Partner De Bezige Bij

Programma’s uit het verleden
11 11 24
We informeren ons kapot: Pleidooi voor onwetendheid

Iedereen kent het wel: je wilt snel iets opzoeken op het internet en twee uur later ben je nog bezig. Dat hebben we niet helemaal zelf in de hand: aandacht en informatie zijn de munteenheden van een nieuw tijdperk, de infocratie. Nog nooit konden we zoveel te weten komen over een breed scala aan onderwerpen als nu. Deze middag spreken we naar aanleiding van Ignaas Devisch’ nieuwste boek over hoe we met deze overvloed aan kennis onszelf en onze democratie kapot informeren.

**Wegens technische problemen is er helaas geen livestream beschikbaar voor dit programma**

Datum
Maandag 11 nov 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 11 24
Het nieuwe boek van Jolande Withuis
Moeder, antimoeder

In haar nieuwe boek Moeder, antimoeder reconstrueert Jolande Withuis het leven van haar moeder, een vrouw die keihard werkte en als opvoeder niet geloofde in de zachte hand. Wat betekende de opvoeding door deze krachtvrouw voor Withuis als dochter?

Datum
Vrijdag 8 nov 2024 17:00 uur
Locatie
Singelkerk
10 10 24
Een tweegesprek over de nieuwe roman van Stefan Hertmans
Dius

Deze middag gaat Niña Weijers in gesprek met Stefan Hertmans over zijn nieuwe roman, Dius. Ze zullen komen te spreken over kunst, vriendschap, schoonheid en schrijverschap.

Datum
Donderdag 10 okt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
26 09 24
Benefietavond met o.a.: Tommy Wieringa, Lisa Weeda, Jelle Brandt Corstius, Jaap Scholten en Olaf Koens
Uitverkocht: Schrijvers voor Oekraïne

Uitverkocht!

Deze bijzondere benefietavond voor Oekraïne heeft een gevarieerd programma met schrijvers Tommy Wieringa, Jaap Scholten, Jelle Brandt Corstius, Lisa Weeda, Iris Koppe en Olaf Koens. Accordeonist Oleg Lysenko en pianiste Tatiana Chevtchouk spelen Oekraïnse muziek. De avond wordt gepresenteerd door Marcia Luyten. De volledige opbrengst van de avond gaat naar de stichting Protect Ukraine. 

Datum
Donderdag 26 sep 2024 20:00 uur
Locatie
Posthoornkerk
Entree
Toegang vanaf22.50
12 09 24
Leesclub
De Dragers van Daan Borrel

Uitgeverij De Bezige Bij en SPUI25 organiseren samen een exclusieve leesclub over het romandebuut De Dragers van Daan Borrel. In een intieme setting bespreken en analyseren we de roman samen met de auteur. Moderatie: Doortje Smithuijsen.

Datum
Donderdag 12 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 24
God en de oorlog in drie generaties
Het geloof van mijn vader

‘Je mag ermee doen wat je wilt,’ zegt Kees van Zweden als hij op zijn sterfbed zijn dagboek aan zijn dochter Corien overhandigt. Als Corien begint te lezen, wordt haar duidelijk dat het leven van haar vader draaide om twee grote thema’s: God en de oorlog. In deze boekpresentatie wordt Corien geïnterviewd door Natascha van Weezel over het boek dat zij hierover schreef.

Datum
Vrijdag 22 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 06 23
Democratie is niet voor bange mensen

Democratie is niet voor bange mensen is een bundeling van de eerste drie jaar columns die Marcia Luyten schreef voor de Volkskrant. Op 20 juni wordt het boek ten doop gehouden met een debat. Luyten spreekt met Extinction Rebellion-activist Hannah Prins, schrijver Tommy Wieringa en hoogleraar politicologie Tom van der Meer over de vraag: is de democratie in staat tot de ingrijpende transformatie nodig om de opwarming van de aarde te stoppen? Wat zijn de risico’s en de valkuilen? En wat zijn de sleutels voor een vreedzame transformatie? Tijdens dit programma zal Herman Tjeenk Willink het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Datum
Dinsdag 20 jun 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 05 23
Het leven van Harry graaf Kessler
Intellectuele dandy’s, kunst, cultuur en politiek

Na te zijn gevlucht voor het nazisme schreef Harry graaf Kessler (1868-1937) op Mallorca aan zijn memoires, waarin hij terugblikt op zijn kosmopolitische, moderne leven. De graaf kende iedereen, en iedereen kende de graaf. In De man met de panamahoed neemt Rudi Meulemans je mee door een veranderende wereld. Harry graaf Kessler wilde een nieuwe mens zijn. De moderne tijd met zijn grenzeloze mogelijkheden en onontgonnen verleidingen was zijn laboratorium. Schrijver en historicus Maite Karssenberg interviewt Rudi Meulemans tijdens dit programma over zijn nieuwe boek.

Datum
Dinsdag 30 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 05 23
Hoe onze cultuur en samenleving inwerken op ons geestelijk welbevinden
Paul Verhaeghe over Onbehagen

Een gevoel van onbehagen maakt deel uit van ons mens-zijn. In zijn nieuwe boek Onbehagen laat Paul Verhaeghe zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd een burn-out, het impostersyndroom, de angst om uitgesloten te worden en een groeiende maatschappelijke onrust ondanks de stijgende welvaart. Tijdens de presentatie van Verhaeghes nieuwe boek geeft Marian Donner een laudatio en voelt psycholoog en filosoof Arthur Eaton hem aan de tand over het menselijk onbehagen anno 2023.

Datum
Dinsdag 9 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 03 23
Ik ben alles. Boekenweekevenement 2023

Met dit feestelijke programma trappen we de Boekenweek 2023 af: Mirjam van Hengel interviewt Boekenweekauteurs Lize Spit en Raoul de Jong. Met een poëtisch intermezzo van Tsead Bruinja.

Koop hier je ticket.

Datum
Zaterdag 11 mrt 2023 14:00 uur
Locatie
Aula
24 11 22
Over haar schrijverschap en de hele mikmak
Dola de Jong

De dag dat Mirjam van Hengel een column las waarin Dola de Jong had geschreven dat ze een nieuw leven begon en dat de hele vroegere mikmak haar geen laars meer kon schelen, wist ze: daar wil ik meer van weten. Wie was deze vrouwelijke auteur? Een avond over het schrijverschap en bewogen leven van Dola de Jong.

Datum
Donderdag 24 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 11 22
De ontdekking van De 75 bladen, 100 jaar na zijn dood
De tijdmachine van Marcel Proust

Op deze honderdste sterfdag van Marcel Proust een gesprek over het belang en de inhoud van het werk van deze schrijver. Er wordt gesproken met de vertalers van zijn werk over de onlangs herontdekte vondst van 75 handgeschreven bladen van Marcel Proust. Ieme van der Poel, die een gids schreef voor de moderne lezer van Op zoek naar de verloren tijd, geeft een mini-college. Voorlezer Louis van Beek draagt voor.

Datum
Vrijdag 18 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 11 22
Herverteld door Sandra Langereis en voorgedragen voor Jorn Heijdenrijk
Erasmus’ Lof der zotheid

Fleur Speet gaat in gesprek met Sandra Langereis, biograaf van Erasmus, over haar nieuwe boek Erasmus ‘Lof der zotheid’ en Jorn Heijdenrijk draagt voor.

Datum
Woensdag 2 nov 2022 20:00 uur
Locatie
Agnietenkapel
28 10 22
Het nieuwe boek van Thijs Lijster
Wat we gemeen hebben

Wat bindt ons in een wereld waarin ons gemeenschappelijk bezit steeds meer wordt onteigend en vernietigd? De economische crisis, de pandemie en de klimaatcatastrofe hebben een deuk geslagen in ons neoliberale zelfbeeld als autonome individuen. Overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’. Maar wat verbindt ons eigenlijk?

Datum
Vrijdag 28 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 10 22
Annual SPUI25 Lecture
The Role of the Writer – Witness or Commentator?

De veelbekroonde Amerikaanse auteur A.M. Homes onderzoekt in haar SPUI25-lezing de rol van de schrijver in de samenleving. Aan de hand van thema’s uit haar nieuwe boek De openbaring vraagt zij zich af: hoe schrijft een auteur fictie ten tijde van tumultueuze politieke en sociale polarisatie? Na haar lezing wordt A.M. Homes geïnterviewd door Margot Dijkgraaf.

Datum
Donderdag 13 okt 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
28 09 22
Biografie Theo van Doesburg
‘Ik sta helemaal alleen’

Theo van Doesburg was behalve beeldend kunstenaar ook criticus, tijdschriftredacteur, architect, dichter en wat al niet. Deze middag spreken biografen Hans Renders en Sjoerd van Faassen met Lien Heyting en Wies van Moorsel over het leven en werk van Theo van Doesburg.

Datum
Woensdag 28 sep 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 09 22
Een analyse van ons digitale gedrag
Iedereen verslaafd?

Met de digitalisering is het aanbod aan verslavingen enorm toegenomen. Van PlayStation tot appen, van stappenteller tot Instagram – werkelijk alles wat we online doen lijkt een sterk aantrekkende werking op ons te hebben. Vrijwel iedereen kijkt meer naar schermen dan hij of zij zou willen; niemand kan nog zonder smartphone. Maar maakt dat ons allemaal meteen verslaafd?

Datum
Donderdag 22 sep 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 09 22
David Wertheim in gesprek met Joris Luyendijk
‘Waar gaat het over als het over Joden gaat?’

David Wertheim deed voor zijn boek onbevangen onderzoek naar de manier waarop over joden gesproken wordt – en wat dat over Nederland zegt. Hierover gaat hij in gesprek met Joris Luyendijk.

Datum
Donderdag 15 sep 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 09 22
Marilse Eerkens over de opvoeding van onze kinderen
‘Als ze maar gelukkig worden’

Psycholoog Marilse Eerkens roept ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van onze opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel. Deze middag gaat Eerkens naar aanleiding van haar nieuwe boek Als ze maar gelukkig worden met expert Paulien Kuipers in gesprek over hoe we onze kinderen opvoeden.

Datum
Donderdag 8 sep 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
02 09 22
Jeroen Theunissen in gesprek met David van Reybrouck
De verhalen van Europa

In zijn nieuwe boek Ik = cartograaf doet de Vlaamse schrijver Jeroen Theunissen verslag van een voetreis die hij enkele jaren terug dwars door Europa maakte, van het uiterste zuidwestelijke puntje van Ierland tot in Istanboel. Het resultaat is een zoektocht naar ons snel veranderende continent. Hierover gaat hij in gesprek met David van Reybrouck.

Datum
Vrijdag 2 sep 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
01 09 22
Over de kracht van onze hormonen
Wij zijn onze hormonen
Deze middag gaat auteur Max Nieuwdorp naar aanleiding van zijn boek Wij zijn onze hormonen in gesprek met Gemma Venhuizen en Marcel Levi over de macht van onze hormonen op alle vlakken van ons leven en in alle levensfasen.
Datum
Donderdag 1 sep 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 06 22
Over water en zwemmen, verlangen naar het onbekende en mysterieuze onderwaterdieren
Diepdiepblauw

Zet alikruiken tegenover onenightstands, de blobvis naast het schoonheidsideaal en duik in de wereld van geheimzinnige platvissen, homoseksuele zeehonden en zelfbewuste poetslipvissen. Auteur Nikki Dekker gaat naar aanleiding van haar debuutroman Diepdiepblauw in gesprek met Niña Weijers, Femke Heemskerk, Haroon Ali en Nadia de Vries.

Datum
Maandag 20 jun 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 03 22
Het nieuwe boek van Dirk van Weelden
Het voorbeeld van hun liefde

Tijdens de feestelijke presentatie van de nieuwe roman van Dirk van Weelden, Het voorbeeld van hun liefde, gaat de auteur in gesprek met schrijver Niña Weijers en hoogleraar psychiatrie Jim van Os.

Datum
Maandag 14 mrt 2022 17:00 uur
Locatie
Singelkerk
03 11 21
Jolande Withuis over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994)
Geen tijd verliezen

Voor haar nieuwste boek dook Jolande Withuis in het leven van Jeanne Bieruma Oosting, een van Nederlands meest gerenommeerde kunstenaressen uit de twintigste eeuw en een vrouw die brak met alle heersende normen. Ze doorstond een strijd met haar rijke, adellijke familie en met de seksevooroordelen van de kunstkritiek. In dit programma spreekt Withuis met Elma Drayer over leven en werk, nalatenschap en betekenis van Jeanne Bieruma Oosting.

Datum
Woensdag 3 nov 2021 17:00 uur
Locatie
SPUI25
01 11 21
Lea Ypi in gesprek met Pieter van Os
Een jeugd in communistisch Albanië

De internationaal gerenommeerde politicoloog en filosoof Lea Ypi groeide op in communistisch Albanië, destijds een van de meest geïsoleerde landen ter wereld waar communistische idealen de plaats van religie hadden ingenomen. Deze avond gaat Ypi in gesprek met Pieter van Os over haar memoires Vrij (De Bezige Bij), waarin ze terugblikt op haar jeugd en op zoek gaat naar de ware betekenis van vrijheid.

Datum
Maandag 1 nov 2021 20:00 uur
Locatie
SPUI25
07 10 21
Een keuze uit de gedichten door Marita Mathijsen
Hans Faverey

Hans Faverey was een taalkunstenaar en een van de grote Nederlandse dichters van de twintigste eeuw. Marita Mathijsen, kenner van Favereys werk, stelde de bundel Verborgen in het zichtbare (De Bezige Bij) samen. Deze avond staan we stil bij deze nieuwe uitgave met korte lezingen, voordrachten en muziek.

Datum
Donderdag 7 okt 2021 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 09 21
Maarten Asscher in gesprek met Henk Pröpper
‘Hartslag 27’

Een literaire avond ter gelegenheid van Hartslag 27 (De Bezige Bij) van Henk Pröpper. Een persoonlijk gesprek tussen twee schrijvers – beiden tevens voormalig uitgevers – over het belang van literatuur, over lichaam en geest, over geschiedenis en toekomst, en over Parijs en Amsterdam.

Datum
Dinsdag 21 sep 2021 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 09 21
Genezen van een obsessief-compulsieve stoornis
‘Ik dwang’

Van zijn twaalfde tot zijn tweeëntwintigste bevindt Erwin Roebroeks zich in de greep van een dwangstoornis. In Ik dwang (De Bezige Bij) vertelt hij over de kwelling van leven met dwang en zijn wonderlijke genezing. In dit programma vertelt filosoof en psychiater Damiaan Denys meer over over dwangstoornissen en Roebroeks’ boek. Roebroeks gaat in op het verschil tussen gezonde en ongezonde obsessies.

Datum
Dinsdag 21 sep 2021 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 06 21
Femke van der Laan in gesprek met Herman Brusselmans
Eenzaamheid #3

In de derde aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met schrijver Herman Brusselmans. Joris van Casteren leest voor uit zijn nieuwste boek Eenzaamheid, Charlotte Mutsaers draagt poëzie voor en er is muziek van celliste Sara Gabalawi.

Datum
Woensdag 16 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
19 05 21
Een tweegesprek
Erasmus, dwarsdenker

Erasmus wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. In dit tweegesprek bevraagt classicus Diederik Burgersdijk biograaf Sandra Langereis over het leven en denken van Erasmus, naar aanleiding van haar nieuwe boek Erasmus. Dwarsdenker.

Datum
Woensdag 19 mei 2021 17:00 uur
03 05 21
Eenzaamheid

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd. Deze middag gaat hij met Maarten Asscher in gesprek over zijn nieuwe boek Eenzaamheid. Met muziek van celliste Sara Gabalawi en poëzie van Yentl van Stokkum.

Datum
Maandag 3 mei 2021 17:00 uur
Locatie
Online
01 12 20
Een tweegesprek
Sirius

Sirius is het nieuwste boek van dichter, essayist en schrijver Allard Schröder. De auteur gaat met Diederik Burgersdijk in gesprek over de thema’s uit deze sfeervolle en magische roman, en over welke plek dit nieuwste werk inneemt in zijn oeuvre.

Datum
Dinsdag 1 dec 2020 17:00 uur
Locatie
Online
14 10 20
Een avond over miskramen
Maar ik hield al wel van je

Jaarlijks krijgen 11,5 op de 1000 vrouwen een miskraam – en dat zijn alleen de geregistreerde gevallen. Geen miskraam is hetzelfde. Iedereen ervaart haar of zijn eigen leed. Deze avond spreken we hierover bij de presentatie van het boek ‘Maar ik hield al wel van je’ van journalist en schrijver Marjolijn de Cocq. Moderatie: Ronald Ockhuysen.

Datum
Woensdag 14 okt 2020 20:00 uur
Locatie
Online
30 06 20
De Onvolmaakten #2
AI en de toekomst van populisme

In deze driedelige reeks gaat Ewoud Kieft in gesprek met experts van allerhande achtergrond over de toekomstige rol van AI in ons leven. Deze tweede editie gaat Ewoud Kieft in gesprek met filosoof en Denker des Vaderlands Daan Roovers over AI en de toekomst van populisme.

Datum
Dinsdag 30 jun 2020 16:00 uur
Locatie
Online
23 06 20
De Onvolmaakten #1
AI als psycholoog en bemiddelaar in de liefde

In deze driedelige reeks gaat Ewoud Kieft in gesprek met experts van allerhande achtergrond over de toekomstige rol van AI in ons leven. Deze eerste editie spreekt Ewoud Kieft met Tila Pronk en Nadja Muller-den Blijker over AI als psycholoog en bemiddelaar in de liefde.

Datum
Dinsdag 23 jun 2020 16:00 uur
Locatie
Online
17 06 20
Moeten we bang zijn voor AI?

Gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s, algoritmisch nepnieuws, Tinder-matches, deepfakes en sollicitatiegesprekken met een computerprogramma. Of we het nu willen of niet, we worden omringd door artificiële intelligentie. Maar wat betekent dat? Naar aanleiding van het nieuwe boek van Stefan Buijsman buigen we ons over de gevaren van AI. Met: Stefan Buijsman, Ewoud Kieft, Maaike Harbers en Miriam Rasch (moderator).

Datum
Woensdag 17 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online
26 11 19
De nacht van het liefdesverdriet

Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Op deze donkere novembermiddag trekken we bij SPUI25 met wetenschappers, dichters, schrijvers en andere makers de duistere nacht van het liefdesverdriet in.

Datum
Dinsdag 26 nov 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
06 11 19
Het geheim van Marten Toonder

In november verschijnt in een eenmalige, gelimiteerde oplage Het geheim van Marten Toonder. Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we het kunstenaarschap van Marten Toonder en bespreken we zijn niet meer uit onze cultuur weg te denken personages als Tom Poes en Olivier B. Bommel.

Datum
Woensdag 6 nov 2019 16:00 uur
Locatie
SPUI25
18 09 19
De schrijver is een alleenstaande moeder

Negen jaar na haar vorige dichtbundel en vier jaar na haar bekroonde debuutroman komt Hagar Peeters met De schrijver is een alleenstaande moeder. Met een interview door Marja Vuijsje en een bijdrage van Rifka Lodeizen.

Datum
Woensdag 18 sep 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
02 09 19
Aantekeningen bij een moord

Dit programma gaat in op de ervaringen van Peter Vermeersch, die werd opgeroepen als jurylid bij een Belgische moordzaak. Vermeersch reflecteert op het gebruik van een volksjury en op de strafpraktijk en dader- en slachtofferschap. Het ‘herstelrecht’, een praktijk waarbij daders, slachtoffers en nabestaanden met elkaar in gesprek gaan om het verwerkingsproces te bevorderen, speelt hierbij een belangrijke rol.

Datum
Maandag 2 sep 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25