In 2019 gaf hij het stokje over aan Daan Roovers. Ten Bos laat zich niet in een hokje plaatsen, hij analyseert net zo makkelijk de managementwereld als gendervraagstukken of onze omgang met de natuur.

Gerelateerde programma’s
09 12 20
Latouriaanse onderzoekingen
‘Niet-mensen’ in hun recht

Bruno Latour, bekend van onder meer het parlement der dingen, ontvangt deze november de Spinozalens voor zijn intellectuele oeuvre. Met Laura Burgers onderzoeken wij Latours denken in de context van onze rechtsstaat. Ook ontmoeten we Latour in literaire gedaante, en wel op het wad.

Datum
Woensdag 9 dec 2020 20:00 uur
Locatie
Online
10 12 19
SPUI25 in Spe
Samenleven met het niet-menselijke

Er wordt steeds meer ontdekt over de intelligentie en communicatie van dieren, dingen en natuur. Deze avond gaan we een stap verder en stellen de vraag wat de consequenties zijn voor recht, politiek en beleid als we deze nieuwe wetenschappelijke inzichten serieus nemen.

Datum
Dinsdag 10 dec 2019 20:00 uur
Locatie
Online