© Jo Hilton - unsplash
Dit hebben wij in huis! #3

Aandacht voor Nederlandse Gebarentaal

In 2020 is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) officieel erkend. Wie gebruiken eigenlijk NGT en hoe leren kinderen die taal? Er zijn ongeveer 15.000 dove NGT-gebaarders, maar ook nog horenden zoals ouders van dove kinderen, professionals en leraren.

Emeritus Hoogleraar Nederlandse Gebarentaal Beppie van den Bogaerde belicht speciale aspecten van het leren en gebruiken van NGT.

 

Doventolk Rachel van den Brink zal dit college live in Zoom tolken. Let op: kijkers die in Zoom het college volgen kunnen haar zien, maar op de livestream in YouTube is Van den Brink niet zichtbaar. Naderhand zal de Zoom-webinar op het YouTube-kanaal van SPUI25 worden geplaatst; daarin is doventolk Van den Brink wel te zien.

 

Dit hebben wij in huis!
Colleges van vooraanstaande wetenschappers aan de FGw

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA is een klassieke faculteit met een brede waaier aan specialismen. De faculteit bevindt zich letterlijk en figuurlijk midden in de stad en de samenleving. Haar wetenschappers werken intensief samen met tal van culturele en maatschappelijke organisaties en bedrijven, en mengen zich veelvuldig in het actuele debat. Op initiatief van emeriti hoogleraren Marita Mathijsen en Selma Leydesdorff gaven afgelopen (voor)zomer tien prominente hoogleraren uit diverse geesteswetenschappelijke disciplines korte online colleges voor belangstellenden.

Na deze succesvolle eerste reeks – en nu we nog steeds zo aan huis gebonden zijn – slaan SPUI25 en de Illustere School van de FGw komend voorjaar opnieuw de handen ineen om het moois en verrassends dat de FGw rijk is voor het voetlicht te brengen. Elf wetenschappers geven vanaf 18 januari wekelijks een online college van een half uur over hun kennis en expertise. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Emeriti hoogleraren Marita Mathijsen en Aafke Hulk modereren de lezingen en de daaropvolgende Q&A. Alle lezingen zijn naderhand op deze website onder ‘Terugblik‘ en op het YouTube-kanaal van SPUI25 terug te zien.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
15 02 21
Dit hebben wij in huis! #5
Kennis maakt naakt. Over bomen (en mensen) in het paradijs

Alle culturen kennen de levensboom, symbool van continuïteit en vergankelijkheid, van de lijn en de cyclus die samen het leven vormen. Maar het Bijbelse scheppingsverhaal zet daar nog een boom naast, die van kennis van goed en kwaad, waar de mens bovendien niet van mag eten. Hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep legt uit hoe dat precies zit.

Datum
Maandag 15 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
08 02 21
Dit hebben wij in huis! #4
The Future of the Soviet Past: Can ‘Doing History’ Further Reconciliation in Russia?

What are the prospects for reconciliation when a state denies, marginalizes, or appropriates the narrative regarding a history of repression? In conjunction with the end of the Soviet era and the global ascent of the human rights discourse, observers and Gulag survivors alike expected that the nation’s history of repression would be more fully acknowledged and redressed. This proved inaccurate.

Datum
Maandag 8 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
25 01 21
Dit hebben wij in huis! #2
‘Cherchez la femme!’ Vrouwen, kunst en huishoudelijke consumptie, 1600-1700

‘Zoek de vrouw’, schreef Alexandre Dumas. Zijn advies was bedoeld voor detectives, maar ook kunsthistorici zouden het zinnetje ter harte moeten nemen, betuigt universitair docent Vroege moderne kunstgeschiedenis Judith Noorman. Door huishoudelijke consumptie te bestuderen, laar haar onderzoeksteam zien dat vrouwen meer impact hadden op de zeventiende-eeuwse kunstproductie dan voorheen werd gedacht.

Datum
Maandag 25 jan 2021 17:00 uur
Locatie
Online