David Wertheim in gesprek met Joris Luyendijk

‘Waar gaat het over als het over Joden gaat?’

David Wertheim deed voor zijn boek onbevangen onderzoek naar de manier waarop over joden gesproken wordt – en wat dat over Nederland zegt. Hierover gaat hij in gesprek met Joris Luyendijk.

Waarom tooien PVV’ers zich met de Israëlische vlag? Waarom demonstreren antivaxxers met Jodensterren? Waarom bestoken Ajacieden en Feyenoorders elkaar met leuzen over joden? En waarom blijven zaken als het herdenken van de Holocaust, de politiek van Israël en het antisemitisme in Nederland telkens weer de gemoederen verhitten?

In zijn boek Waar gaat het over als het over joden gaat? zoekt David Wertheim een antwoord op deze vragen. Zijn zoektocht voert hem naar voetbalstadions, kerken en demonstraties, langs rappers, predikanten, activisten en politici van links tot rechts. Genoeg gespreksstof om zich in dit programma met Joris Luyendijk over te buigen. Want waarom voelen zulke compleet van elkaar verschillende Nederlanders zich zo betrokken bij joodse zaken? Gáát het eigenlijk wel over joden?

Over de sprekers

David Wertheim is cultuurhistoricus en directeur van het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Studies. Hij publiceerde eerder Salvation through Spinoza, over de Duits-joodse receptie van Spinoza, en Verloren in de tijd van Einstein, over de Nederlands-joodse wetenschapsfilosoof A.C. Elsbach.

Joris Luyendijk debuteerde in 1998 met Een goede man slaat soms zijn vrouw. Daarop volgde vijf jaar correspondentschap in het Midden-Oosten, met als resultaat Het zijn net mensen. In 2011 vroeg The Guardian hem om de cultuur van de financiële wereld in The City vanuit zijn antropologische blik te onderzoeken. Dit leverde in 2015 het boek Dit kan niet waar zijn op. Op 8 februari 2022 verscheen zijn nieuwste boek, De zeven vinkjes.

Gerelateerde programma’s
21 09 22
Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945
Dubbel zondebok

Deze middag gaat auteur en journalist Piet Hagen met Natascha van Weezel in gesprek over zijn boek Dubbel zondebok. Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945.

Datum
Woensdag 21 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
05 09 22
Spinoza en de politieke religie

Berust het beeld van Spinoza als voorvechter van de individuele vrijheid en van de democratische staat (Jonathan Israel, etc.) op een vervalsing? Doe je Spinoza meer recht door hem te zien als een denker die scherp laat zien hoe de machtsstaat er goed aan doet een (religieuze) mythe in te zetten om het volk met list en bedrog aan zich te binden? Yoram Stein gaat met Victor Kal in gesprek over zijn boek De list van Spinoza. De grote gelijkschakeling.

Datum
Maandag 5 sep 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
17 10 22
Ongelijkheid en democratie

Het Nederlandse vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Hoe is dit zo gekomen? En wat moet er veranderen? In deze tweede aflevering in de reeks Ongelijkheid onderzoeken we de impact en oorzaken van dit historisch lage vertrouwen in onze volksvertegenwoordiging.

Datum
Maandag 17 okt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25