Hoe onze cultuur en samenleving inwerken op ons geestelijk welbevinden

Paul Verhaeghe over Onbehagen

Een gevoel van onbehagen maakt deel uit van ons mens-zijn. In zijn nieuwe boek Onbehagen laat Paul Verhaeghe zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd een burn-out, het impostersyndroom, de angst om uitgesloten te worden en een groeiende maatschappelijke onrust ondanks de stijgende welvaart. Tijdens de presentatie van Verhaeghes nieuwe boek geeft Marian Donner een laudatio en voelt psycholoog en filosoof Arthur Eaton hem aan de tand over het menselijk onbehagen anno 2023.

Hoe kunnen wij onze huidige samenleving typeren? Op welke manieren bepaalt die ons als individu, en welk onbehagen sluit daarbij aan? Zijn er verifieerbare verklaringen voor dit onbehagen, bijvoorbeeld in de praktijk van de zorg, het onderwijs en de arbeidsorganisatie? Deze vragen en meer onderzoekt Paul Verhaeghe in Onbehagen: een wetenschappelijk onderbouwde analyse van deze tijd, wars van op ideologie gebaseerde kritieken en utopische oplossingen. In zijn herkenbare vlotte en toegankelijke stijl gidst hij ons langs hedendaagse inzichten en verwachtingen voor onze toekomst. Onbehagen is een meesterlijke studie van hoe onze cultuur en samenleving inwerken op ons geestelijk welbevinden. 

Over de sprekers

Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) brak hij door naar een algemeen en internationaal publiek. Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018) bereikten eveneens een groot internationaal lezerspubliek. Daarnaast publiceerde hij de essays Over normaliteit en andere afwijkingen (2019) en Houd afstand, raak me aan. In 2021 blikte hij in Wat brengt u hier?, het boek dat hij samen met Sarah Vankersschaever maakte, terug op zijn carrière. 

Arthur Eaton is psycholoog, filosoof en schrijver. Hij heeft een praktijk voor analytische therapie in Amsterdam en schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. In De Groene Amsterdammer heeft hij een tweewekelijkse column waarin hij levensvragen van lezers bespreekt. In 2017 promoveerde hij in psychoanalyse studies aan University College London.

Marian Donner is schrijver van onder andere het Zelfverwoestingsboek, een aanklacht tegen de zelfhulpindustrie en een cultuur waarin niets ooit goed genoeg is. Ze publiceert geregeld in De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de Volkskrant.
Gerelateerde programma’s
20 06 25
Annual Wertheim-Lecture
Can universities be antiracist? Liberal scholarship in genocidal times

The Moving Matters research group has invited Arun Kundnani to deliver this year’s Wertheim lecture on the urgent topic of how universities can become antiracist institutions in our current political context. After the lecture, the floor will be open for debate. 

Datum
Vrijdag 20 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 02 25
POSTPONED: Surviving an Intemperate Climate 

Global warming is the existential threat facing our planet, but an increasingly challenging constitutional climate inflames it further. Drawing on her book Human Rights: The Case for the Defence (Penguin, 2024), Shami Chakrabarti will describe the challenges to human rights posed by the climate emergency alongside the ways in which these values may help us navigate our way to just transition.

Datum
Vrijdag 14 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25