Een tweegesprek over de nieuwe roman van Stefan Hertmans

Dius

Deze middag gaat Niña Weijers in gesprek met Stefan Hertmans over zijn nieuwe roman, Dius. Ze zullen komen te spreken over kunst, vriendschap, schoonheid en schrijverschap.

Wanneer student Dius bij zijn docent Anton aanbelt en hem zijn onvoorwaardelijke vriendschap aanbiedt, begint alles in hun levens te schuiven. Wat hen bindt is hun verlangen om in een andere tijd te leven – de ruimte van de polders, de sublieme schilderkunst, de schoonheid die verloren gaat. En die alsnog, weliswaar te laat, een van hen wereldberoemd zal maken, ondanks de zware littekens die het leven hun toebrengt. Met Dius vertelt Stefan Hertmans het onweerstaanbare levensverhaal van een onmodieuze kunstenaarsziel, in een aangrijpende roman over vriendschap, liefde en kwetsbaarheid.

Over de sprekers:

Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Zijn werk werd met vele prijzen bekroond. Deze oktober verschijnt zijn nieuwe roman Dius, over vriendschap, kunst en moed om te leven. 

Niña Weijers (1987) is schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019), en in 2022 verscheen Zelf doen. Haar werk is genomineerd voor en bekroond met vele prijzen. Ze schrijft sinds 2014 voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Voor haar nieuwste boek Cassandra werd Niña Weijers de E du Perron prijs 2022/23 toegekend.

Gerelateerde programma’s
18 03 24
Osamu Dazai: een leven vol schaamte

De Japanse schrijver Osamu Dazai schreef een van Japans bestverkochte boeken allertijden: Als mens mislukt. Deze semi-autobiografische roman verscheen in Japan in 1948, enkele maanden voordat Dazai een eind aan zijn leven maakte. Lisanne Snelders gaat over dit bijzondere boek in gesprek met Ellen Deckwitz en Dazai-vertaler Luk Van Haute.

Datum
Maandag 18 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 10 24
De veertiende Jacob van Lennep-lezing
De invloed van Betje Wolff en Aagje Deken op romanschrijvers in de 19e eeuw

In deze veertiende Jacob van Lennep-lezing zal Marita Mathijsen ingaan op de doorbraak die de romans van Betje Wolff en Aagje Deken veroorzaakten. Zij onderzoekt daarbij op welke wijze deze romans ook negentiende-eeuwse schrijvers, zoals Jacob van Lennep, beïnvloedden.

Datum
Donderdag 3 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25