Interview met Arnon Grunberg

Joodse literatuur en het naoorlogse Europa

Aan de vooravond van de internationale conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ spreken we met schrijver Arnon Grunberg over de rol die vormen van joodse literatuur hebben gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na 1945.

Op 2 en 3 februari vindt de online conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ plaats. Deze conferentie behandelt de pan-Europese populariteit van verschillende vormen van joodse literatuur na 1945, zoals Holocaust-literatuur, Israëlische literatuur, vooroorlogse Duits-joodse literatuur, Amerikaans-joodse literatuur, en Oost-Europees joodse literatuur. Doel is om te onderzoeken in hoeverre deze vormen van joodse literatuur een rol hebben gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na het trauma van de Tweede Wereldoorlog. Arnon Grunberg zal worden geïnterviewd over zijn eigen visie daarop als schrijver en vanuit zijn persoonlijke ervaringen met te boek staan als ‘joodse schrijver’.

Het interview zal in het Nederlands worden afgenomen door Yolande Jansen en David Wertheim. Vanaf 1 februari is het hier online terug te kijken met Engelstalige ondertiteling.

Over de sprekers

Arnon Grunberg is een veelbekroond Nederlands schrijver. Naast vele romans, waaronder Blauwe maandagen (1994), De asielzoeker (2003), De Joodse messias (2004) Huid en haar (2010), Moedervlekken (2016), en Bezette gebieden (2020) schreef hij essays en columns voor onder meer de Volkskrant, Humo, de VPRO-gids en NRC Handelsblad. Recent publiceerde hij Bij ons in Auschwitz, een bloemlezing met getuigenisliteratuur uit Auschwitz, en de bundel Als ze het over Marokkanen hebben, met vijf artikelen over ‘identiteit, Amsterdam-Zuid en de onvermijdelijke schaduw van het verleden’.

Yolande Jansen is Universitair Hoofddocent Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en Bijzonder Hoogleraar humanisme in relatie tot religie en seculariteit voor de Socrates Stichting bij de Vrije Universiteit

David Wertheim is directeur van het Menasseh ben Israel Insituut voor joodse studies.

Gerelateerde programma’s
27 01 20
75 jaar bevrijding Kamp Auschwitz
Bij ons in Auschwitz

Ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz verzamelde Arnon Grunberg in het boek Bij ons in Auschwitz teksten van ‘morele getuigen’, getuigen die slachtoffer waren van de terreur. Arnon Grunberg spreekt en diverse schrijvers en acteurs dragen fragmenten voor uit het boek. Met Sonja Barend, Anneke Brassinga, Charlotte Van den Broeck, Sabri Saad Elhamus, Hans Kesting, Kees Hulst, K. Schippers, Gijs Scholten van Aschat en Patricia de Groot (redacteur). Marc Pantus zingt Kaddisj van Maurice Ravel en Zog nit keynmol, met Maarten Hillenius op piano.

Datum
Maandag 27 jan 2020 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 05 17
De verbeelding van de Holocaust in graphic novels

In de graphic novel Maus van Art Spiegelman gaat de tekenaar op bezoek bij zijn vader, die als Poolse Jood de vernietigingskampen overleefde. De Nazi’s zijn in deze bestseller als katten weergegeven, de Joden als muizen. In deze metafoor wordt het onnoembare, het onvoorstelbare van de holocaust goed verbeeld. Wat voegen graphic novels toe aan het herdenken van de Holocaust? En hoe kan dit materiaal ingezet worden voor educatie?

Datum
Donderdag 4 mei 2017 17:00 uur
Locatie
SPUI25