20210208_Het-nut-van-de-man

Het nut van de man

Sinds #MeToo ligt de man, vooral de witte, opnieuw onder vuur als wellustig patriarch en geprivilegieerd onderdrukker. Feminisme bloeit en de man raakt uit de mode. Wat blijft er over van mannelijkheid? En wat is mannelijkheid eigenlijk?

Er is veel aandacht voor de schadelijke kanten van mannelijkheid en voor hun oververtegenwoordiging in misdaad, seksueel misbruik en geweld. Staan daar ook voordelen tegenover, en wat zijn die dan? Kortom, heeft mannelijkheid nut? Maakt het verschil in hoeverre mannelijkheid biologisch is dan wel aangeleerd? Verdwijnt het onderscheid tussen mannen en vrouwen of blijven er verschillen over? Wat kunnen mannen van vrouwen leren en wat kunnen vrouwen van mannen leren? Is het de schuld van de man dat vrouwen vaak in deeltijd werken of is er sprake van een andere voorkeur? Zouden mannen vaker moeten huilen?

Maarten Huygen spreekt deze avond bij het verschijnen van zijn boek Het nut van de man met Daniela Hooghiemstra en Jens van Tricht over zaken als mannenvriendschap, vaderschap en de achterstand van jongens in het onderwijs.

Over de sprekers

Maarten Huygen werkte als verslaggever, commentator en chef opinie voor NRC Handelsblad en was elf jaar correspondent in de Verenigde Staten.

Daniela Hooghiemstra is historicus en journalist en schrijft columns voor De Volkskrant.

Jens van Tricht is oprichter/directeur van Emancipator en auteur van Waarom feminisme goed is voor mannen.

Simon Dikker Hupkes (moderator) studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

Gerelateerde programma’s
17 12 20
Veertig jaar denken en doen
Gender

In 2020 viert ‘Tijdschrift voor Genderstudies’ het veertigjarig bestaan. De redactie vroeg een aantal auteurs die begin jaren tachtig al baanbrekende artikelen schreven om terug te kijken op die veertig jaar. Hoe staan we ervoor? Blijken de ideeën van toen nu hopeloos achterhaald? Wat is er in veertig jaar bereikt?

Datum
Donderdag 17 dec 2020 20:00 – 21:30
Locatie
Online
13 02 20
Over mannen en mannelijkheid
Sfinx

‘Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt’, schreef Simone de Beauvoir. Maar hoe zit het met de man? Dit onderzocht Maartje Laterveer samen met dertien mannelijke essayisten in de bundel Sfinx, die deze avond wordt gepresenteerd.

Datum
Donderdag 13 feb 2020 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25