David Wertheim in gesprek met Joris Luyendijk

‘Waar gaat het over als het over Joden gaat?’

David Wertheim deed voor zijn boek onbevangen onderzoek naar de manier waarop over joden gesproken wordt – en wat dat over Nederland zegt. Hierover gaat hij in gesprek met Joris Luyendijk.

Waarom tooien PVV’ers zich met de Israëlische vlag? Waarom demonstreren antivaxxers met Jodensterren? Waarom bestoken Ajacieden en Feyenoorders elkaar met leuzen over joden? En waarom blijven zaken als het herdenken van de Holocaust, de politiek van Israël en het antisemitisme in Nederland telkens weer de gemoederen verhitten?

In zijn boek Waar gaat het over als het over joden gaat? zoekt David Wertheim een antwoord op deze vragen. Zijn zoektocht voert hem naar voetbalstadions, kerken en demonstraties, langs rappers, predikanten, activisten en politici van links tot rechts. Genoeg gespreksstof om zich in dit programma met Joris Luyendijk over te buigen. Want waarom voelen zulke compleet van elkaar verschillende Nederlanders zich zo betrokken bij joodse zaken? Gáát het eigenlijk wel over joden?

Over de sprekers

David Wertheim is cultuurhistoricus en directeur van het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Studies. Hij publiceerde eerder Salvation through Spinoza, over de Duits-joodse receptie van Spinoza, en Verloren in de tijd van Einstein, over de Nederlands-joodse wetenschapsfilosoof A.C. Elsbach.

Joris Luyendijk debuteerde in 1998 met Een goede man slaat soms zijn vrouw. Daarop volgde vijf jaar correspondentschap in het Midden-Oosten, met als resultaat Het zijn net mensen. In 2011 vroeg The Guardian hem om de cultuur van de financiële wereld in The City vanuit zijn antropologische blik te onderzoeken. Dit leverde in 2015 het boek Dit kan niet waar zijn op. Op 8 februari 2022 verscheen zijn nieuwste boek, De zeven vinkjes.

Gerelateerde programma’s
17 01 24
Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging

Ter gelegenheid van de verschijning van het boek Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging 1945-2024 van historicus Frank van Vree, werpen verscheidene deskundigen tijdens dit minisymposium licht op de Nederlandse omgang met de meest pijnlijke en ingrijpende episode uit de moderne Europese geschiedenis: de vervolg en vernietiging van haar joodse burgers.

Datum
Woensdag 17 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 06 24
De Rapaille Partij: de wonderlijke geschiedenis van een politiek randverschijnsel

Het provocerende optreden van de verschillende Rapaille Partijen in het interbellum vormt een uniek verschijnsel in de Nederlandse politieke geschiedenis. Op basis van uitvoerig bronnenonderzoek beschrijft Robin te Slaa in zijn nieuwe boek de rumoerige geschiedenis van de oorspronkelijke Rapaille Partij en haar navolgers. Hij onderzoekt de uiteenlopende invloeden hierop, zoals anarchisme, dadaïsme, futurisme en fascisme. Vanavond gaat hij over zijn bevindingen in gesprek.

Datum
Maandag 3 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
07 02 24
Waves of Restitution, Reparation and Cultural Memory after the Second World War

The debate on reparations and restitution for victims of war, persecution, and human rights violations remains an ongoing process. In this lecture, historian Constantin Goschler will explain why and how these debates have changed in the German context, due to a memory boom, globalisation, changes in the domestic and foreign policy, and generational shifts. Lorena De Vita will comment upon Goschler’s lecture.

Datum
Woensdag 7 feb 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25