© Laurin Steffens via Unsplash

We informeren ons kapot: Pleidooi voor onwetendheid

Iedereen kent het wel: je wilt snel iets opzoeken op het internet en twee uur later ben je nog bezig. Dat hebben we niet helemaal zelf in de hand: aandacht en informatie zijn de munteenheden van een nieuw tijdperk, de infocratie. Nog nooit konden we zoveel te weten komen over een breed scala aan onderwerpen als nu. Deze middag spreken we naar aanleiding van Ignaas Devisch’ nieuwste boek over hoe we met deze overvloed aan kennis onszelf en onze democratie kapot informeren.

**Wegens technische problemen is er helaas geen livestream beschikbaar voor dit programma**

Enerzijds is alles makkelijk op te zoeken, anderzijds staan onze individuele vrijheden op het spel, omdat politieke en economische krachten ons op allerlei manieren online proberen te beïnvloeden. Ze slagen er geregeld in door middel van georganiseerde desinformatie en manipulatie mensen op te hitsen. Dit vereist een kritische blik, die we moeten blijven trainen om te leren negeren wat geen aandacht verdient. Hoe kunnen we vanuit een weloverwogen onwetendheid opnieuw tot een geïnformeerde positie in de wereld komen? Is het niet de hoogse tijd dat we stoppen onszelf – en de democratie – kapot te informeren? Hierover gaat Ignaas Devisch aan de hand van zijn boek We informeren ons kapot: Pleidooi voor onwetendheid met nader bekend te maken sprekers in gesprek. 

Over de sprekers

Ignaas Devisch is hoogleraar medische filosofie en ethiek aan de Universiteit Gent. Ook is hij columnist bij De Standaard en veelgevraagd commentator in de media en het publieke debat. Bij De Bezige Bij verschenen eerder Ziek van gezondheid (2013), Rusteloosheid (2016) en Het empathisch teveel (2017). Deze twee laatste titels werden genomineerd voor de Socratesbeker voor het beste filosofieboek. 

Marli Huijer is emeritus hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter Stichting Maand van de Filosofie. Van 2015 tot 2017 was ze Denker des Vaderlands. Zij is opgeleid tot filosoof en arts en promoveerde op het late werk van Foucault. Van haar hand verschenen o.a.De toekomst van het sterven(2022),Beminnen. Nieuwe licht op seksuele vrijheid (2018), Discipline(2013) en Ritme (herziene versie, 2015).

René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen, Radboud Universiteit. Hij is columnist voor Het Financieele Dagblad en voormalig Denker des Vaderlands (2017-2019). Eerder publiceerde hij onder meer Water: een geofilosofische geschiedenis (2014), Bureaucratie is een inktvis (2015), Dwalen in het antropoceen (2017) en Meteosofie (2021).

Linde van Schuppen (moderator) doet interdisciplinair onderzoek naar verhalen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ze onlangs promoveerde. Daarnaast doceert ze filosofie aan o.a. studenten gedragswetenschappen, pedagogiek, psychobiologie en filosofie. Ze houdt zich ook graag bezig met publieksfilosofie en zit in de redactie van het Amsterdams filosofisch café Felix en Sofie.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 02 25
Netherlands and Beyond
Reproductive Justice

Reproductive justice is a Black feminist concept that has been gaining traction in both activism and research around the world, but in the Netherlands the concept is not well known. Currently, we are faced with multiple forms of reproductive injustice: the criminalization of abortion, enhanced maternal and neonatal mortality rates for people of colour, and accumulating research addressing the structural nature of obstetric violence and racism. The investments in reproduction are uneven, when it comes to different groups of people across the world, especially in (post)colonial contexts. All these injustices with relation to reproduction, is what the term reproductive justice aims to address, analyse, and fight. During this evening, a rich panel of academics and midwives introduce and discuss the concept of reproductive justice, what is at stake and what is to be learned.

Datum
Donderdag 13 feb 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25