Hoe onze cultuur en samenleving inwerken op ons geestelijk welbevinden

Paul Verhaeghe over Onbehagen

Een gevoel van onbehagen maakt deel uit van ons mens-zijn. In zijn nieuwe boek Onbehagen laat Paul Verhaeghe zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd een burn-out, het impostersyndroom, de angst om uitgesloten te worden en een groeiende maatschappelijke onrust ondanks de stijgende welvaart. Tijdens de presentatie van Verhaeghes nieuwe boek geeft Marian Donner een laudatio en voelt psycholoog en filosoof Arthur Eaton hem aan de tand over het menselijk onbehagen anno 2023.

Hoe kunnen wij onze huidige samenleving typeren? Op welke manieren bepaalt die ons als individu, en welk onbehagen sluit daarbij aan? Zijn er verifieerbare verklaringen voor dit onbehagen, bijvoorbeeld in de praktijk van de zorg, het onderwijs en de arbeidsorganisatie? Deze vragen en meer onderzoekt Paul Verhaeghe in Onbehagen: een wetenschappelijk onderbouwde analyse van deze tijd, wars van op ideologie gebaseerde kritieken en utopische oplossingen. In zijn herkenbare vlotte en toegankelijke stijl gidst hij ons langs hedendaagse inzichten en verwachtingen voor onze toekomst. Onbehagen is een meesterlijke studie van hoe onze cultuur en samenleving inwerken op ons geestelijk welbevinden. 

Over de sprekers

Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) brak hij door naar een algemeen en internationaal publiek. Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018) bereikten eveneens een groot internationaal lezerspubliek. Daarnaast publiceerde hij de essays Over normaliteit en andere afwijkingen (2019) en Houd afstand, raak me aan. In 2021 blikte hij in Wat brengt u hier?, het boek dat hij samen met Sarah Vankersschaever maakte, terug op zijn carrière. 

Arthur Eaton is psycholoog, filosoof en schrijver. Hij heeft een praktijk voor analytische therapie in Amsterdam en schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. In De Groene Amsterdammer heeft hij een tweewekelijkse column waarin hij levensvragen van lezers bespreekt. In 2017 promoveerde hij in psychoanalyse studies aan University College London.

Marian Donner is schrijver van onder andere het Zelfverwoestingsboek, een aanklacht tegen de zelfhulpindustrie en een cultuur waarin niets ooit goed genoeg is. Ze publiceert geregeld in De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de Volkskrant.
Gerelateerde programma’s
02 05 25
Sieg Maandag: Trauma and Art in the Aftermath of Bergen-Belsen

Sieg Maandag (1937-2013) was seven years old when he was photographed by George Rodger as he walked among the piles of bodies in the liberated Bergen-Belsen concentration camp. His father was killed there, his mother survived camp Beendorf and was reunited with him six months after the war. Sieg’s family were diamond dealers. After the war he learned to work with diamonds, traveled the world, fell in love, sang at the Paradiso night club, and painted hundreds of paintings and ceramics. This presentation, on the 80th anniversary of the photo documenting his liberation, focuses on interdisciplinary approaches to his art as representation and transformation. 

Datum
Vrijdag 2 mei 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
10 10 24
Acid Clouds: Mapping Data Centre Topologies

How can we rethink the ownership and control of data? And in what ways do data centres influence our identities and societal norms? In this book launch we will discuss the themes addressed in ‘Acid Clouds’, which examines data centres through different lenses, from artifical intelligence to machine learning and from environmental impact to digital capitalism. How can we critically engage with the hidden yet pervasive infrastructures that shape our world?

Datum
Donderdag 10 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 09 24
Uitverkocht: De dilemma’s en uitdagingen van de biograaf

Koen Hilberdink spreekt over de biografie als ambacht op het grensgebied van literatuur, geschiedwetenschap en psychologie en de dilemma’s die daarbij optreden en gaat hierover in gesprek met Maarten Asscher. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor het Rudy Kousbroek Fonds, ondergebracht bij het Cultuurfonds. Meer informatie vindt u onderaan de pagina.

Datum
Vrijdag 27 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25