Dit hebben wij in huis! #9

Boeken in Batavia

In Nederlands-Indië werd gelezen! Er waren vele uitgevers, boekhandels, drukkerijen. Van Nederlanders, Indonesiërs, en van in de kolonie woonachtige Chinezen en Arabieren. Of ze nu geschreven waren op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of gesteendrukt met inkt van de damarboom: in de koloniale geschiedenis waren boeken belangrijk.

Er was propagandistisch drukwerk, en ook censuur, terwijl talloze gevaren zoals tijgers, kannibalen en schipbreuk de handel in boeken bedreigden. Toch maakten zakenmensen en idealisten uit Nederland in de lange negentiende eeuw de reis naar de Oost en zetten daar een boekhandelsbedrijf op. Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert laat aan de hand van veel uniek beeldmateriaal zien hoe die boekcultuur er in ‘de Oost’ uitzag.

Dit hebben wij in huis!
Colleges van vooraanstaande wetenschappers aan de FGw

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA is een klassieke faculteit met een brede waaier aan specialismen. De faculteit bevindt zich letterlijk en figuurlijk midden in de stad en de samenleving. Haar wetenschappers werken intensief samen met tal van culturele en maatschappelijke organisaties en bedrijven, en mengen zich veelvuldig in het actuele debat. Op initiatief van emeriti hoogleraren Marita Mathijsen en Selma Leydesdorff gaven afgelopen (voor)zomer tien prominente hoogleraren uit diverse geesteswetenschappelijke disciplines korte online colleges voor belangstellenden.

Na deze succesvolle eerste reeks – en nu we nog steeds zo aan huis gebonden zijn – slaan SPUI25 en de Illustere School van de FGw komend voorjaar opnieuw de handen ineen om het moois en verrassends dat de FGw rijk is voor het voetlicht te brengen. Elf wetenschappers geven vanaf 18 januari wekelijks een online college van een half uur over hun kennis en expertise. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Emeriti hoogleraren Marita Mathijsen en Aafke Hulk modereren de lezingen en de daaropvolgende Q&A. Alle lezingen zijn naderhand op deze website onder ‘Terugblik‘ en op het YouTube-kanaal van SPUI25 terug te zien.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
22 03 21
Dit hebben wij in huis! #10
Van taalsommen naar telregels

Alleen mensen kunnen rekenen en praten, en hoe je die kennis ontwikkelt blijkt innig met elkaar verweven. Samen met universitair docent Taalkunde Caitlin Meyer kijken we in deze slotaflevering naar hoe taalregels kinderen helpen om getallen te begrijpen, zoeken we de verschillen tussen slimme fouten als driede en loopte, en leren we iets over hoe leren werkt.

Datum
Maandag 22 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
08 03 21
Dit hebben wij in huis! #8
Gender and Citizenship in the Dutch Caribbean

Together with Associate Professor Theatre Studies Sruti Bala and Rose Mary Allen, Professor of Culture, Community and History at the University of Curaçao, we will look at the developments of women’s studies and feminist movements in the islands of the Dutch Caribbean.

Datum
Maandag 8 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online
01 03 21
Dit hebben wij in huis! #7
Culturele verbeeldingen van het platteland: voorbij de idylle?

Veel populaire culturele verbeeldingen van het platteland – denk aan ‘Boer zoekt vrouw’ – grijpen terug op de idylle, met als gevolg dat de niet-idyllische aspecten van het platteland onzichtbaar blijven.

Datum
Maandag 1 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online