Kennis maakt naakt. Over bomen (en mensen) in het paradijs
Alle culturen kennen de levensboom, symbool van continuïteit en vergankelijkheid, van de lijn en de cyclus die samen het leven vormen. Maar het Bijbelse scheppingsverhaal zet daar nog een boom naast, die van kennis van goed en kwaad, waar de mens bovendien niet van mag eten. Hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep legt uit hoe dat precies zit.
Dit hebben wij in huis!
Colleges van vooraanstaande wetenschappers aan de FGw
De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA is een klassieke faculteit met een brede waaier aan specialismen. De faculteit bevindt zich letterlijk en figuurlijk midden in de stad en de samenleving. Haar wetenschappers werken intensief samen met tal van culturele en maatschappelijke organisaties en bedrijven, en mengen zich veelvuldig in het actuele debat. Op initiatief van emeriti hoogleraren Marita Mathijsen en Selma Leydesdorff gaven afgelopen (voor)zomer tien prominente hoogleraren uit diverse geesteswetenschappelijke disciplines korte online colleges voor belangstellenden.
Na deze succesvolle eerste reeks – en nu we nog steeds zo aan huis gebonden zijn – slaan SPUI25 en de Illustere School van de FGw komend voorjaar opnieuw de handen ineen om het moois en verrassends dat de FGw rijk is voor het voetlicht te brengen. Elf wetenschappers geven vanaf 18 januari wekelijks een online college van een half uur over hun kennis en expertise. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Emeriti hoogleraren Marita Mathijsen en Aafke Hulk modereren de lezingen en de daaropvolgende Q&A. Alle lezingen zijn naderhand op deze website onder ‘Terugblik‘ en op het YouTube-kanaal van SPUI25 terug te zien.